Nieuws

Reacties van de Arabische wereld op het CIA martelschandaal


Folteren in Aboe Graib - 4

De brutaliteiten van de VS werden met de beelden uit de door de VS bestuurde Iraakse gevangenis Aboe Graib overduidelijk. Geen enkele van die gevangen daar was ooit zelfs maar in beschuldiging gezet. Geen probleem voor hun bewakers.

Opiniestuk door As’ad AbuKhalil in Angry Corner van 15 december 2014

AL-AKHBAR (Angry Corner) – 15 december 2014 – De Arabische wereld heeft op twee manieren gereageerd op het martelschandaal van de Amerikaanse geheime dienst CIA (Central Intelligence Agency):

1) De gezagsdragers hielden de lippen op elkaar. Noch het Syrische bestuur (de enige autoriteit die zich verzet tegen de Saudisch-Amerikaanse regionale orde), noch de leden van de door de Saudi-Arabië geleide coalitie hebben gereageerd op het schandaal. De Iraanse opperste leider gaf een sterke veroordeling van de Amerikaanse regering, terwijl de nieuwe Afghaanse president huichelend een ‘shock’ veinsde, alsof hij nooit in zijn land hoorde over de verschillende oorlogsmisdaden gepleegd door Amerikaanse troepen en aannemers.

2) Onder de bevolking werd er via sociale media veel aandacht aan besteed en verschillende links op internet naar de volledige tekst van het rapport werden ruim verspreid, alsmede de analyse van het schandaal door de Amerikaanse en Europese media.

Het Arabische volk en hun regeringen wonen nu in twee verschillende ‘media werelden’: jonge Arabieren weten waar ze alternatief nieuws via satellietkanalen of op sociale media kunnen vinden om de starre agenda van de verschillende besturen te voorkomen. Dit betekent niet dat jonge (en oudere) Arabieren de programma’s van de media in Saudische handen niet gebruiken: ze doen dit, maar ze bekijken deze alleen voor roddels, sport en familie-entertainment. Er zijn geen andere doeleinden. Al Jazeera heeft nu bij  jonge Arabieren de bijnaam Al-Khanzirah (het varken), terwijl Al-Arabiya nu als bijnaam Al-Ibriyyah (de Hebreeuwse) krijgt.

De stilte van de Arabische besturen en hun media in de richting van het schandaal is heel begrijpelijk. Al die autoriteiten – en die omvatten het Syrische bestuur – zijn medeplichtig aan de Amerikaanse wereldwijde martelindustrie. De meeste van hen – zo niet allemaal – verschaften  waardevolle diensten, voor de aanhouding, marteling en/of de overdracht (heen en weer) van verschillende Arabische en islamitische gedetineerden. Het is schokkend dat het  Arabische machthebbers waren die meestal stil bleven over een schandaal waarvan de meeste slachtoffers Arabier of moslim zijn. De voogd van de twee heilige plaatsen in Riyad, Saudi-Arabië, heeft belangrijker zaken om over te waken: de belangen van de Verenigde Staten (VS) en Israël. Dit overtreft in grote mate alle holle woorden over het moslim welzijn.

Er is ook een andere reden voor de stilte van de Arabische autoriteiten. Wat gaan ze zeggen in het gezicht van dit schandaal over marteling en het denigreren van de menselijke waardigheid? Ze verrichten allemaal nog steeds marteling en ze zullen niet de druk voelen van enkele elementen in hun vergevensgezinde parlementen, die gedachteloos instemmen met hun beslissingen. Ze houden er niet van dat het onderwerp ‘marteling’  zelfs maar ter sprake komt. Het is een huiveringwekkende herinnering aan de politieke situatie in de Arabische wereld.

Er is nog een andere reden waarom de Arabische besturen en hun media zwegen. Het  Amerikaanse propagandakantoor in Dubai is heel actief in het toezicht en de leiding van de Saudische en Qatarese media. Ze hebben nu de macht om te beslissen wat er moet en niet mag worden gemeld door deze media. Het oude Al Jazeera kanaal had meer macht om de wil van de VS te tarten, maar nu – met name in de nasleep van de Qatarese overgave aan de Saudische koninklijke familie – is Al Jazeera een replica van Al-Arabiya in termen van het vermijden van enige inhoud, die ergernis kan opwekken van de Amerikaanse regering. Er bestaat geen twijfel dat de Arabische staatsmedia vasthouden aan starre orders van hooggeplaatsten om te voorkomen dat met betrekking tot het schandaal het Arabische volk wrok uit of zich gaat afzetten tegen de Verenigde Staten. De VS riepen de angst voor de reacties van de bevolking in het Midden-Oosten in als een reden om de vrijgave van het rapport van de CIA te voorkomen. De Amerikanen moeten de Arabische regeringen onder druk hebben gezet om de zaak bedekt te houden. De Saudische media waren ook bezig met ‘belangrijker nieuws’: de reizen van de Amerikaanse televisiepersoonlijkheid en societyster Kim Kardashian zijn nu belangrijker dan de Palestijnse zaak.

Toch zal het ‘CIA martelschandaal’ een enorm impact hebben. Arabieren zijn er nu volledig van bewust hoe de Amerikaanse overheid en de inlichtingendienst Arabieren en moslims behandelen in hun hechtenis. Ze weten dat de Amerikaanse geheime dienst Arabieren en moslims op dezelfde manier behandelt als zij worden behandeld door de Arabische inlichtingendiensten (en de meeste van die Arabische inlichtingendiensten worden gesteund  of gesubsidieerd of opgeleid of uitgerust door de Amerikaanse overheid). De idealen van de VS – idealen die de Amerikaanse regering in het gezicht gooit van de Arabieren en moslims wanneer ze klagen over de Amerikaanse bommen of de bommen van Israël – zijn duidelijk voor publiek gebruik in het ‘thuisland’. Er is geen poging om deze idealen te koppelen aan de praktijken in het Amerikaanse imperium overzee.

Er is een nieuwe generatie van Arabieren en moslims die opgeleid zijn via Wikileaks, Snowden-lekken en het rapport van de CIA. Deze generatie heeft geen enkele dag gekend zonder dat de VS of Israël ergens bommen lieten vallen op de hoofden van Arabieren of moslims ergens ter wereld. Het is waarschijnlijk dat de volgende generatie van ‘boze Arabieren’ bozer zal zijn dan deze generatie. Amerika plant de zaden van zijn eigen haat en afschuw. Maar als er iets gebeurt, zullen we de Amerikanen in koor horen zingen: waarom haten ze ons?

Dr. As’ad AbuKhalil is een hoogleraar politieke wetenschappen aan de California State University, Stanislaus, docent en auteur van The Angry Arab News Service. Hij tweet via @asadabukhalil

Bron: Al-Akhbar.

Lees ook: Folterpraktijken CIA – Opwarming van oude koek

Reacties

Een gedachte over “Reacties van de Arabische wereld op het CIA martelschandaal

  1. Dit is op Oorlog Is Een Misdaad herblogd.

    Geplaatst door poldergriet | 29 december 2014, 08:05

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: