Nieuws

Syrië – De smeekbede van Frankrijk


5b1a14e8442b769980d401a71e7c7b69b12001690a9eb6f5e4dc2c12bcc594fdWILLY VAN DAMME’S WEBLOG – 7 oktober 2014 – Grote kop in de Franse krant Le Monde vandaag. Volgens de krant die zich baseert op een aantal Franse bronnen, zowel binnen de wereld van de politiek, het zakenleven als die van de geheime diensten heeft de Franse regering gesprekken gevoerd met de regering in Damascus om de relaties tussen hun beider geheime diensten terug te normaliseren.

Le Monde - Over de Franse roep om hulp vanuit Damascus - 7 okto

Parijs riep om de hulp van Damascus. De vernedering van de Franse en ganse westerse politiek tegenover Syrië is totaal.  Titel op de voorpagina van Le Monde vandaag.

Haantje de voorste

“Face aux djihadistes, Paris a cherché l’aide de Damas” (Geconfronteerd met de jihadisten zocht Parijs de hulp van Damascus) blokletterde de krant vandaag groot op haar voorpagina. Geheel verbazend is dit nieuws natuurlijk niet echt. Pijnlijk voor de Franse politici is dit natuurlijk wel.

François Hollande - 10

Na zijn voorganger Nicolas Sarkozy (UMP) ging de Franse president François Hollande (PS) verder met het bewapenen van al Qaeda en aanverwante groepen in Syrië. Deze ultieme dwaasheid komt hem nu duur te staan.

Al meer dan drie jaar speelt Frankrijk haantje de voorste in de oorlog tegen Syrië. Moest Frankrijk een luchtmacht de naam waardig gehad hebben dan zou het na die aanval met sarin in augustus 2013 nabij Damascus Syrië zeker hebben aangevallen, ook zonder de VS.

Frankrijk liet trouwens regelmatig in het publiek zijn groot ongenoegen blijken over de als zwak voorgestelde houding van Washington en speelde het niet zelden nog harder dan de VS. Getuige de herrie die het maakte toen de VS een voorakkoord hadden gesloten met Iran rond de problematiek met dat vermeende kernwapenprogramma.

Maar reeds in 2012 waarschuwde president Bashar al Assad het westen ervoor dat ze een groot risico liepen door die jihadistische bendes te bewapenen. Wat Frankrijk trouwens ook heeft gedaan. Naast dan het sturen van instructeurs voor de opleiding van jihadisten en allerlei ander oorlogsmateriaal. En uiteraard zitten die wapens, opgeleide vechtersbazen en dat materieel nu deels bij ISIS.

Maar de waarschuwingen hierover door Assad werden toen door de meeste westerse regeringen en media verkocht als zijnde een brutale bedreiging van het westen door Assad. Alsof de man zich gezien zijn netelige positie nog ging bezig houden met bomaanslagen in de VS of Europa. Neen, hij waarschuwde voor die terreur zaaiende jihadisten die ook Europa zouden aanvallen.

John McCain met jihadisten in Syrië - 1

Drie jaar lang lieten onze veiligheidsdiensten begaan hoe bepaalde westerse en Arabische regeringen in Europa duizenden jihadisten rekruteerden om als kanonnenvlees te dienen voor de oorlog tegen Syrië. Nu is het overal paniek en ziet men dat men ze niet meer meester kan. In een normaal bedrijf wordt je voor veel minder ontslaan. Zal ons Comité I dat beleid onderzoeken? Het is te hopen. Hier de Amerikaanse senator John McCain in Syrië met een stel Syrische koppensnellers. Sommigen vermoeden dat de tweede van links Aboe Bakr al Baghdadi is, de ‘kalief’ van ISIS. Fysiek is er zeker een gelijkenis.

Zware Syrische tegeneisen

Maar dat wou men niet geweten hebben want er waren volgens die regering en media toen helemaal geen jihadisten in Syrië. Na meer dan drie jaar steun aan al Qaeda en consoorten heeft men nu de waanzin ervan beginnen inzien en veranderde men plots het geweer van schouder.

En dus trok volgens Le Monde een stevige delegatie van de Franse binnen- en buitenlandse veiligheidsdienst (DGSI en DGSE) in juli op reis naar Damascus. Een land waarmee Frankrijk in maart 2012 alle officiële contacten had verbroken. Ook uiteraard die tussen de beider veiligheidsdiensten.

Maar gezien de enorme aantallen Europese jihadisten die met steun van westerse spionagediensten de voorbije jaren naar Syrië gelokt werden begint men het in Parijs heet onder de voeten te krijgen en neemt de schrik in de Europese hoofdsteden hals over kop toe.

En zo trok men schoorvoetend naar Damascus. En zoals verwacht liet de Syrische regering niet met zich spelen en eiste men concrete Franse tegenmaatregelen. Voorwaarden waarvan men in Damascus vermoedelijk wist dat ze voor Parijs onaanvaardbaar zouden zijn.

Zo stelde men volgens de Parijse avondkrant dat Syrië eiste dat zowel president François Hollande als Laurent Fabius, zijn minister van Buitenlandse Zaken, elke publieke kritiek op die regering achterwege laten, een teken van erkenning geven richting die regering in Damascus en dat ze de sinds 6 maart 2012 gesloten ambassade in Damascus heropenen.

Maar dat zijn voorwaarden die in wezen neerkomen op een openbare knieval van Parijs voor Damascus en dat wou men ondanks de druk van vooral de DGSI niet doen. François Hollande is nu in gans Frankrijk reeds het mikpunt van spot en dit erbij wou hij duidelijk niet nemen. Begrijpelijk. Wel poogde Damascus via Franse contacten zelf ook al de relaties met Frankrijk te normaliseren.

Bashar al Assad

Al meer dan twee jaar waarschuwt de Syrische president Bashar al Assad dat de westerse steun voor die jihadisten als een boemerang in hun gezicht ging ontploffen. Een gelijkaardige waarschuwing kwam er ook uit Rusland en China. Maar de Europese regeringen waren doof en blind en bleven die jihadisten bewapenen.

Nieuwslek

Op dit ogenblik zijn er nog steeds volgens die krant wel officiële contacten tussen de Syrische geheime dienst en de Duitse BND zodat Frankrijk indirect toch nog info van Damascus kan krijgen. Maar voor de DGSI is het zeer belangrijk om directe relaties met de Syrische dienst te hebben om zo de informatiestroom beter te kunnen controleren.

Reeds voorheen waren er al verhalen over private contacten tussen de Syrische geheime diensten en bepaalde Europese spionagediensten. Ook was er recent het nooit echt ontkende verhaal van het Franse persbureau AFP over geheime afspraken tussen de VS en de Syrische regering.

Gezien de harde Syrische tegeneisen tegenover Frankrijk is het duidelijk dat men zich daar in een erg comfortabele positie waant. Wat na de recente overwinningen rond Aleppo, de Libanese grens, Homs, al Hasaka en Damascus natuurlijk ook niet hoeft te verbazen.

De vraag bij dit artikel in Le Monde is natuurlijk weeral wie achter dit nieuwslek zit. Vermoedelijk echter dient men dit in Parijs en mogelijks bij oudgedienden van die geheime diensten te zoeken. Daar is er een zeer grote ontevredenheid over de Franse politiek in de regio. En hun opvolgers en de regering hier eens in hun blootje zetten moet hen zeker deugd hebben gedaan.

Le Monde ageerde de voorbije jaren zeer hard en tot in het ridicule tegen Assad. Ooit stelde het als eerste harde bewijzen te hebben over het gebruik van chemische wapens door het Syrische leger. Beweringen die door de Franse regering werden overgenomen. De VN-missie over die zaak maakte er nadien in haar definitief rapport van 9 december 2013 brandhout van. Maar toen zweeg de krant.

Willy Van Damme.

Bron: Willy Van Damme’s Weblog.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: