Nieuws

Libanon sluit grenzen voor Syrische vluchtelingen


Syrian refugee children play outside their make-shift hut in a poor neighborhood of the Lebanese coastal city of Tripoli, north of Beirut.

Syrische vluchtelingenkinderen spelen bij hun geïmproviseerde hut in een arme buurt van de Libanese kuststad Tripoli, ten noorden van Beiroet.

AL-ALAM – 23 oktober 2014 – De Libanese regering laat weten dat het kleine land in het Midden-Oosten geen Syrische vluchtelingen meer opneemt, tenzij in uitzonderlijke gevallen.

De donderdag jl. gegeven verklaring door de minister van Informatie, Ramzi Jreij, geeft aan dat Libanon geen nieuwe vluchtelingen kan opvangen.

Er zijn 1,1 miljoen Syrische vluchtelingen officieel geregistreerd in Libanon, waarmee ze een kwart uitmaken van de bevolking.

Volgens Jreij zal de regering de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (VN) – de UNHCR – vragen om geen gevallen in Libanon meer te registreren. Ook wil de Libanese regering dat Syrische vluchtelingen worden ‘aangemoedigd om terug te keren naar hun land’ of ergens anders heen te gaan.

De onrust in Syrië heeft een enorme impact gehad op Libanon. De vluchtelingen hebben de reeds fragiele infrastructuur van het land overbelast en zij wedijveren met de armsten in Libanon om laag betaalde banen.

Niet alle Syrische vluchtelingen komen Libanon via officiële grensposten binnen, maar passeren de gemakkelijk over te steken en lastig te patrouilleren grens.

De vluchtelingentoestroom heeft een grote impact op de overbelaste infrastructuur en deed nieuwe spanningen ontstaan. In augustus jl. trokken twee terroristische bendes vanuit Syrië de grens over naar de oostelijke stad Arsal, waar bij gevechten met het leger tientallen doden vielen. De terugtrekkende terroristen namen zeker 30 Libanese agenten en militairen mee als gijzelaars en sindsdien hebben ze drie ervan geëxecuteerd.

De UNHCR maande onlangs de internationale gemeenschap aan om Libanon meer assistentie te verlenen om de vluchtelingentoestroom te kunnen hanteren. De organisatie deed ook een beroep op andere landen om hun grenzen open te stellen voor Syrische vluchtelingen om de last op Libanon en omringende landen iets te verlichten.

Meer dan drie miljoen Syriërs zijn hun land ontvlucht sinds de onlusten begonnen in maart 2011 en daarvan zochten de meesten hun heil in Libanon, Jordanië, Turkije en Irak.

Bron: Al-Alam.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: