Nieuws

Aanslag Parijs raakt mij als Moslim diep


Opiniestuk door Youssef Ikhlaf

Schokkend en onmenselijk

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 22 januari 2015 – Ik las met pijn in het hart dat enkele daders deze schokkende en onmenselijke aanslag hebben gepleegd in naam van onze Profeet. Het plegen van geweld is absoluut niet toegestaan in ons geloof. Het is juist een belediging aan het adres van de Islam.

Moslims moeten stem laten horen

Vele Moslims hebben de aanslag veroordeelt, met de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap op de voorgrond. Onze gedachten en gebeden gaan uit naar de slachtoffers en allen die door deze kwaadaardige en schokkende aanslag zijn getroffen. We willen graag onze innige deelneming en medeleven betuigen aan alle nabestaanden. Sommige Moslims zwijgen en zeggen dat zij er niets mee te maken hebben. Het is juist belangrijk om je stem te laten horen. Als je stil blijft zal dat leiden tot onbegrip, angst en zelfs taferelen zoals bedreigingen om Moskeeën te verbranden.

Wilders roept op tot oorlog, niet de Koran

Er zijn geen concrete aanwijzingen dat er iets gaat gebeuren naar aanleiding van Parijs, maar het zet de verhoudingen wel sterker onder druk. Vooral na de oproep van Wilders op twitter dat het nu oorlog is. De kerntaak van een politicus is als vertegenwoordiger van het volk zorg dragen ten behoeve van vrede. Dit doet hij niet. Wij zijn beter dan de daders en we moeten uitstijgen boven hun intolerantie en terrorisme die ze ons willen opdringen. Wederzijds respect en onderwijs dient men te gebruiken om te verenigen tegen extremisme. De autoriteiten zullen de daders opsporen en straffen. Vergeet niet dat één van de agenten die omgekomen is een Moslim was.

Hoop

Nederland is een verdraagzame land, diversiteit van mensen is er een bewijs van. Nederlanders willen in vrede samenleven. Uit dankbaarheid moeten Moslims zich inzetten voor loyaliteit en vrede en tegen extremisme. 

Aanslag op de pers en vrije meningsuiting

Uiteraard is het een aanslag op de pers en de vrije meningsuiting. Echter zijn er normen voor journalistieke fatsoen en de vrijheid van meningsuiting moet niet een rechtvaardiging worden om godsdiensten of profeten te bespotten. Absolute vrijheid bestaat niet, alle vrijheden gaan gepaard met verantwoordelijkheid. Alleen dan zal vrijheid de samenleving verbinden.

De Koran

Ik heb de Koran objectief bestudeert en er zijn méér dan 200 verzen die medeleven promoten. Het doden van één persoon is alsof je de hele mensheid hebt gedood (5:33). De Koran schrijft ook geen enkele straf voor godslastering voor en garandeert de vrije meningsuiting en de vrijheid van keuze. Nederlanders hoeven niet te vrezen voor de Koran, het zijn de extremisten die het boek misbruiken voor hun eigen doeleinden. De Heilige Profeet (vrede zij met hem) heeft expliciet gezegd dat de medemens veilig moet zijn voor de woorden en de handen van een Moslim.

De profeets eer wreken

Wanneer de Profeets eer is aangetast is het een taak voor de Moslims om hem te wreken door bezwaren weg te nemen, te vertellen over zijn ware nobele en vredelievende karakter met logica en een goede voorbeeld. Deze aanslag is niet de eerste en wellicht niet de laatste. We kunnen dit probleem voorkomen en oplossen door elkaars profeten te respecteren. De Islam niet te gebruiken om stemmen te winnen. En door Moslimgeleerden onder druk te zetten om de onjuiste interpretatie van de doodstraf voor godslastering te bannen. Alleen tolerantie is niet voldoende, maar ook menselijkheid en dialoog!

Youssef Ikhlaf, student rechtsgeleerdheid, lid moslimschrijversgilde.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: