Nieuws

AIVD blunderde niet in Arnhem: de extremisten vonden per toeval de afluisterapparatuur


001
Artikel door onze terrorisme expert Chessy

AIVD blunderde niet in Arnhem: de extremisten vonden per toeval de afluisterapparatuur

002MEDIAWERKGROEP SYRIE – 9 januari 2014 – De blijdschap bij de polder jihadisten was enorm nadat zij ten onrechte een blunder aan de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) hadden toegeschreven en valselijk beweerden dat de AIVD tijdens een grootschalig onderzoek naar een vermeende Arnhemse jihadistische netwerk op een zeer amateuristische wijze afluisterapparatuur had geplaatst hetgeen resulteerde in de vondst.

003De vondst werd door de jihadisten globaal als een zegen beschouwd. Op sociale media maakten zij gebruik van de situatie om de inlichtingendienst onterecht voor schut te zetten.

004

De polder jihadisten beweerden op sociale media dat de verdachten de apparatuur in de tuin hadden ontdekt nadat het opviel dat er een tegel amateuristisch verkeerd lag. Nadat ze de tegel hadden uitgegraven, vonden ze de ontvangers, de bijbehorende draden en de bevestigde afluistermicrofoons. Ook beweerden zij dat een satellietkabel onder de door de AIVD gemonteerde attributen behoorden.

005

Alleen blijkt uit onderzoek dat de realiteit toch anders in elkaar zit en dat de AIVD in Arnhem niet heeft geblunderd. Ten eersten had de AIVD niet veel tijd om de apparatuur te plaatsen als gevolg van de tijdsnood. Verder speelde het realistische risico dat de buren hen zouden betrappen op het plaatsen van de apparatuur een grote rol in de uiteindelijke ontmaskering. Deze twee dodelijke factoren zorgen ervoor dat je snel te werk moet gaan waardoor je niet volledig kan uitsluiten dat je geen steken zal gaan laten liggen.

De realiteit duidt er op, baserend op identieke ervaringen van andere internationale inlichtingen- en veiligheidsdiensten, dat een andere inlichtingen- en veiligheidsdienst gezien de omstandigheden het niet beter had gedaan. De Nederlandse media meldden spijtig genoeg als gevolg van overgenomen reacties van de polder jihadisten dat de AIVD in Arnhem enorm had geblunderd maar passender zou het zijn om hen juist als gevolg van de omstandigheden het credit voor de operatie te geven.

Want na bestudering van de foto’s en de omstandigheden gepaard met de kennis van het normale gevolgde protocol kan er maar een conclusie worden getrokken; dat is dat de AIVD de apparatuur professioneel had geplaatst, alleen lopen de zaken op dit gebied soms anders dan geplant. Sterker nog niemand kan uitsluiten dat de AIVD de afluisterapparatuur niet maanden voor de ontdekking had geplaatst. Dit is een zeer realistisch scenario aangezien de AIVD high-tech minizenders tot haar beschikking heeft. Met een minimale frequentie van 864/866 MHz en een minimale zendvermogen van 10 Mw. Deze hebben een afmeting van een wegwerpaansteker met een batterij van c.a. 4 dagen levensduur.

006Alleen wordt er bij langdurige afluisteroperaties, zoals wellicht het geval was in Arnhem, bewust gekozen voor ingebouwde afluisterapparatuur, omdat draadloze apparatuur maar maximaal een week gebruikt kan worden.

007

Uit onderzoek is gebleken dat de extremisten er rekening mee hielden dat er na de Arnhemse inval met de afluisterprimeur van de AIVD in het laakkwartier op het netvlies, er afluisterapparatuur in het huis werd geplaatst. Het hele huis werd grondig doorzocht en zelfs de stopcontacten werden er uitgeschroefd.

008

Nadat de verdachten niets hadden gevonden besloten zij om voor de zekerheid de tuin grondig te inspecteren. Zij bekeken eerst of de huidige spullen anders waren neergelegd, daarna of er iets nieuws in de tuin was geplaatst. Daarna zochten zij tussen de beplanting en uiteindelijk inspecteerden zij de tegels van de tuin, tegel voor tegel.

009Toen ontdekten zij zoals hierboven blijkt, dat het zand tussen een aantal tegels anders was dan de rest van de tegels, waardoor ze argwaan kregen. Waarna ze de tegel hadden uitgegraven werden de afluistermicrofoons gevonden.

Aan het einde van de dag blijven de feiten overeind staan en die duiden op het feit dat AIVD in Arnhem niet heeft geblunderd en juist de afgelopen jaar prachtig werk heeft verricht en achter de schermen belangrijke historische zeges heeft geboekt. De strategie die de AIVD momenteel onder leiding van dhr. Bertholee hanteert is gewoon simpelweg uitmuntend te noemen. Voor een klein land als Nederland behoort haar inlichtingen en veiligheidsdienst vandaag de dag ondanks bepaalde tekortkomingen tot de grote spelers op het gebied van contra terrorisme.

Advies aan de Nederlandse regering

De regering moet zich realiseren dat de boogde bezuinigingen op de AIVD grote veiligheidsrisico’s met zich mee kunnen brengen. Vooral na de afkondiging van het IS- kalifaat en de huidige terroristische dreiging als gevolg van het besluit van de regering om deel te nemen aan de coalitie bombardementen tegen IS. Want de aanslagen in België, Canada en Australië duiden maar enkel op één feit. En dat is dat alle muhrib landen door de bayha – eed van trouw en loyaliteit – gevers te allen tijde aangevallen kunnen worden.

Daarom is het in het van levens belang voor de veiligheid van de staat dat deze bezuinigingen niet worden door gevoerd en dat de AIVD juist meer geld tot haar beschikking krijgt, om qua inlichtingen inwinning op alle fronten aanwezig te zijn en om kwalitatieve observatie van de jihadisten te blijven verrichten. De bezuinigingen in combinatie met bepaalde logische tekortkomingen van de AIVD zullen zeker kunnen leiden naar catastrofale situaties. Deze worden door de beoogde bezuinigingen alleen maar verergerd.

Chessy.

Advertenties

Reacties

Een gedachte over “AIVD blunderde niet in Arnhem: de extremisten vonden per toeval de afluisterapparatuur

  1. Wat wil men hier eigelijk goedpraten, het illegaal plaatsen van afluisterapparatuur ?

    Geplaatst door Rudy | 9 januari 2015, 09:33

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: