Nieuws

Saudische moefti: terroristische groepen hebben niets te maken met islam


De Saudische Grootmoefti Sheikh Abdul Aziz al-Sheikh. (Foto: Press TV)

De Saudische Grootmoefti Sheikh Abdul Aziz al-Sheikh. (Foto: Press TV)

PRESS TV – 29 oktober 2014 – Grootmoefti Abdul Aziz al-Sheikh van Saudi-Arabië zegt dat terroristische groepen die zichzelf islamitisch noemen geen connectie met de islam hebben.

De bekende moefti deed deze uitspraak in een reactie op een vraag van een van zijn discipelen die om zijn mening over terroristische groepen – waaronder de Islamitische Staat (IS) en het al-Nusra front – vroeg, aldus de Saudische krant Al-Hayat.

“Als je deze groepen onder de loep zou nemen, zou je erachter komen dat ze niets met de islam te maken hebben”, aldus al-Sheikh over de terroristische groepen.

Zij hebben de islam gebruikt om hun ideeën en opvattingen te rechtvaardigen en mensen te misleiden. Maar dit is nergens op gebaseerd, want zij hebben mensen verwond en gedood, heiligdommen geschonden, geld gestolen, onheil gesticht en op onwettige wijze de macht over landen gegrepen”, aldus de moefti.

IS heeft momenteel grote delen van Syrië en Irak in handen. Ze hebben in beide landen verschrikkelijke wreedheden aangericht, waaronder massa-executies en de onthoofdingen van zowel lokale inwoners als buitenlanders. Het al-Nusra front is een tak van al-Qaida, dat voornamelijk in Syrië en Libanon actief is.

De Saudische moefti noemde ook de Moslimbroederschap in zijn opmerkingen, dat door sommige Arabische landen, waaronder Saudi-Arabië, als een terroristische groep wordt gezien.

“Alle methoden van deze groepen zijn fout. Ze worden gedreven door slechte opvattingen. We vertrouwen deze groepen en hun mensen niet. Degenen die onze jongeren vragen zich aan te sluiten bij deze slechte groeperingen maakt een fout en is ver verwijderd van het juiste pad”, aldus al-Sheikh.

Hij deed deze uitspraken terwijl vooraanstaande Iraakse en Syrische leiders Saudi-Arabië en Qatar ervan beschuldigen verantwoordelijk te zijn voor de veiligheidscrisis en het groeiende terrorisme in hun land en Riyadh er openlijk van beschuldigen terroristische groepen waaronder IS te steunen.

Bron: Press TV.

Reacties

Een gedachte over “Saudische moefti: terroristische groepen hebben niets te maken met islam

  1. Natuurlijk hebben ze WEL iets te maken met de islam. De islam is geen monolitisch blok en heeft geen centraal gezag. Niemand kan spreken in naam van ALLE moslims.

    Geplaatst door Bernard Claeys | 14 november 2014, 13:35

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: