Nieuws

Asharq al-Awsat: VS zien in Syrische rebellen geen militaire, maar een politieke oplossing


062079-120730-syria-rebels

Syrische rebellen nemen een man in hechtenis in de Noord-Syrische stad Aleppo. (Archieffoto uit 2012: AP)

REUTERS – BEIROET – 27 oktober 2014 – De Verenigde Staten (VS) verwachten niet dat de Syrische rebellen, die ze plannen te trainen om tegen de milities van de Islamitische Staat (IS) te vechten, het ook gaan opnemen tegen het Syrische nationale leger (SNL). Ze zien hen echter als een cruciaal deel van een politieke oplossing om de oorlog te eindigen, aldus een quote van een hooggeplaatste Amerikaanse ambtenaar in de krant Asharq al-Awsat.

De VS, die een internationale coalitie leiden om de IS in Syrië te bombarderen, hebben gezegd dat ze ‘gematigde’ rebellen willen trainen en bewapenen om de strijd aan te gaan met de militante groep die stukken land van Syrië en buurland Irak in bezit heeft genomen.

Toen gevraagd werd of deze Vrije Syrische Leger (VSL) rebelleneenheden uiteindelijk zouden gaan strijden tegen het SNL, antwoordde John Allen, de Amerikaanse vertegenwoordiger van de coalitie, aan het dagblad Asharq al-Awsat:

“Nee. Wat we graag willen zien is dat het VSL en de strijdmachten die we uiteindelijk zullen genereren, trainen en bewapenen, een geloofwaardige strijdmacht zullen worden die de regering-Assad uiteindelijk zal moeten erkennen en aanvaarden.”

“Er is hier geen sprake van een militaire oplossing”, voegde hij toe in reacties die werden gepubliceerd in het weekend op de Engelstalige webstek van de krant.

Het Vrije Syrische Leger is een term dat gebruikt wordt om tientallen bewapende groepen te beschrijven die vechten om de Syrische president Assad omver te werpen, maar die weinig of niet beschikken over centraal gezag. Ze zijn op grote schaal van het oorlogsfront verdwenen door islamitische opstandelingen zoals de Islamitische Staat (IS).

De rebellen hebben hun frustratie geuit over de aanpak van de VS om IS te bevechten. Ze vinden dat Washington en zijn Arabische bondgenoten te veel gefocust zijn op het vernietigen van de terreurgroep. Dit zou ten koste gaan van het confronteren van de Syrische regeringstroepen, die de meeste rebellen nog steeds als ultieme vijand zien.

Sinds de door de VS-geleide luchtaanvallen zijn begonnen afgelopen maand, heeft de Syrische luchtmacht zijn eigen bombardementencampagne op gebieden die door opstandelingen in beslag zijn genomen, opgevoerd. Dit verhoogd de angst van de rebellen dat de overheid profiteert van de afleiding die de campagne van de coalitie teweeg brengt.

Politieke uitkomst

Syria and Iraq Warns Turkey over Military Action

Turkse soldaten op een heuvel nabij de Syrische grens. (Foto: Al-Alam)

Allen gaf aan dat het niet nodig was om de geloofwaardigheid van de zogenaamde ‘gematigde Syrische oppositie’ op politiek vlak  op te bouwen. Hier voegde hij nog aan toe dat het normaal was voor de rebellen om te vechten met de Syrische militairen, aangezien ze ‘proberen hun grondgebied en families te beschermen’.

“Maar de intentie is niet om een landmacht te creëren om Damascus te bevrijden – dat is niet de intentie”, vertelde Allen, een gepensioneerde Amerikaanse generaal, aan de krant.

“De intentie is dat bij een politieke uitkomst, zij de prominente – misschien zelfs de vooraanstaande, stem moeten zijn aan tafel, om uiteindelijk bij te dragen aan de politieke uitkomst waar we naar op zoek zijn”, zei hij aan het begin van een Midden-Oosten tour.

De Amerikaanse president Barack Obama zei afgelopen maand dat hij de rebellen van het VSL wilde trainen en bewapenen om ‘de oppositie aan te sterken als beste tegenwicht tegen de extremisten en om te voorkomen dat de Amerikaanse troepen weer in een grondoffensief meegesleurd worden’.

“Het resultaat dat we willen in Syrië, is verwant aan de (anti-IS) strategie die past binnen een veel grotere regionale strategie en dat resultaat is een politieke uitkomst waarbij de Syrische president Assad niet inbegrepen is”, aldus Allen.

De Verenigde Naties (VN) zeggen dat meer dan 191.000 mensen omgekomen zijn sinds de Syrische opstand tegen het Assad bewind in 2011. Mensenrechtenorganisaties geven aan dat het werkelijke cijfer hoger ligt.

Rapportage: Sylvia Westall.
Editing: Gareth Jones.

Bron: Reuters.

Advertenties

Reacties

Een gedachte over “Asharq al-Awsat: VS zien in Syrische rebellen geen militaire, maar een politieke oplossing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: