Nieuws

Al-Nusra front ontruimt basissen in het noordwesten van Syrië


350379_img650x420_img650x420_crop

Een inwoner wandelt tussen de brokstukken van gebouwen, die volgens activisten dinsdag werden beschadigd door Amerikaanse luchtaanvallen in Kfredrian in de Syrische provincie Idlib. (Foto 24 september 2014: Reuters / Ammar Abdullah)

THE DAILY STAR – BEIROET – 24 september 2014 – Al-Qaida’s Syrische tak, het al-Nusra front, heeft zijn basiskampen in bevolkte gebieden in de regio Idlib in het noordwesten van  Syrië ontruimd, nadat Amerikaanse strijdkrachten luchtaanvallen uitvoerden op de groepering, aldus rebellen.

Een andere Syrisch-islamitische groepering, Ahrar al-Sham, heeft ook bevel gegeven aan z’n volgelingen om hun basis te ontruimen, zegt het Syrisch Waarnemingscentrum voor de Mensenrechten, een Britse omstreden organisatie.

Zwaar geschut werd weggevoerd van de basiskampen. We willen niet dat de burgers iets overkomt wegens ons”, zei een Nusra rebel in een bericht op internet.

Het Waarnemingscentrum berichtte ook over de terugtrekking van het al-Nusra front.

Op zijn minst vijftig gevechtsstrijders van het al-Nusra front en acht burgers werden gedood bij de aanval geleid door de Verenigde Staten (VS) in Syrië op dinsdag, schreef het Waarnemingscentrum.

Het Amerikaanse leger meldde dat ze aanvallen hadden uitgevoerd op al-Qaida veteranen, die ze ‘de Khorasan groepering’ noemen. Terroristen in Syrië zeggen dat die term niet veel gebruikt wordt, maar zou kunnen refereren aan de strijders die, na gevochten te hebben in Afghanistan, zich voegden bij het al-Nusra front in Syrië.

Ahrar al-Sham, de andere islamitische groepering die zijn basiskampen ontruimd heeft, maakt deel uit van de alliantie van het Islamitisch Front, dat in een gewapend conflict zat met terroristen van de Islamitische Staat (IS). Deze zijn het hoofddoelwit geweest van de luchtaanvallen geleid door de VS.

Het Waarnemingscentrum citeerde een verklaring van Ahrar al-Sham om ‘basiskampen, werkplaatsen en kampen te ontruimen’, behalve datgene wat er nodig is voor bescherming.

Tevens beval de groepering zijn aanhangers om satelliet- en draadloze communicatiemiddelen te verwijderen van de basiskampen en deze alleen te gebruiken in ‘uiterste nood’.

De verklaring riep op om zware wapens te verbergen en waarschuwde burgers om weg te blijven van de basiskampen, aldus het Waarnemingscentrum.

Bij een eerdere explosie deze maand werden een leider van Ahrar al-Sham en 28 van zijn commandanten gedood.

Woensdag berichtte het Amerikaanse leger weer vijf luchtaanvallen uitgevoerd te hebben op IS in Syrië en Irak, in een nieuwe ronde van aanvallen op de terreurgroepering die grote delen van het grondgebied in Syrië en Irak in het bezit heeft.

Bron: The Daily Star.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: