Nieuws

Syrië – Diplomatieke chaos is compleet


Barack Obama - 4

Voor Barack Obama is het creëren van een bufferzone in Syrië en een gedeeltelijk vliegverbod in dat land uitgesloten. Hij floot zijn minister van Buitenlandse Zaken gisteren in het publiek terug. Een vernedering voor Kerry. Het voorstel is immers het recept bij uitstek voor een algehele oorlog in de regio. En dat wil zeggen extra werk en kosten voor de VS.

WILLY VAN DAMME’S WEBLOG – 9 oktober 2014 – Het dossier van de jihadisten en de oorlogen in het Midden-Oosten wordt met de dag chaotischer en het is duidelijk dat er overal in de Westerse kanselarijen onderling een heuse woordenoorlog aan het woeden is met ongetwijfeld veel gebrul. Nu beginnen zelfs John Kerry, Amerikaans minister voor Buitenlandse Zaken, en het Witte Huis publiek over de kwestie met elkaar overhoop te liggen.

Vliegverbod

Punt van de ruzie is de attitude van Turkije in deze kwestie en hun al drie jaar lopende vraag voor een vliegverbod boven delen van Syrië en een bufferzone waar die jihadisten zich, ongestoord door het Syrische leger, naar hartenlust kunnen amuseren met wat ze best kunnen, onthoofdingen, vrouwen in een nikab steken, homoseksuelen stenigen, mensen ontvoeren of gewoon plunderen.

Het is een voorstel dat op een zeer radicaal njet stuit van Rusland, China en Iran en een casus belli kan worden voor een echte oorlog onder natiestaten in het Midden-Oosten. De VS en ook veel landen in de EU hebben het dan ook niet willen doorduwen. Iran en Syrië hebben immers een militair samenwerkingsverdrag dat bij agressie tegen Syrië in werking moet treden.

Maar de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, gebruik maken van de mee door hem georganiseerde slachtpartij van ISIS in het Syrisch-Koerdisch grensstadje Ayn al Arab/Kobani, heeft het punt terug fors op de agenda gezet. Waarop Frankrijk gisteren zelfs positief antwoordde als zijnde te overwegen.

En kijk ook John Kerry, samen met zijn Britse collega Philip Hammond, vonden gisteren dan wel dat het kon bekeken worden. Een bericht dat gisteren in de vroege avond binnenkwam. En kijk nog geen twee uur later verscheen er vanuit het Witte Huis in Washington een mededeling van woordvoerder Joseph Earnest stellende dat de VS dat helemaal niet in overweging wenst te nemen.

Geen Koerdisch overlopen

De chaos is dus compleet. Ondertussen zijn de onderhandelingen tussen de Turkse geheime dienst MIT en Saleh Muslim Mohammed, politieke topman van de PYD, de partij van de Syrische Koerden, volgens De Londense krant The Times op niets uitgedraaid.

Turkije wou de PYD en haar militie de YPG wel helpen maar stelde een serie harde voorwaarden. Zo moesten ze hun alliantie met de PKK en Assad opzeggen, het idee van een bufferzone aanvaarden, een militaire alliantie sluiten met die Syrische salafistische jihadisten en haar politieke structuur in hun deel van Syrië afbreken. De Turkse eisen werden volgens de krant totaal verworpen.

Volgens Muslim hadden de Turken tegen hem gesteld dat wat hen betreft ISIS een groot gevaar is voor niet alleen de Koerden maar ook voor hen en het ganse Midden-Oosten. Volgens zijn gesprek op de website van Foreign Policy beloofden de Turken dat ze de levering van munitie zouden toelaten. Het is ook hun enige vraag aan Turkije die ze nog steeds volgens hem niet honoreerden.

Hij rekende nu op de VS om druk uit te oefenen op Turkije om toch nog haar koers te wijzigen. Of dat voor de Syrische Koerden enig soelaas gaat bieden valt echter te betwijfelen. Uiteindelijk is het grootste deel van de miserie die de Syrische Koerden nu meemaken juist de schuld van de VS. Op hen vertrouwen lijkt eerder op zelfmoord dan op een reddingsoperatie.

Turkije zit echter met een dilemma. Toelaten dat ISIS deze grensstad veroverd en er een slachtpartij aanricht gaat overal in de wereld heel slecht overkomen. Daarom dat ze via die druk van ISIS nu poogden de PYD/YPG naar de Turkse kant te doen overlopen. Wat toch het idee achter het gesprek in Ankara met de MIT was. Maar de Koerdische vis beet niet. Pech voor Erdogan.

John Kerry - 4

Het Amerikaanse ministerie voor Buitenlandse Zaken is in de kwestie van Syrië al van in het begin binnnen het Amerikaanse establishment steeds het meest oorlogszuchtig geweest tegenover Syrië. Minister John Kerry wou wel eens praten over de Turkse vraag voor een vliegverbod en bufferzone maar kreeg fors en dan nog in het publiek een njet in zijn gezicht gesmeten van zijn baas. Met als vraag hoe dat moet voelen.

Maar als alternatief ISIS verder laten doen is natuurlijk ook een gevaarlijke optie. De laatste hoop van Erdogan was om via deze militaire druk alsnog een vliegverbod en een veilige zone in Syrië te creëren en dus een deel van dat land feitelijk te bezetten. Waarop Washington nu kordaat neen zei en zelfs John Kerry terugfloot. Zijn dienst is in het dossier altijd het meest oorlogszuchtig geweest.

Maar in Turkije lijkt men ISIS als buur te verkiezen boven de PYD/YPG, bondgenoot van de PKK, officieel in de VS, de EU en Turkije een terreurbeweging. Zo noemde een voormalig vicepremier onder premier Erdogan ISIS te verkiezen boven de PKK want ISIS zou niet folteren, de PKK wel. Het gebeurde via een tweet die al snel werd ingetrokken. Te duidelijk over de Turkse positie?

ISIS krijgt extra jihadisten

Het valt daarbij op dat de Amerikaanse aanvallen op ISIS in die buurt sinds dinsdag plots intenser werden na dagen amper iets te hebben gedaan. Een verhoging van de bombardementen die volgens president Erdogan op zijn verzoek gebeurde.

Of dat waar is is natuurlijk een ander paar mouwen. Het zou dan ook boeiend zijn te weten welke communicatiekanalen er juist lopen tussen kalief Aboe Bakr al Baghdadi van ISIS en Erdogan. Wisselen ze soms emails uit?

De vrijlating vorige week van die officieel door ISIS gegijzelde Turkse diplomaten heeft alleszins in West-Europa bij een aantal veiligheidsdiensten veel kwaad bloed gezet. Het verhaal raakte ongetwijfeld via die weg ook in kranten als de Londense Times en nu de Franse Le Monde.

YPG, met Sipah Hamo, chef generale staf, en leden van het Vrij Syrische Leger met Abdul Jabbar al Aqidi

Sipa Hamo, de stafchef van de Syrische Koerdische militie YPG, in onderhandeling met een delegatie van Syrische jihadisten met daarbij o.a. kolonel Abdoel Jabbar al Akidi. Deze zat vorig jaar in augustus nog openlijk ISIS en Jabhat al Nusra te prijzen omwille van hun strijd voor een ‘vrij’ Syrië. In november nam hij zelfs ontslag uit dat Vrij Syrisch leger klagende dat men bij de slag om de stad Safira onvoldoende steun aan die terreurbewegingen had gegeven. Hier poogt deze Quisling dan namens dat leger een front tegen ISIS op de benen te zetten.

Zo had de MIT een aantal door Turkije naar Isisstan reizende buitenlandse jihadisten opgepakt, waaronder Britten, Fransen en een Belg. Zonder overleg met de betrokken Europese landen zouden die, naar Le Monde gisteren schreef, aan ISIS zijn gegeven in ruil voor die gegijzelde diplomaten. Vraag is natuurlijk ook wat de ware achtergrond was van die gijzeling door ISIS. Was het theater?

Dus heeft Turkije zomaar Europese jihadisten – die per definitie toch gevaarlijke terroristen zijn – zonder medeweten van hun regeringen en bondgenoten aan ISIS afgegeven. Wat nog maar eens de erg dubieuze rol van Erdogan in deze kwestie aantoont. Zelfs Kerry liet zich al boos ontvallen dat Ankara toch wel eens snel moet laten weten wat het nu juist tegen ISIS wil doen. Niets natuurlijk.

Maar dat de stad Ayn al Arab/Kobani voor de VS geen zorg is bleek duidelijk toen Kerry aankondigde dat de eventuele val ervan voor hem geen grote prioriteit is. Ondertussen zijn er al een twintig doden gevallen bij rellen in Turkije met zelfs een algeheel uitgangsverbod in grote delen van Oost-Turkije. Erdogan lijkt behoudens ISIS geen vrienden meer te hebben.

Willy Van Damme.

Bron: Willy Van Damme’s Weblog.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: