Nieuws

Turkije ruilt Belgische gevangene met IS


593d08ee013201373d29a5ee6c0b4a0c

Naar schatting 500 Britse jihadisten zijn actief in de rangen van de terroristen van de Islamitische Staat (IS). – http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/islamic-state/11157822/Inside-Islamic-States-brutal-training-camps-in-60-seconds.html

EMMEJIHAD – 1 oktober 2014 – Het laatste nieuws over een Belg die probeert bij de Islamitische Staat (IS) aan te sluiten, lijkt een omstreden ruil door de Turkse regering te onthullen. Volgens een lijst die op grote schaal circuleert, is de Belg opgepakt onderweg weg naar Syrië. Maar Turkije heeft hem geruild als onderdeel van de overeenkomst over de Turkse gijzelaars die onlangs werden vrijgelaten.

Johan Castillo Boens, 35 jaar, is niet de gemiddelde Belgische strijder binnen IS. Hij is de zoon van een gepensioneerde professor op de chemie-afdeling van de Leuvense universiteit, wiens vrouw uit de Filipijnen komt. Hun zoon werd als christen opgevoed, maar Johan bekeerde zich enkele jaren geleden, na een aantal ernstige persoonlijke problemen, tot de islam. Tegenwoordig is hij zelf getrouwd met een vrouw uit de Filipijnen. Ze hebben vijf kinderen, waarvan de jongste is geboren in juni van dit jaar. Zijn vrouw was ook een christen, maar heeft hem gevolgd in de islam.

Volgens zijn moeder is Johan er niet in geslaagd een ​​fatsoenlijke baan te vinden, hoewel hij bedrijfseconomie heeft gestudeerd en aanvullende cursussen in de informatietechnologie (IT) nam. “Omdat hij half Filipijns is, lijkt hij een beetje op een buitenlander”, zo wordt ze vandaag geciteerd in de Belgische krant Het Laatste Nieuws. “Hij liet zijn baard groeien, wat het alleen maar erger maakte. We hebben vaak geprobeerd om hem te overtuigen de baard af te scheren. Het is niet nodig dat iedereen kan zien dat je een moslim bent, vertelden we. Maar hij wilde niet luisteren. Onlangs sprak hij over verhuizen naar Jordanië en in augustus ging hij weg om daar te zoeken naar een baan.”

Tenminste, dat was wat hij vertelde. Twee afzonderlijke bronnen informeerden ons deze week dat Johan in plaats daarvan naar Turkije ging, in een poging zich aan te sluiten bij de IS in Syrië. Volgens de eerste bron staat zijn naam op een lijst van een aantal Europese IS-aanhangers die onlangs werden opgepakt door de Turkse politie. De tweede vertelde ons dat hij inderdaad in Turkije was, ongeveer twee weken geleden, maar sindsdien de Syrische grens is overgestoken. Gevangen of verdwenen naar Syrië? Dat lijkt een contradictie te zijn. Maar beide bronnen zeggen dat ze aanwijzingen hebben dat Johan onderdeel was van een schimmige overeenkomst.

Ten minste één andere man – een Brit, is ons verteld – stond vermeld op dezelfde lijst, maar heeft zich aangesloten bij IS in Syrië. Er wordt gedacht dat Turkije hen heeft overgedragen als een deel van de uitwisseling die 49 Turkse gijzelaars vrij heeft gesteld, met inbegrip van het personeel van het Turkse consulaat in Mosul in Irak. Volgens de Turkse pers is zo’n ruil er inderdaad geweest. Maar tot nu toe werd gedacht dat Turkije alleen de Syrische terreurbeweging Liwa al-Tawheed overhaalde een aantal van hun IS-gedetineerden te overhandigen, maar zelf niemand heeft vrijgelaten. Het lot van Johan Castillo Boens kan eventueel het tegendeel bewijzen. Als hij nu echt in Syrië is, na door de Turkse autoriteiten te zijn vastgehouden, zal Ankara nog een paar dingen uit te leggen hebben.

Bron: Emmejihad.

Advertenties

Reacties

Een gedachte over “Turkije ruilt Belgische gevangene met IS

  1. Dit is op Oorlog Is Een Misdaad herblogd.

    Geplaatst door poldergriet | 20 oktober 2014, 08:44

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: