Nieuws

Syrië – Omsingeling rebellengebied Aleppo een feit


Bxz_yJbIQAA9cPm

De Belgische terrorist Olivier Calebout in al-Bab in Aleppo. (Foto: Guy Van Vlierden)

WILLY VAN DAMME’S WEBLOG – 3 oktober 2014 – Traag maar toch met succes blijft het Syrische leger vooruitgang maken bij de bevrijding van Syrië van die salafistische jihadisten. Na de herovering van een aantal stadjes ten oosten van Damascus en territorium tussen de steden Homs en Hama in het centraal westelijke gedeelte van Syrië is men er vandaag in geslaagd om de stad Handaraat in te nemen. Die ligt op een 8 km ten noorden van de stad Aleppo.

En dat is een zeer belangrijke doorbraak voor het Syrische leger. Het betekent immers de praktische omsingeling van het door de salafisten gecontroleerde rebellengebied in Aleppo, met normaal bijna 3 miljoen inwoners niet alleen de grootste Syrische stad maar in vredestijden ook het economische en financiële hart van het land.

De stad weerstond lang aan de jihadisten maar door een vanuit Washington, Saoedi-Arabië, Qatar en vooral Turkije gecoördineerde aanval slaagden de jihadisten er in de zomer van 2012 in om de stad deels te veroveren. Hierbij was het oostelijk deel grotendeels in handen van het zogenaamde Vrij Syrisch Leger en het westen in handen van de overheid en de Koerdische militie YPG. (zie kaart)

Het was een patstelling die dus meer dan twee jaar duurde en die zorgde voor onnoemelijk veel leed voor de bijna 3 miljoen inwoners van de stad. Maar in hun echte opzet slaagden de door de VS aangestuurde rebellen nooit. Het bleef bij een gedeeltelijke verovering van de stad. Reden waarom men eind 2012 ISIS vanuit Irak ter hulp riep. Met de gekende gevolgen.

Tot midden vorig jaar boekten de rebellen nog vooruitgang en was de internationale luchthaven in het oosten zelfs bedreigd. Deze was dan ook gesloten. De doorbraak kwam er geleidelijk eind vorig jaar toen het gebied rond de luchthaven bevrijd werd. Het kon begin dit jaar dan ook terug heropend worden.

Aleppo - Noord-Oosten - Militaire situatie 12 juni 2014

De militaire situatie rond Aleppo midden juni dit jaar. Merk rechts onderaan de luchthaven die midden vorig jaar nog dreigde ingenomen te worden. Sindsdien is het ganse gebied ten oosten veroverd voor het leger. In de lente werd dan de industriële stad Sjeik Najjar ingenomen. Deze zomer volgde de buurt van het al Kind hospitaal en de centrale gevangenis ten noordoosten en de voorstad al Layramoen ten noordwesten. Met de verovering van Handaraat in het noorden en gelegen aan de voornaamste invalsweg richting Turkije, is de tang praktisch gesloten. Voorheen was die weg wegens het artillerievuur al uiterst gevaarlijk. Het geel gekleurde gebied in het noorden is in handen van de Koerdische YPG, bondgenoten van het leger.

Vandaar begon het leger ten westen en ten oosten via een tangbeweging omheen de stad haar opmars, mogelijks gesteund door de Libanese verzetsgroep Hezbollah. Al enkele maanden was er als gevolg daarvan maar een route meer open voor de bevoorrading door de VS van deze jihadisten.

Vele rebellen zouden dan ook gevlucht zijn, sommigen om de rangen van ISIS te vervoegen, anderen richting Turkije en het einde van deze lugubere oorlog. Hoeveel rebellen er in Aleppo nog overblijven is onduidelijk. Maar zeker is dat deze omsingeling ook bij die jihadisten gezien wordt als het begin van het einde van hun strijd.

Vermoedelijk zal het Syrische leger hen nu pogen uit te roken en uithongeren. En zonder de verse aanvoer van voedsel, geneesmiddelen, munitie en wapens en ander benodigdheden zijn zij ten dode opgeschreven. Zeker nu de winter eraan komt. Ook voor de mensen die daar zijn achtergebleven is dit natuurlijk een levensgroot probleem. Hoeveel mensen er nog wonen is niet geweten.

Men kan nu al vermoeden hoe de westerse propagandamolen zal draaien. Het zal het verhaal zijn van een misdadige Assad die een miljoenenstad via uithongering de dood injaagt. Met vragen voor een ‘humanitaire corridor’ die hen toelaat om die rebellen alsnog te bevoorraden. Iets voor onze persmuskieten en Human Rights Watch.

Wel zal de strijd hier heel vermoedelijk nog enkele maanden duren. Het zal de stad met haar prachtig en uniek cultureel erfgoed (1) zeker geen goed doen. Essentieel is echter dat bijna 3 miljoen oorspronkelijke inwoners van Aleppo nu een zicht hebben op een toekomst zonder jihadisten, nikab, sharia, verkrachtingen, plunderingen, folteringen, executies en onthoofdingen.

Syrisch leger

Ongetwijfeld zullen er vreugdeschoten van het Syrische leger te horen zijn na de bevrijding vandaag van Handaraat. Geen verplichte nikab meer voor de vrouwen daar.

Aleppo is samen met Daraa aan de Jordaanse grens de enige voorname Syrische stad in het westen van het land waar nog gevochten wordt. De andere grote steden als Damascus, Homs, Idlib, Latakia en Hama zijn allen geheel onder controle van de Syrische overheid.

Alleen in het oosten blijft ISIS, nu voorzien van pakken Amerikaanse wapens, voor problemen zorgen en lijkt de Syrisch-Turkse grensstad Ain al Arab/Kobani te vallen. De val van dit Koerdisch bolwerk zal vermoedelijk Turkije – terecht – zwaar aangerekend worden. Erdogan heeft er wat kopzorgen bij. Wel kan hij bij een verovering van die grensstad ISIS beter bevoorraden.

Het Syrische conflict zal dus uitdraaien op een confrontatie tussen ISIS en de regering van Bashar al Assad. Met dank aan de zogenaamde Vrienden van Syrië die onder leiding van de VS en met België en Nederland als slaafse meelopers het salafistisch jihadisme in Syrië steunden. Men mag er fier op zijn.

Willy Van Damme.

1): Aleppo is de oudste steeds bewoonde stad ter wereld. De eerste bewoning is al meer dan 8000 jaar oud. Wel is veel cultureel erfgoed door die rebellen of vernield of op de zwarte markt verkocht. Er waren bij die rebellen zelfs groepen die speciaal daarvoor waren opgericht. Het is een fenomeen dat zich ook afspeelde in de jaren 1970-1990 in Cambodja toen de VS er militair actief was en bij de Amerikaanse invasie van Irak in 2003.

.

BxxiZjxCQAAu5cG

De Belgische terrorist Brian De Mulder. (Foto: Guy Van Vlierden)

.

Bxw-F4aCEAAn07d

‘Opleiding met een Dragunov sluipschuttersgeweer’, aldus een Brusselse strijder van de Islamitische Staat (IS) met basis in Raqqa in Syrië op sociale media. (Foto: Guy Van Vlierden)

.

ByGKH13CYAAIaol

Aanslag op Europese Commissie in Brussel verijdeld. (Foto: Guy Van Vlierden)

.

BxhO-lQIcAAURIc

Belgische terroristen uit Kortrijk en Antwerpen vechten nu in de rangen van de Islamitische Staat (IS). Ze laten uitschijnen dat ze ‘een goed leven hebben’ in hun islamitische staat. – http://emmejihad.wordpress.com/2014/09/15/living-the-good-life-in-the-islamic-state/

.

BxjXkGyIYAEoJPv

De Belgische terrorist Abdelmalek Boutalliss als schaapsherder. – http://emmejihad.wordpress.com/2014/09/15/living-the-good-life-in-the-islamic-state/

.

Bron: Willy Van Damme’s Weblog.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: