Nieuws

VN-rapport: Israël werkt samen met gewapende groepen in Syrië… maar met wie?


golanheights

SHEKER KHAN – 21 december 2014 – Een onlangs verschenen rapport van de Verenigde Naties bevestigde geluiden over samenwerkingen tussen Israël en gewapende groepen in de Syrische oppositie. Echter, wat het rapport in het midden laat, is wie die groepen zijn. Zijn het lokale milities, de zogeheten gematigde oppositie of de aan al-Qaida gelieerde doodseskaders?

Naar Damascus met al-Qaida
Het VN-rapport sprak over betrekkingen tussen Israël en gewapende groepen in de Golanhoogten. Dit is een deelgebied van de zuidwestelijke provincie Quneitra. Israël houdt de Golanhoogten bezet sinds de Zesdaagse Oorlog van 1967. Nadat de Jom Kipoeroorlog van 1973 tot een wapenstilstand kwam, werd er een VN vredesoperatie opgericht – de UNDOF – om de veiligheid te waarborgen.

De UNDOF is op verschillende locaties langs de grens gestationeerd, en nam het volgende waar: “Armed members of the opposition interacting with IDF [Israel Defence Forces] across the ceasefire line in the vicinity of United Nations position 85.”

Positie 85 is enkele kilometers verwijderd van de grensovergang in de stad Quneitra. Eind augustus jongstleden werd de grensovergang bestormd en overgenomen door een troepenmacht van 2.000 rebellen, waarvan een derde bestond uit militanten van JAN. Hierdoor is vrijwel de gehele grens tussen Syrië en Israël onder controle van verschillende rebellengroepen, met een dominante rol voor Jabhat an-Nusra.

In de offensief van Quneitra deden, naast JAN, ook de SRF, Ahrar al-Sham en brigades als de Fallujah-Houran Brigade en Saraya al-Jihad mee. Ook in deze milities zijn ‘islamistische’ elementen te vinden. Dit houdt in dat alle gewapende groepen in Syrië, en dus ook in de provincie Quneitra, openlijk dan wel heimelijk, een ‘islamistische’ identiteit aanhangen én samen werken met takfiri doodseskaders. Anders gezegd, en gezien vanuit de constateringen van het VN-rapport: Israël collaboreert met islamistische milities en in het meest waarschijnlijke geval met doodseskaders, die aan al-Qaida zijn gelieerd.

Israëlische betrekkingen met takfiri milities komt niet als een verassing. Tel Aviv is al langer op de hoogte, dat er in het zuiden van Syrië takfiri milities actief zijn. De Israëlische premier Netanyahu werd eerder dit jaar, tijdens een bezoek aan een ziekenhuis in de Golanhoogten, geïnformeerd door een hooggeplaatste militair over “global jihad elements inside Syria”. Hiermee werd er gerefereerd aan de omringende omgevingen van de Golanhoogten.

Verder bekende een Oostenrijkse militair van de UNDOF – dit is een VN-troepenmacht in de Golanhoogten – dat er sprake is van intensieve samenwerkingen tussen Israël en takfiri militanten. Israël levert volgens de militair logistieke en militaire steun aan gewapende terreurgroepen, én stuurde de terroristen aan vanuit een militaire basis. Daarnaast leidt Israël (in samenwerking met de CIA) FSA militanten op in Jordanië, waarvan een groot deel de overstap maken naar IS en JAN.

De Israëlische steun aan de gewapende oppositie in Syrië is een eerder opgezet plan. Eerder heb ik beschreven wáárom Israël de oorlog tegen de Syrische president Bashar al-Assad steunt. De collaboratie met takfiri milities is een uitwerking van dat beleid.

De opmars van Jabhat an-Nusra in de provincie Quneitra speelt dat doel in de kaart. De Quneitra offensief heeft ervoor gezorgd dat JAN (en samenwerkende milities) de Syrische grens van de Golanhoogten onder controle heeft. Dit heeft een bufferzone gecreëerd met Israël. Deze zal volgens politieke analist, Moon of Alabama, fungeren als “a launching pad for an attack from the south towards Damascus” (zie map hierboven). Verder, zo schrijft gerenommeerde journalist Nicola Nasser, hebben Israëlische aanvallen in Syrië geleid tot verhoogde spanningen, waardoor de UNDOF genoodzaakt was om zich te verplaatsen. De UNDOF heeft nu geen aanwezigheid meer aan Syrische kant van de Golanhoogten, en kan betrekkingen tussen Israëlische troepen en takfiri doodseskaders niet meer waarnemen.

De hoofdstad van Syrië is slechts 60 kilometers verwijderd van Quneitra. De Israëlische steun aan al-Qaida gelieerde doodseskaders wordt dan verklaard als een tactiek om een lang opgehoopte wens in vervulling te laten gaan, namelijk: het verdrijven van de seculiere Assad.

Sheker Khan.

Bron: Sheker Khan.

Reacties

Een gedachte over “VN-rapport: Israël werkt samen met gewapende groepen in Syrië… maar met wie?

  1. Dit is op Disrobing The Emperor herblogd.

    Geplaatst door poldergriet | 16 januari 2015, 09:27

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: