Nieuws

Pater Daniel Maes over het leven in zijn geadopteerd land en de oorlog ertegen


mar yacub schade

De schade door de oorlog aan het klooster viel erg mee. Wat kapotte ramen en een deur was het voornaamste.

WILLY VAN DAMME’S WEBLOG – 3 oktober 2014

Voorwoord:

Elk week stuurt pater norbertijn Daniel Maes via het internet een brief rond waarin hij een aantal zaken zoals het leven in zijn buurt in Syrië en zijn visie op het christelijk geloof te kennen geeft. Het typeert perfect het karakter van deze kranige zeventiger die met de passie hem heilig en ondanks alle problemen zijn werk verder zet.

Dood gezwegen in onze media geeft hij vanuit zijn levensomgeving, het 6de eeuwse klooster van Sint-Jacob De Verminkte aan de rand van het stadje Qara vlakbij Libanon, zijn visie en zijn ervaringen. Het is eens een ander verhaal dan wat we klassiek in onze media krijgen en wat trouwens ook hier verschijnt. Het klooster heeft een facebookpagina.

Op het internet kun je ook het verhaal vinden over de wederopbouw van dit klooster nu ongeveer een tien jaar geleden. Het resultaat van de werkkracht van die andere zeer merkwaardige van origine Palestijnse vrouw zuster Agnes Mariam. Een persoon wiens verhaal op zich al een boek waardig is. Het klooster ligt uitermate prachtig aan de voet van het Qalamoengebergte.

Militair is de situatie voor de bevolking tamelijk goed. Die extremisten zitten nu vooral in grotten aan de Syrische grens in Libanon waar ze een twintig militairen en politiemannen gijzelen en er al drie van vermoorden. Het zijn dan ook vrijheidsstrijders, gematigden zoals dat heet.

Ze pogen kost wat kost uit hun omsingeling te breken en te ontsnappen via Libanon of via Syrië. Maar dat lijkt niet te lukken. Het Libanese leger heeft rond hen een cordon geplaatst en zorgt ervoor dat er geen bevoorrading meer doorkomt. En met de in aantocht zijnde winter in de hier tot 2000 meter en meer reikende bergen is dat niet lang houdbaar.

Er zijn hoogstens nog enkele schermutselingen in de Syrische en Libanese bergdorpjes aan de grens maar veel stelt dat niet voor. Het loopt voor die jihadisten steevast faliekant af. Hun grote hoop is dat de politieke druk in Libanon voldoende groot is om hen in ruil voor die gijzelaars te laten ontsnappen. Qatar, hun vriend, poogt hier nu te bemiddelen. Wat nog blijft zijn geïsoleerde terreuraanslagen.

Willy Van Damme

Klooster Dar Meir Yakub - Qara - Ruine

Zo zag het klooster er nog in de jaren negentig uit. Het werd met heel bescheiden middelen heropgebouwd onder impuls van zuster Agnes Mariam.

Vrijdag 3 oktober 2014

Een sfeerbeeld

Vrijdag is er heel de dag elektriciteit. Of dit zo speciaal is? Ja, want al lange tijd hebben we slechts voor de helft van de dag stroom, altijd op verschillende momenten. Nu dus niet. Knopje indrukken en stroom, dag en nacht. Heerlijk. Vooral voor de keuken.

Klooster Dar Meir Yakub - Qara

Het klooster in de winter met op de achtergrond het Qalamoengebergte welke tot een 2700 meter reikt en de grens vormt met Libanon.

We vernemen inmiddels echter dat er een zware aanslag op een gasvoorziening gepleegd is en er vermoedelijk tijdens de komende tijd geen gas zal zijn. En dan weten dat wij hier op een immense gasbel zitten, die wacht om ontgonnen te worden. Dus, we gaan dorre takken van het terrein verzamelen en hout zagen om ons in de winter te behelpen.

Zaterdag nog een verrassing. We krijgen een olympische atlete op bezoek (gouden medaille van een zevenkamp, Atlanta 1996): Ghrada Cha’ah. Ik weet niet wat voor sport het is maar aan haar rijzige gestalte te zien zal het wel met lopen te maken hebben.

Ze komt uit het christelijke Mharde, maar heeft het grootste deel van haar leven in Duitsland geleefd en spreekt ook nog goed Duits. Ze is hier met een hele groep. Een moslim legt nog eens met overtuiging uit dat christenen en moslims in Syrië één zijn. En maar fotootjes nemen.

Om mijn medebroeder niet alleen te laten gaan naar de tandarts ga ik dinsdagnamiddag mee. Het zijn altijd vrijwilligers die ons brengen en komen halen. Deze keer rijden we niet direct terug naar huis.

Aan tafel

Het klooster moest de voorbije jaren nogal wat vluchtelingen opvangen.

Een van de vrijwilligers brengt ons naar het centrum van de Rode Halve Maan. Het is een mooi groot gebouw waar de hulpgoederen worden verdeeld. Meteen herkennen we overal vrijwilligers die al zo dikwijls bij ons waren.

Samen met mijn medebroeder wordt ik er ontvangen alsof het een officieel bezoek gold. Overal lachende gezichten. Het meisje dat pas als verpleegster afgestudeerd is en met een vluchtelingengezin bij ons woont, blijkt hier ook te helpen.

Ze willen ons natuurlijk Arabische zoetigheden aanbieden. Een tas koffie is echter niet mogelijk. Er is drie dagen geen stroom omdat er in de buurt toch weer een leiding opgeblazen werd. De hartelijkheid is er niet minder om.

Ook als we terugrijden zien we overal bekenden die lachen en wuiven. Hierbij nog een vraag aan het westen, dat rebellen blijft opleiden en sturen om aanslagen te plegen: moet dit land echt kapot om de grote belangen van de “nieuwe wereldorde” te dienen?

Pater Daniel Maes

Een als steeds passionele pater Daniel Maes komende uit het klooster van Postel in Mol en nu al bijna tien jaar woonachtig in Qara in Syrië.

De volgende dag moeten we nog eens terug naar de tandarts en de terugtocht is weer gecombineerd met uitgebreide bezoeken. Eerst gaan we naar het orthodoxe kerkje. Een oude vriendelijke man komt met de sleutels en leidt ons rond.

Het kerkje stamt uit de vierde eeuw met muurschilderingen van de 11e eeuw en het huidige gebouw is van na 1800. Beroemd zijn de vier muurschilderingen links: Johannes de Doper, de hl. Sergius, Maria die het Kind Jezus voedt en de hl. Theodotius.

Tussenin is er een glazen kast waarin oude iconen bewaard werden maar die zijn door rebellen gestolen. Ook de muurschilderingen zijn beschadigd. Op een bepaalde plaats is de slogan van Daech (ISIS, nvdr) aangebracht. We bidden samen voor de bescherming van dit land en volk.

Dan maken we een wandeling in de binnentuin en krijgen overvloedig vijgen te eten. Er staat namelijk een oude en uitzonderlijk grote vijgenboom naast vele granaatappelbomen. Vandaar komt een familie, die iedere vrijdag met hun twee kleine kinderen bij ons naar de eucharistie komt, ons uitnodigen bij hen, op de vierde verdieping.

Qusayr - Church of Saint Elie na de bevrijding

De kerk van Sint Elias, een profeet uit het Oud Testament, in de stad Qusayr na de passage van die jihadisten. Het interieur zag er niet veel beter uit en toonde de bewust door deze barbaren gedane vernielingen.

Er is weer geen stroom maar toch zet de vrouw koffie voor ons, dank zij het gasvuur. Dit echtpaar zelf heeft de gewoonte om op woensdag en vrijdag te vasten. Vanop hun dak, boven de vierde verdieping zien we heel het dorp en daarachter zien we duidelijk ons klooster liggen en het anti-Libanongebergte.

We bevinden ons midden in de christelijke wijk en zien ook de toren van de mooie St Michielskerk van onze byzantijnse priester.

Op weg naar een Apocalyptische Lente

Op 24 september werd de veiligheidsraad van de VN voorgezeten door B. Obama die namens de VS de rest van de wereld opriep om samen het terrorisme in Irak en Syrië, de IS (islamitische staat) te bestrijden. Applaus en algemene goedkeuring.

Ziedaar wat Syrië al drie jaar vraagt. Syrië voegt er wel duidelijk bij dat de strijd tegen het terrorisme moet gebeuren met volledig respect van de soevereiniteit van het volk en het land. Voor de uiterlijke schijn is alles in orde.

Helaas, Saoedi-Arabië en Qatar financieren en trainen de terroristen van IS voor rekening van de VS, Israël herbergt IS op de Syrische Golan, de NAVO zorgt sinds 2011 voor de coördinatie van de jihadisten in Syrië en het westen blijft forse steun verlenen aan de “gematigde rebellen”, die uiteindelijk deel uitmaken van IS.

Agnes Mariam - Met vluchtelingen uit Moadamiya - November 2013

Zuster Agnes Mariam hier aan het werk in de buurt van Damascus bij een actie om door die jihadisten gegijzelde burgers vrij te krijgen. Wat hier succesvol was. Voor Human Rights Watch en journalisten zoals Rudi Vranckx en Jens Franssen is ze echter des duivels. Volgens onze VRT-journalisten is ze vermoedelijk zelfs medeplichtig aan moord. En nu nog de bewijzen.

Bovendien is de IS goed voorzien van speciale strijdkrachten en militaire raadgevers van de westerse geheime diensten. De officiële vertoning van de VN dient slechts om te bereiken wat het westen en zijn bondgenoten al jaren nastreven: een herschikking van het Midden-Oosten, het breken van de soevereine landen in afzonderlijke zwakke confessionele gebieden om tenslotte Iran te verzwakken en uiteindelijk Rusland en China te ontwrichten.

Nu zitten we dus in de fase van de wereldwijd georganiseerde misdaad onder auspiciën van het hoogste internationaal gezag. Ron Paul, Amerikaans fysicus, schrijver, voormalig republikeins congreslid en nu een van de mensen die nog het gezonde geweten van de VS vertegenwoordigen zegt het zo: Wij voeren oorlog zonder de oorlog te verklaren en wat wij doen is niet alleen illegaal maar vooral immoreel.

De eerste resultaten van deze gezamenlijke strijd tegen het terrorisme zijn inmiddels bekend. De kapelaan van de enige Anglikaanse St. John’s Church in Irak, Andrew White zegt het simpel: de bombabardementen raken de IS niet, maar de infrasructuur van het land en de burgers.

De IS wordt tijdig verwittigd en die gaat andere plaatsen veroveren. Gelijkaardige klacht komt vanuit Syrië. De olieraffinaderijen worden zo grondig vernield dat ze Syrië niet meer kunnen helpen. Om de huichelarij nog groter te maken zegt B. Obama dat hij de dreiging van het terrorisme in Syrië onderschat heeft.

Arsal - Jihadisten - Augustus 2014

Het vermoedelijk laatste optreden van die jihadisten in het Syrisch-Libanese grensgebied was de bestorming van het stadje Arsal in Libanon in augustus dit jaar. Men is hen nu aan het uithongeren.

Het eerste objectief is nu Syrie helemaal vernietigen. De Amerikaanse journalist en schrijver William Engdahl zegt dat de IS gemaakt is door de CIA en de Mossad om een militaire interventie uit te lokken en de regering van Bachar el-Assad omver te werpen.

Of Iran en Rusland dit allemaal gewoon zullen laten verder gaan, betwijfel ik. Rusland is nu een meester in het benutten van de stommiteiten en brutaliteiten van het westen en zou wel eens verrassend kunnen tussenbeide komen.

Beiden zijn in elk geval trouwe verdedigers van de soevereiniteit van Syrië, weliswaar ook in hun eigen belang. In elk geval is met de huidige bombardementen de Apocalyptische Lente begonnen.

Pater Daniel Maes, norbertijn, Qara, Klooster van Jakob de Verminkte, Syrië

Bron: Willy Van Damme’s Weblog.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: