Nieuws

Van traditioneel leger tot capabele Syrische anti-terreurkrachten


SNL: meer flexibel en capabel dankzij bondgenoten

MIDDLE EAST ONLINE – 21 oktober 2014 – Het Syrische nationale leger (SNL)  is met bijna de helft afgenomen sinds het conflict in Syrië uitbrak in 2011, maar deskundigen zeggen dat de resterende militaire macht zichzelf heeft getransformeerd van een traditioneel leger – gebaseerd op het voormalige Sovjet-model – tot een effectief apparaat.

Door de aanhoudende militaire steun van Rusland en Iran en de guerrilla expertise van de Libanese bondgenoot en verzetsbeweging Hezbollah heeft het SNL geleidelijk terrein herwonnen.

“Helft mankrachten verloren”

Aram Nerguizian, een militair deskundige van het Centrum voor Strategische en Internationale Studies, zei dat het SNL ongeveer de helft van zijn mankrachten heeft verloren. 

“Door afvalligheid, desertie en ontslag zag men na drie jaar oorlog de totale mankracht in Syrië dalen van een piek van 325.000 in 2011 en 295.000 in 2012 naar schatting 178.000 manschappen in 2013 en 2014,” zei hij.

Maar de resterende 100.000 tot 150.000 trouwe troepen bleken tijdens de strijd van meer dan twee jaar gevechten misschien wel dodelijker dan een 300.000 man sterk Syrisch leger in 2010, na zo’n 30 jaar te hebben stilgezeten.

De Syrische strijdkrachten werden in een ongekend conflict meegesleept nadat de regering een opstand in maart 2011 probeerde te onderdrukken. 

Ze hebben gevochten tegen groepen variërend van het ‘gematigde’ Vrije Syrische Leger (VSL) tot al-Qaida’s tak in Syrië – Jabhat al-Nusra – en de jihadistische Islamitische Staat (IS).

Minstens 190.000 doden in conflict

Bijna 190.000 mensen werden gedood in het conflict tot nu toe, met inbegrip van ongeveer 40.000 soldaten en 27.000 krachten van het bestuur, evenals 55.000 rebellen, volgens het Syrisch Waarnemingscentrum voor de Mensenrechten.

Het echte aantal slachtoffers onder de militairen kan zelfs hoger zijn, volgens deze Britse monitoringsgroep.

Ondanks de verliezen heeft het leger geen wervingscampagnes hoeven voeren en vertrouwde het op de militaire dienstplicht om zijn rangen te vullen.

Mannen van tussen de 18 en 50 hebben de plicht om ten minste achttien maanden te dienen en die termijn kan worden verlengd op bevel van de militaire leiding.

Oproep tot dienst aan het front

Syrian soldier on guard in Beirut

Een Syrische soldaat en een lid van de pro-Syrische Amal militie naast een portret van de vroegere Syrische president Hafez al-Assad in het westen van de Libanese hoofdstad Beiroet in 1987.

Vorige week heeft de Centrale Commissie voor de Volksverzoening, een overheidsorgaan, een ongebruikelijke openbare oproep in kranten geplaatst voor Syriërs om zich aan te melden. 

Het beloofde te proberen ‘de situatie op te lossen’ van degenen die gedeserteerd waren of zich niet voor militaire dienst hadden gemeld ‘om hun loon veilig te stellen’.

Een officiële bron in het leger ontkrachtte ondertussen de behoefte aan versterkingen; nadrukkelijk wijzend dat verliezen betreffend mankracht en materieel snel vervangen.

“De macht van het leger is kwalitatief en kwantitatief toegenomen,” zei hij.

Het leger verloor de controle over grote delen van Syrië in begin van het conflict, maar het heeft aanzienlijk grondgebied heroverd tijdens het afgelopen jaar, met een focus op het beschermen van de hoofdstad Damascus.

Guerrillaoorlog

De successen zijn mede het gevolg van een verschuiving naar de close quarter (gevecht op korte afstand); guerrillaoorlog waarin Hezbollah gespecialiseerd is.

De ‘opstand in Syrië’ dwong Syrische grondtroepen en mankrachten in het algemeen om zich ofwel aan te passen of te sterven,” zei Neguizian.

“Grote eenheden werden opgedeeld in kleinere flexibele eenheden; ineffectief en verouderde leiderschap werd buitenspel gezet en nieuwe en opkomende jonge officieren begonnen grotere operationele verantwoordelijkheid te nemen,” zei hij.

‘De Tijger’

Onder die officieren is kolonel Suhail al-Hassan, die de bijnaam ‘De Tijger’ heeft en op sociale media, die de Syrische autoriteiten steunen, wordt beschreven als ‘Assad’s favoriete soldaat’. 

Veracht door de oppositie, geniet hij van geloofwaardigheid bij aanhangers van het bestuur in de regio Aleppo – de tweede stad in het noorden van Syrië – en in het bijzonder voor de opening van de weg naar de stad een jaar geleden.

Maar ondanks de verschuivingen in zijn competenties, zien experts weinig kans dat het SNL in staat zal zijn om alle gebieden die het heeft verloren terug te winnen.

Rebellengebied

De oppositie heeft de meeste landelijke gebieden in het noordwesten van Idlib, grote delen van Aleppo-stad en de omliggende provincie en delen van het platteland in Damascus en de provincies Hassake en Daraa in handen.

De IS heeft ondertussen controle over de noordelijke provincie Raqqa en een groot deel van de olierijke oostelijke provincie Deir al-Zour.

“Voor de toekomst op korte tot middellange termijn zal de Syrische president Assad zeer waarschijnlijk niet in staat zijn om de opstandelingen te verwoesten en alle door rebellen gecontroleerde gebieden te heroveren”, aldus Stephen Biddle, een defensie-expert bij de Amerikaanse Raad van Buitenlandse Zaken. “Dit soort oorlogen duren meestal zeven tot tien jaren en soms wel een generatie of meer.”

Bron: Middle East Online.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: