Nieuws

Israël en het terroristische al-Nusra front vallen samen Syrië aan


Israeli soldiers observe the Syrian side of the Quneitra border crossing between the Israeli-controlled Golan Heights and Syria.

Israëlische soldaten observeren de Syrische kant van de grensovergang van Quneitra tussen de door Israël gecontroleerde Golanhoogten en Syrië op 29 augustus 2014. (Foto: Reuters / Ronen Zvulun)

AL MONITOR – 14 januari 2015 – Sinds het begin van de Syrische crisis heeft het Syrische bestuur routinematig Israël ervan beschuldigd een verborgen rol te spelen van Quseir op het platteland van Homs in mei 2013 tot de opkomst en de terreinwinst van het zuidelijk front in september 2014. Rapporten van de Verenigde Naties (VN), vrijgegeven in december 2014, lijken de argumenten van de Syrische autoriteiten te staven dat Israël betrokken is bij de zuidelijke rebellen.

Volgens een VN-rapport, dat gaat over de periode van maart tot mei 2014, detecteerde de waarnemingsmissie van de VN – United Nations Disengagement Observer Force (UNDOF) – contacten tussen rebellen en het Israëlische leger over de bestandslijn van de Golan en in het bijzonder tijdens gevechten tussen het Syrische nationale leger (SNL) en de rebellen. Het rapport bevestigde ook dat de VN krachten rebellen opmerkten die 89 gewonden vervoerden over de bestandslijn naar de door Israël bezette zone, waar negentien mensen overgedragen werden om een medische behandeling te ondergaan, naast twee doden. De VN krachten zagen eveneens dat het Israëlische leger wapens in dozen bezorgde aan rebellen aan de Syrische kant van de Golanhoogten.

De communicatie intensiveerde tussen rebellen en het Israëlische leger voor de uitbarsting van het zuidelijke front in Daraa en Quneitra in september 2014, volgens Quneitra oppositie activist Mohammad Qasim, een pseudoniem als gevolg van de gevoeligheid van het onderwerp.

Qasim, die actief is in een ondersteunende capaciteit aan de rebellen tijdens het offensief van september, vertelde Al-Monitor via Skype: “De strijd om Quneitra in bezit te nemen op 27 september 2014 werd voorafgegaan door de coördinatie en de communicatie tussen Abu Dardaa, een leider van Jabhat al-Nusra, en het Israëlische leger om de weg voor de aanval te effenen. En volgens een commandant van het Vrije Syrische Leger (VSL), die deelnam aan deze strijd, voorzag het Israëlische leger Abu Dardaa met kaarten van het grensgebied en strategische posities van het Syrische regeringsleger in het zuidelijke gebied.”

De rebellenstrijd, geleid door al-Qaida’s afdeling Jabhat al-Nusra, om de controle over het kruispunt van Quneitra te verwerven vond plaats in samenwerking met het Israëlische leger door middel van Abu Dardaa, volgens Qasim. Hij voegde eraan toe: “Tijdens de schermutselingen waren er zware bombardementen door de Israëli’s van overheidsposities, werd een gevechtsvliegtuig neergeschoten dat probeerde om de voortgang van de strijders te belemmeren en bestookte men andere vliegtuigen.”

De media meldden dat Israël op 23 september 2014 een Syrisch militair vliegtuig MiG-21 neerhaalde boven de bezette Golanhoogvlakte tijdens de intensivering van de gevechten tussen rebellen onder leiding van Jabhat al-Nusra en het SNL.

Voorafgaand aan deze strijd voorzag Israël rebellen met communicatie-apparatuur en medische apparatuur, volgens Qasim. Hij zei ook dat de apparaten een betere communicatie verzorgden tussen de rebellen, terwijl de medische hulp vier nieuwe geïmproviseerde ziekenhuizen uitrustten in het zuiden en zuidwesten van Syrië.

Qasim voegde eraan toe dat Israël de oprichting van een klein Syrisch vluchtelingenkamp aan de grens in de bezette Golanhoogte toeliet, zeggende: “Het kamp huisvest tientallen Syrische families, iets wat werd bevestigd door de VN-rapporten, en Israël voorziet het van de noodzakelijke humanitaire hulp. Rebellen, die vaak naar de Israëlische zone gaan –  er zijn er zelfs die de grens meer dan drie keer per dag kruisen – gaan naar dit kamp.”

Over het vervoer van Syrische gewonden naar de bezette Golanhoogvlakte, verklaarde Qasim: “Elke strijder of burger met ernstige verwondingen die niet kan behandeld worden in onze ziekenhuizen op het terrein, zal direct overgebracht worden naar het Israëlische deel van de bezette Golan en daar zal hij worden overgebracht in een civiele ambulance begeleid door een Israëlische legerpatrouille naar een ziekenhuis voor behandeling. Later zal het Israëlische leger door de rebellen worden gecontacteerd om te leren over de situatie van de gewonden daar.”

Het SNL in het gebied heeft ook kennis genomen van de hulp van Israël aan rebellen. De militaire krachten van generaal Rami al-Hasan zijn gestationeerd bij de ingangen van de stad Madinat al-Baath in Quneitra. Gepantserde voertuigen, tanks en tientallen controleposten zijn verspreid over de stad, die grenst aan door rebellen gecontroleerde gebieden.

“De eerste resultaten van de samenwerking tussen het Israëlische leger en de gewapende mannen vond plaats in Quneitra, toen ze de controle over de grensovergang kregen. Destijds steunde Israël gewapende mannen door hen te voorzien van dekking onder het mom van ‘terug te schieten,’ alle pogingen te belemmeren door de Syrische luchtmacht om in te grijpen en het terugdringen van één van onze vliegtuigen. Het Israëlische leger heeft ook schutters van de nodige apparatuur voorzien om de vestingwerken van het Syrische regeringsleger de baas te kunnen.”

Hasan voegde eraan toe: “Israël wil controle uitoefenen over de hele Golan en leverde een belangrijke bijdrage aan de intimidatie van de VN-waarnemers om ze te laten terugtrekken uit het grootste deel van hun posities.”

Op 4 oktober 2014 kregen rebellen en Jabhat al-Nusra controle over Tal al-Hara in het noordwestelijk platteland van Daraa, dat grenst aan het platteland van Quneitra. Deze belangrijke overwinning kon niet gebeurd zijn zonder Israëlische steun, volgens Daraa oppositie activist Ghazwan al-Hourani, ook een pseudoniem, die getuigde over communicatie tussen Jabhat al-Nusra en Israël.

“Israëlische steun in de strijd van Tal al-Hara was op een hoog niveau en het Israëlische leger was het brein van deze strijd op het gebied van plannen, tactiek en follow-up. De communicatie-apparaten gaven precieze instructies in het Arabisch over wat er moest worden gedaan door de strijders, van moment tot moment” zei hij tegen Al-Monitor.

Tientallen monitoren, uitzending- en stoorapparatuur evenals geavanceerde radarapparatuur werden gevonden in het communicatiecentrum van de Syrische overheid in Tal al-Hara, volgens Hourani, die eraan toevoegde dat kranten, kaarten en draagbare apparaten van het communicatiecentrum in gesloten container vrachtwagens werden geplaatst en door Jabhat al-Nusra naar een onbekende bestemming verhuisden.

Het luchtverkenningsstation in Tal al-Hara, het laatste verkenningscentrum actief in het zuiden van Syrië, werd gebombardeerd door Israëlische gevechtsvliegtuigen op 5 september 2014 een maand voor de rebellen het in bezit namen op 7 oktober 2014. Dit kan niet worden beschouwd als een toeval, volgens Hasan.

“Wat Israël ertoe bracht om Tal al-Hara te bombarderen en later gewapende mannen de opdracht te geven om het aan te vallen was de opwaardering van dit radarstation in 2012-2013 en opnieuw in het begin van 2014 met nieuwe technologie om de reikwijdte van het station uit te breiden naar het zuiden van bezet Palestina, het noorden van Saudi-Arabië en Cyprus in de Middellandse Zee. Daarbij werkte het Syrische ministerie van Defensie samen met zijn Russische tegenhanger. Israël wil het Syrische regeringsleger het toezicht op de bewegingen in de bezette Golan beletten en eventuele pogingen stoppen om vliegtuigen te onderscheppen,” zei hij.

De generaal zei dat Israël niet alleen militaire en logistieke steun aan de rebellen geeft en een behandeling voor hun verwondingen, maar hen ook een opleiding geeft in de bezette Golan. “We hebben naar het hoofd van UNDOF een klacht gestuurd over dit trainingskamp en we dreigden ermee het aan te vallen. Maar de waarnemers hebben niet gereageerd en het kamp is er nog steeds. “

Qasim en Hourani waren nerveus bij het bespreken van dit gevoelig onderwerp met Al-Monitor. Hun onderbroken praten, bevende stem en plotselinge onderbrekingen in de communicatie wanneer iemand hen benaderde onderstrepen het gevaar waarmee zij geconfronteerd worden bij het openbaren van dergelijke details. Ze bevinden zich in hetzelfde schuitje als vele activisten van de oppositie die samenwerken met rebellengroepen en elke vorm van samenwerking met Israël een verraad vinden aan de doelstellingen van de zogenaamde ‘revolutie’.

“Deze coördinatie is een verraad. Er zijn duizenden mensen die stierven en ze stierven niet voor tientallen mensen die samenzweren met de vijand”, zei Qasim en voegde eraan toe:” We begonnen de revolutie en we zullen die uiteindelijk zonder hulp van iemand beëindigen; zeker niet van diegenen die doden en doorgaan met doden, die ontheemden maken en dagelijks doorgaan met ontheemden te maken in Palestina, terwijl ze een deel van ons land bezetten.”

Auteur: Khaled Atallah. Khaled Atallah is een pseudoniem voor een Syrische journalist met stek in Syrië.

Vertaling: Joelle El-Khoury.

Bron: Al-Monitor.

Reacties

Een gedachte over “Israël en het terroristische al-Nusra front vallen samen Syrië aan

 1. De reactie die geplaatst mag worden op Xandernieuws,

  @AEO op 28-01-2015 10:55
  Jij schrijft: ”het totaal uitroeien van alle Joden is dan ook het belangrijkste doel van vrijwel alle islamietische terreurorganisaties. Het staat in het handvest van o.a. de Hamas en de Hezbollah!”
  Nou moet ik toegeven dat ik het handvest van Hezbollah niet ken, dus ik verzoek je dat op dit weblog te zetten. Naar mijn emailadres sturen mag ook, ik zal dat desgewenst aan Xander doorgeven. Ik wil namelijk weten of dat er echt in staat.

  Steeds maar weer wordt hier Hezbollah over een kam geschoren met Hamas.
  Het zijn echter twee tegenovegestelde organisaties. Hamas is een terreurorganisatie die is opgericht door de VS EN Israel. Dit om met kleine aanslagen de angst van een aanval bij de bevolking van Israel aan te wakkeren en de genocide op de palestijnen goed te praten.

  Hezbollah echter is een organisatie die strijd voor een vrij Libanon. (let wel, ik beweer hier niet mee dat Hezbollah geen misdaden zou plegen).
  Hezbollah vecht aan de kant van Syrie, terwijl Israel de terroristen militair en medisch steunt (Zie link onderaan. Meerdere linken beschikbaar.). Nu Syrie de oorlog gaat winnen wil het westen dat proberen te verhinderen door Israel massaal Hezbollah aan te laten vallen. Zo is het en niet andersom.

  Ik heb hier al vaak gewaarschuwd tegen de politiek van de regering van Israel. Opnieuw wordt het joodse volk slachtoffer van de machthonger van de Azkanazi nep-joden.
  Is het de lezers van Xandernieuws nooit opgevallen dat de IS of ISIS Israel helemaal niet aanvalt?

  http://rt.com/news/212319-israel-helps-syrian-militants/
  Voor wie er behoefte aan heeft, de link naar de officiele rapporten zijn hier ook op te vinden.

  Knip

  Geplaatst door gerritvoorheenberend | 29 januari 2015, 19:16

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: