Nieuws

Wie zal in Ayn al-Arab winnen?


THE ANGRY ARAB NEWS SERVICE – 19 oktober 2014 – De Angry Arab correspondent, Ali, in Turkije heeft het volgende commentaar gestuurd:

Kobane: een win-win situatie voor de Verenigde Staten (VS). Het ziet er naar uit dat niemand dit feit door heeft. Wat is het voordeel dat de Islamitische Staat (IS), Turkije of de Syrische Koerden hebben behaald van de verrassingsaanval op Kobane? Alleen de VS hebben er voordeel mee behaald doordat ze hun politieke agenda kunnen uitvoeren onder het motto van Obama: ‘neerhalen en vernietigen van IS’…

Ten eerste, IS zou niets krijgen indien ze de Koerdische stad onder haar macht zou krijgen. Kobane heeft geen strategische waarde, wanneer we andere potentiële doelwitten vergelijken voordat IS de campagne begon op 15 september 2014: het eerste potientiele doelwit was duidelijk de stad Azaz. Deze stad grenst aan Turkije en is gevestigd in het noorden van Aleppo. Tevens is een cruciale leveringslijn voor andere gewapende groeperingen die actief zijn in het noorden van Syrië. IS was het poort van Azaz.

Het tweede potentiële doelwit is het vliegveld van Deir al-Zour. Het vliegveld dient als basis om gewapende troepen te voorzien van wapens in de stad. IS heeft al geprobeerd om het vliegveld te bezetten, maar met veel minder mensen in vergelijking met Kobane.

Het derde potentiële doelwit is het noorden van Hassake. Daar hebben de Koerden – met de hulp van het Syrische nationale leger (SNL) – de controle over de olievelden. In tegenstelling tot deze drie potentiële doelwitten, heeft Kobane geen olievelden, geen bevoorradingslijn en bovendien heeft IS al twee grenscontroles in de regio. De eerste is in Jarablus – dit ligt ten westen van Kobane – en de tweede is Tell Abyad. Dite ligt aan de oostkant. Maar zoals gerapporteerd; Kobane wordt aangevallen met ten minste drie duizend artillerieën, tanks, pantservoertuigen, luchtafweergeschut en pick-up trucks. Door de weerstand van de Koerdische YPG milities en de Amerikaanse luchtaanvallen zou IS een zeer hoge prijs betalen voor een niet significante stad, ook al zou ze de stad onder controle krijgen.

Ten tweeden, wat heeft Turkije gekregen toen in de westerse media werd gepropageerd dat Turkije achter de aanval op Kobane zat? Erdogan wordt nu neergezet als ‘het monster achter IS’ en opeens wordt Turkije door de Koerdische opstand geraakt en wordt het zogenaamd vredesproces verstoord? En nu heeft de met de PKK verbonden PYD in Syrië rechtstreeks contact met Washington, wat een nachtmerrie moet zijn voor Ankara.

Ten derde, de Koerden uit Syrië – die zichzelf als winnaars beschouwen, omdat de VS hen heeft erkend – zien toe hoe Kobane, de hoofdstad van hun Rojava, een ruïne wordt terwijl de meeste mensen naar Turkije vluchten. De enige winnaar zijn de VS, geloof het of niet. Sinds het gebeuren omtrent Kobane kunnen de VS hun operaties tegen IS legitimeren op zowel internationaal als regionaal niveau. De VS hebben ook hun strategische ‘partner’ gevonden: de Koerden uit Turkije. Nu voelen de VS zich vrij om hun positie voor te schrijven aan de PYD. Voordat de aanval op Kobane plaatsvond had Reuters aangegeven dat de VS overwegen om de Koerden in Syrië te bewapenen op voorwaarde dat de Koerden het bondgenootschap met de Syrische president Assad verbreken. Deze eisen zijn niet nieuw uiteraard; de buitenlandse politiek heeft onthuld dat Washington de Koerden aanzet tot het verbreken van de bondgenootschap met Assad al meer dan twee jaar.

De droom van de VS komt eindelijk uit, met dank aan IS. Het resultaat van het gesprek tussen PYD en de VS is nog steeds onduidelijk, maar de VS blijven de luchtaanvallen op IS-doelwitten intensiveren in en rond Kobane. Wat wel duidelijk is, is wat de VS aan PYD hebben voorgesteld ten minste gedeeltelijk geaccepteerd werd door de PYD-delegatie. Merk op dat na dat gesprek de PYD-leider – Saleh Muslim – naar Koerdistan in Irak ging om een vergadering bij te wonen met Barzani. En Barzani is ook degene die de Syrische Koerdische politici ondersteunt. In deze vergadering heeft PYD aan de door Barzani gesteunde groepen beloofd dat ze de macht over het bestuur in Rojava zullen verdelen.

Vervolgens zal het alleen maar een teleurstelling zijn voor ‘de linksen’ die verwachten dat de mensen van het Midden-Oosten voordeel zullen behalen wanneer in de realiteit de Koerden IS uitschakelen met hulp van de VS.

PS: Merk op dat de hypocrisie van de mainstream media of massamedia oneindig is. Ten eerste; Salamiyya is een stad ten oosten van Hama die door IS wordt aangevallen, maar er is geen enkel rapport over de situatie daar. Een gezant van de Verenigde Naties (VN) vreest dat ‘Kobane een andere Srebrenitsa zal zijn’, maar wat wacht ons als IS Kobane onder haar macht krijgt, terwijl Kobane vol is van kuffar (ongelovigen)? Ten tweede, dit is niet de eerste aanval op een Koerdische stad. IS en haar bondgenoten hebben Koerdische steden in 2013 ook aangevallen, maar de YPG’s vrouwen die toen vochten stonden niet op de voorbladen en niemand sprak over de rol van Turkije. In plaats daarvan sprak de mainstream media over ‘de verborgen samenwerking tussen president Assad en de Koerden in Syrië’.

Bron: The Angry Arab News Service.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: