Nieuws

Iliass Azaouaj door Sharia4Belgium in Syrië geëxecuteerd wegens spionage


2056575-9c95ebf34a31dcb4838ccbde378fbe0a

SP.A-parlementslid Fouad Ahidar: Brussels parlementslid of islamitische krijger?

Artikel door onze correspondent Chessy

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 28 oktober 2014 – Volgens diverse bronnen zou de omstreden Belgische Marokkaan Iliass Azaouaj een poos geleden na diens berouw inzake zijn pseudo-salafisme in Syrië bruut zijn onthoofd door leden van Sharia4Belgium. Iliass Azaouaj werd eerder na zijn aankomst in Raqqa door leden van Sharia4Belgium opgepakt, vernederd, gemarteld en bijna gedood. Hij ontsnapte aan de dood na bemiddeling door de Brusselse extremist Bassam Ayachi, die beweerde dat Iliass Azaouaj afstand had gedaan van zijn pseudo-salafistische methodiek.

Zijn voorstel was dat ze Iliass Azaouaj na diens berouw een kans zouden moeten geven zoals de tweede kalief Omar Ibn al-Khataab RA aan Sabeeg Inb Asl ook een kans had gegeven na zijn berouw. Na overleg zijn ze daar uiteindelijk mee akkoord gegaan en hielden zij, zoals afgesproken, zijn handelingen nauwlettend in de gaten. Iliass ging met de leden van Sharia4Belgium een ribat – een fort aan de grens van een islamitisch gebied – herstellen en het leek er op dat er geen sprake meer was van een conflict.

Totdat Iliass Azaouaj een miscalculatie maakte en gerichte vragen begon te stellen aan Nederlandse, Franse en Belgische strijders van de Islamitische Staat (IS). Waarna de Belgische leden van Sharia4Belgium na een vergadering besloten Iliass Azaouaj uit voorzorgsmaatregelen te arresteren. Volgens bronnen hebben ze zijn verzonden e-mail berichten gelezen en toen stond het voor hen vast: Iliass is een verklikker.

Contact met Iliass

Ik heb Iliass Azaouaj als gevolg van mijn werkzaamheden diverse malen gesproken in de Brusselse wijk Anderlecht. Daarna heb ik, nadat het bekend werd dat hij in Syrië was, een aantal keren met hem gecorrespondeerd via e-mail en Facebook. Deze gesprekken waren vooral van theologische aard.

Totdat ik op een gegeven moment merkte dat ik niet meer tegen Iliass sprak, maar tegen personen die toegang tot zijn accounts hadden. Nadat ik zijn bedreigingen op sociale media had gezien concludeerde ik, op basis van de manier hoe hij uit zijn ogen keek, dat Iliass deze bedreigingen onder dwang had gedaan en dat hij niet lang meer te leven had. Deze conclusies zijn ook gedeeld met de Belgische diensten, de Vlaamse socialistische partij SP.A en met een aantal journalisten van mijn netwerk.

Een aantal maanden geleden hoorde ik dat Iliass Azaouaj na diens berouw was geliquideerd met als tenlastelegging spionage. Deze informatie heb ik gedeeld met de SP.A en met de Belgische verantwoordelijken.

Een glimp achter de schermen

Hij kwam in het vizier van de Belgische staatsveiligheid nadat hij, naast de Vlaamse Madkhalistische Stichting Ahlul Hadeet, gelegen in Borgerhout, Shariha4Belgium verbaal bestreed. Staatsveiligheid wist dat de Antwerpse salafistische stichting Ahlul Hadeet zich niet door hen zou laten misbruiken voor hun doeleinden, dus concentreerde zij zich op Iliass Azaouaj.

Het was toenertijd heel opmerkelijk dat Iliass Azaouaj extreem vaak Abu Imran en diens terroristische netwerk weersprak. Maar waarom? Was het echt allemaal om de salafistische methodiek te doen die hij als qotbie niet belijdde of speelden er andere zaken een rol en had hij toch, zoals velen beweren, een dubbele agenda ?

In eerste instantie voelde hij zich voordat hij een gesprek had met staatsveiligheid gedoogd door de lokale politiek zowel als door de Brusselse politie. Toen bemerkte hij dat hij in sommige privé-zaken door een onzichtbare derde hand werd geholpen. Daarna zou hij benaderd zijn door een bekende Brusselse politicus van de SP.A. Met de vraag wat hij ervoor zou voelen om met agenten van de Belgische staatsveiligheid rond de tafel te zitten. Na zijn akkoord zou er contact zijn geweest en werd het voor Iliass Azaouaj duidelijk wat zijn financiële voordelen waren en wat daar tegenover stond. De keuze was snel gemaakt.

Naar Syrië voor de jihad, om jongeren terug te halen of voor spionage?

SP.A-parlementslid Fouad Ahidar: Brussels parlementslid of islamitische krijger?

SP.A-parlementslid Fouad Ahidar: Brussels parlementslid of islamitische krijger?

Volgens het Brusselse parlementslid Ahidar (SP.A) zou de Brusselse moslimpredikant Iliass Azaouaj uit Anderlecht naar Syrië vertrokken zijn om jongeren te overtuigen om terug te keren naar België.

Op stadsradio FM Brussel zei het Brussels parlementslid Ahidar (SP.A):

“Hij was ervan overtuigd dat hij erin zou slagen om met een paar jongeren terug te keren.”

Hij zou volgens Ahidar herkend zijn door leden van Sharia4Belguim die hem direct gevangen namen. “Hij wacht nu op een proces voor een soort strafbank”.

“We hebben gehoord dat hij vandaag of morgen veroordeeld zal worden. Hij loopt zelfs het risico geëxecuteerd te worden. Blijkbaar verdenkt de groep die hem gevangen houdt hem ervan om voor de Belgische staatsveiligheid te werken,” aldus Ahidar

De stelling van Ahidar dat Iliass Azaouaj naar Syrië was afgereisd om jongeren terug te halen lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. En dit om meerdere redenen: ten eerste was het risico vooral voor hem te groot. Want hij wist dat hij werd gehaat door alle Belgische Nusra- en IS-strijders. Hij wist dat hij bij geen enkele strijdende groep veilig zou zijn behalve bij de seculiere strijdgroepen of bij de terroristen van het Vrije Syrische Leger (VSL).

Ten tweede wist hij dat zeker 99 procent van alle Belgische Syriëgangers overtuigde jihadisten waren die theologisch niet meer te redden waren. Zij waren allen naar Syrië afgereisd nadat ze in België jaren lang de takfiristische methodiek beleden hadden. Hij had zich beter moeten inzetten om de overgebleven jongeren te deradicaliseren met zijn volgens sommigen pseudo-salafistische methodiek.

En als hij toch de prioriteit legde bij de Belgische Syriëgangers, dan zou hij hen beter kunnen proberen te overtuigen om naar België terug te keren via sociale media. Dus was hij echt zo naïef of reisde hij toch naar Syrië voor de jihad of was hij een spion voor de Belgische staatsveiligheid? Rekening houdend met de gevolgen van afbreuk risico zal ik daar geen antwoord op geven. Laten we het erop houden dat hij jongeren wilde terug halen. Wat ik wel heel opmerkelijk vind is het feit dat dhr. Ahidar van zijn plannen afwist en deze niet deelde met de staatsveiligheid. En mocht dat het geval zijn waarom lieten zij hem dan naar Syrië afreizen ?

Chessy.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: