Nieuws

Syrië: Moslimbroederschap benoemt nieuwe leider


Walid, afkomstig uit het Moslimbroederschap bolwerk van Lattakia, is de twaalfde leider van de Syrische Broederschap.

MIDDLE EAST ONLINE – BEIROET – 7 november 2014 – De Syrische Moslimbroederschap, een van de politieke tegenstanders van president Bashar al-Assad in ballingschap, heeft een 70-jarige Britse oogarts als haar nieuwe leider benoemd.

De Raad van de Broederschap verkoos Mohammad Hekmat Walid voor een termijn van vier jaar, na verkiezing donderdag in Istanbul in Turkije, waar de Syrische oppositie in ballingschap is gevestigd.

Walid, die afkomstig is uit het bestuur bolwerk van Lattakia, is de twaalfde leider van de Syrische Broederschap, die werd opgericht in het begin van de jaren veertig van vorige eeuw, maar werd verboden in de jaren tachtig na een opstand tegen president Assad’s vader.

Lidmaatschap van de Broederschap is in Syrië strafbaar met de dood.

Walid heeft lesgegeven aan een aantal medische faculteiten in het buitenland, onder meer in Ierland en Saudi-Arabië.

Beschouwd als de best georganiseerde politieke oppositiegroep, is de Moslimbroederschap, die financiële steun ontvangt van Qatar, vaak beschuldigd door critici van het zoeken naar dominantie in de oppositie ten koste van andere groepen.

De Broederschap, die ook wordt gesteund door Turkije, ondersteunt islamistische rebellen in Syrië, die het afgelopen jaar macht hebben verloren als gevolg van de opkomst van de Islamitische Staat (IS) en andere jihadistische groepen.

De Moslimbroederschap werd in 1928 opgericht in Egypte door Hassan al-Banna met als doel een islamitische renaissance en een strijd tegen het Westen, een doctrine die vervolgens werd verspreid naar andere landen.

In Syrië leidde die beweging tot een gewapende opstand tegen de toenmalige president Hafez al-Assad, die brutaal werd verpletterd in 1982 met minstens 10.000 doden.

Hafez al-Assad werd in 2000 opgevolgd door zijn zoon Bashar.

Bron: Middle East Online.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: