Pers

PERSBERICHT: Wij zijn allen al-Ikhbariya, wij zijn allen Maya Naser


B7A68t_CEAAMyRd

PERSBERICHT: Wij zijn allen al-Ikhbariya, wij zijn allen Maya Naser

Mediawerkgroep Syrië

11 januari 2015

De Mediawerkgroep Syrië veroordeelt de talrijke moorden, gijzelnemingen en terreurdaden die zich de voorbije dagen in Frankrijk afspeelden.

Onze innige deelneming gaat naar de familieleden, vrienden en collega’s van de vele slachtoffers.

Vrije meningsuiting en persvrijheid zijn de basis van een democratie en kunnen nooit in vraag gesteld worden. Eerder zagen we echter dat terroristen deze waarden verwierpen in Syrië, waarbij tientallen journalisten aangevallen, ontvoerd en/of gedood werden.

Waar bleef de westerse publieke verontwaardiging toen op 2 oktober 2011 dr. Mohammad al-Omar, professor geschiedenis aan de Universiteit van Aleppo en Saria Hassoun, zoon van de Grote Mufti van Syrië, Sheikh Ahmad Badr Eddin Hassoun, door terroristen gedood werden?

Op 11 januari 2012 werd een groep journalisten aangevallen in de wijk Akrama in Homs, waarbij de Franse reporter Gilles Jacquier en verschillende Syrische burgers om het leven kwamen. Onderzoek in Frankrijk en Syrië maakte formeel duidelijk dat de gewapende Syrische oppositie achter deze terreuractie zat, zoals eveneens het onderzoeksrapport over de aanval door de Mediawerkgroep Syrië al snel duidelijk maakte. Ook waarnemers van de Arabische Liga bevestigden dat zij het Vrije Syrische Leger verantwoordelijk achten voor het bloedbad in Akrama. Enkele uren na de dood van Gilles Jacquier vertelde een ambtenaar van een mensenrechtenorganisatie in de stad aan een leider van de Syrische oppositie in Frankrijk dat er door de tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad ‘een ernstige domheid’ begaan werd.

Syrië werd zelf het slachtoffer van de beperking van persvrijheid en vrije meningsuiting toen de Europese Unie en de Arabische Liga beslisten om Syrische media te weren. Censuurmaatregelen werden eveneens genomen tegen de Libanese zender Al-Manar en het Iraanse Press TV. Waar waren diegenen die nu hun mond vol hebben van ‘journalistieke vrijheden’ toen Syrische en andere media geboycot werden?

Op 27 juni 2012 pleegden terroristen een aanval tegen het hoofdkantoor van het Syrische al-Ikhbariya nieuws televisiestation, twintig kilometer buiten Damascus. Het hele complex – studio’s, regiekamers en kantoren – werd geplunderd en vervolgens met explosieven opgeblazen. De journalisten Sami Abu Amin, Zaid Kahl en Mohammad Samma werden daarbij gedood. De terroristische aanval tegen al-Ikhbariya was een frontale aanval tegen de vrijheid van informatie en een volgende drieste stap in het plan om de Syrische media het zwijgen op te leggen. Waarom wachten we nog steeds met de boodschap ‘Wij zijn allen al-Ikhbariya’?

Maya Naser, medewerker en vriend van de Mediawerkgroep Syrië, werd als Press TV correspondent door terroristen op 26 september 2012 vermoord in de Syrische hoofdstad Damascus. Het is maar één van de vele tientallen namen. Maar onze massamedia hebben enkel aandacht als westerse journalisten in Syrië of Irak door terroristen van de Islamitische Staat (IS) worden onthoofd.

De journalisten Irshad Mastoi en Ghulam Rasool van het onafhankelijke Online International News Network werden op 28 augustus 2014 op de nieuwsredactie in Quetta in Baluchistan in Pakistan door terroristen gedood. Die namen zullen nooit het jaaroverzicht halen. We zijn immers alleen selectief solidair als journalisten worden gedood of de mond gesnoerd.

Als Mediawerkgroep Syrië onderstrepen we de plicht om een ernstig beleid te voeren om terrorisme aan te pakken en niet om dit te ondersteunen zoals Turkije, het Westen en de Golfstaten de voorbije jaren deden om het seculiere bewind in Syrië – tegen de wil van het Syrische volk – te vernietigen en terroristen daar aan de macht te brengen.

Sinds vanaf maart 2011 talrijke terreuraanslagen het Syrische volk troffen heeft Syrië herhaaldelijk gewaarschuwd voor de gevaren van de steun aan het terrorisme. Als geen ander land weet Syrië wat terreur is en hoe de verwerpelijke westerse en Europese politiek hun verantwoordelijkheid ontliepen om terreur kordaat aan te pakken en zelfs jarenlang aanmoedigden. Ook de massamedia voerden dienaangaande een trieste rol door terroristen voor te stellen als ‘helden’ en ‘strijders voor de goede zaak’.

De uitgevoerde terreur komt nu terug naar landen die deze jarenlang steunden en die gewapende opposanten voorstelden als de bezorgers van ‘vrijheid’ en ‘democratie’ in Syrië, wat naar Libisch voorbeeld een totale mislukking werd.

Voor de Mediawerkgroep Syrië beperken de persvrijheid en de vrije meningsuiting zich niet tot de plaatsen en het tijdstip die voor politici, media en intellectuelen goed uitkomen. Als we dit normaal vinden voor Charlie Hebdo, dan moeten we dit ook verdedigen als Syrische media en journalisten door terroristen aangevallen worden. Als we terreurdaden in Parijs veroordelen, dan moeten we dit eveneens doen als dit gebeurt in Damascus of Aleppo. Als we ons scharen achter de Franse regering in de strijd tegen terreur, dan moeten we dit eveneens doen als de Syrische regering – al sinds 2011 – diezelfde terroristen van al-Qaida en andere terreurbewegingen bestrijdt.

De media hebben verder te taak om niet te provoceren, maar in de eerste plaats om zaken aan te kaarten en correct en volledig de publieke opinie te informeren. Politici moeten mensen verenigen en niet verdelen. Geen enkele religie keurt het doden van mensen goed. Geen enkele provocatie, hoe diep deze ons ook persoonlijk kan raken, rechtvaardigt een actie om te beslissen over het leven en de dood van een ander.

Linken:

Onderzoeksrapport over de aanval op Akrama op 11 januari 2012:

https://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2012/01/25/onderzoeksrapport-over-de-aanval-op-akrama/

PERSBERICHT: Persvrijheid en vrijheid van meningsuiting steeds verder onder druk:

https://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2012/06/04/persbericht-persvrijheid-en-vrijheid-van-meningsuiting-steeds-verder-onder-druk/

PERSBERICHT: Mediawerkgroep Syrië veroordeelt de laffe aanslag tegen een Syrisch tv-studio

https://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2012/06/29/persbericht-mediawerkgroep-syrie-veroordeelt-de-laffe-aanslag-tegen-een-syrisch-tv-studio/

PERSBERICHT: Maya Naser, PRESS TV’s correspondent in Damascus, gedood – Hosein Mortada gewond

https://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2012/09/27/maya-naser-press-tvs-correspondent-in-damascus-gedood-hosein-mortada-verwond/

Mediawerkgroep Syrië.
www.mwsyria.com
Reacties: info@mwsyria.com
Contact: +32  487 592 565

De Mediawerkgroep Syrië bestaat uit vrijwilligers uit Vlaanderen en Nederland; zowel Syriërs als niet-Syriërs die tekortkomingen in de media aankaarten. We komen op voor het zelfbeschikkingsrecht van het Syrische volk en het respecteren van de Syrische soevereiniteit volgens het internationaal recht. Wij kanten ons tegen elke buitenlandse inmenging in de interne zaken van Syrië en steunen het democratische en politieke hervormingsproces van de Syrische regering. Wij wensen het behoud van Syrië als een multiculturele seculiere samenleving volgens de wil van het Syrische volk en veroordelen elke vorm van geweld en terrorisme.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: