Nieuws

Na de bloedige aanslag vorige maand: Pakistan moet van Nederland leren


Paki

De Pakistaanse school is één maand na de bloedige aanslag opnieuw open.

Opiniestuk door Youssef Ikhlaf

Pakistan heeft zelf een voedingsbodem voor terrorisme gelegd. De internationale gemeenschap kan helpen om dat te bestrijden.

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 20 januari 2015 – Eén maand geleden, op dinsdag 16 december 2014, werden ruim 140 mensen, voornamelijk kinderen, gedood door een aanval van taliban-strijders op een door het leger gerunde school in het noordwesten van Pakistan.

Afgelopen jaar was een vreselijk jaar voor kinderen. Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef zijn kinderen wereldwijd nog nooit zo getroffen door vreselijke dingen. Terwijl veiligheid juist een van de belangrijkste kinderrechten is. Deze aanslag lijkt me een nieuw dieptepunt, door met opzet doelgericht kinderen te doden.

Geldstromen

Het ironische is dat de wereld met verontwaardiging roept om oplossingen, maar haar rug toekeert wanneer die worden aangereikt.

De internationale gemeenschap heeft krachtens internationale verdragen tot taak de beginselen van mensenrechten en humanitair recht te beschermen. Dit kan zij simpelweg doen door geldstromen te beperken naar dergelijke landen en groepen om hervormingen af te dwingen. Geen ander land ontvangt meer ontwikkelingshulp en humanitaire bijstand van de Europese Unie dan Pakistan, namelijk zeshonderd miljoen euro.

In plaats van de anti-Islam van deze terroristen te bestrijden, kijkt de Pakistaanse regering stilzwijgend toe hoe andersdenkenden worden vervolgd en vermoord. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een ongekende voedingsbodem is ontstaan voor terrorisme in het land. Enkele maanden geleden zijn kinderen en een baby van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap gestikt en verbrand na een aanval op enkele huizen in Gujrawala, terwijl de politie gewoon toekeek.

Eerste taak in dit proces voor de Pakistaanse regering is onmiddellijk de scheiding tussen geloof en staat in te voeren en haar burgers te beschermen ongeacht hun geloof.

Nederland heeft dit sinds Willem van Oranje, vierhonderd jaar geleden, nagestreefd; het positieve gevolg is een welvarende democratische rechtsorde waarin beslist geen plaats is voor terrorisme.

Achterstand

De Pakistaanse taliban bestaat uit strijders van verschillende stammen, voornamelijk pathanen uit het economische erg achtergebleven bergachtige grensgebied met Afghanistan. Ze bestrijden de Pakistaanse regering en de westerse elite onder meer met een piriteinse versie van de Islam.

Hierin ligt een taak voor de Pakistaanse regering om sociale economische hervormingen in te voeren, zoals achterstelling voorkomen en het onderwijs reguleren in dit gebied, om terrorisme effectief te verminderen.

Alle vreedzame Moslims distantiëren zich van dergelijke gewelddadige wraakacties. Degenen die beweren dat dit in de Koran staat, nodig ik uit de Koran zelf objectief te gaan onderzoeken en in de juiste context te lezen.

Voor de komst van de Islam was het een gewoonte onder de polytheïsten, meisjes levend te begraven uit verdriet en schaamtegevoel. De voorkeur ging uit naar de jongens en de dochters moesten het ontgelden. De Profeet (vrede zij met hem) maakte een einde aan deze praktijk en benadrukte het belang van kinderrechten.

Youssef Ikhlaf.

Student Rechtsgeleerdheid.

Lid Moslimschrijversgilde.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: