Nieuws

Militaire samenwerkingsovereenkomst tussen Rusland en Iran


THE DAILY STAR – 20 januari 2015 – De Russische minister van Defensie, Sergei Shoigu, ondertekende dinsdag een militaire samenwerkingsovereenkomst met zijn Iraanse tegenhanger als een gezamenlijk antwoord op de Amerikaanse ‘inmenging’.

Shoigu is de hoogstgeplaatste Russische militaire ambtenaar die een bezoek brengt aan Teheran sinds 2002 volgens de Iraanse media. Het akkoord komt op een ogenblik dat beide landen onderhevig zijn aan de door het westen opgelegde sancties.

De overeenkomst behelst gemeenschappelijke oefeningen en militaire opleiding, evenals ‘samenwerking in het handhaven van de vrede, het behouden van regionale en internationale veiligheid en stabiliteit en de strijd tegen separatisme en extremisme’, aldus de website van het Iraanse ministerie van Defensie.

De Iraanse minister van Defensie, Hossein Dehqan, vertelde de staatstelevisie dat Iran en Rusland een ‘een zelfde analyse delen van de Amerikaanse globale strategie, zijn inmenging in regionale en internationale zaken en de noodzaak om samen te werken in de strijd tegen de inmenging van buitenlandse machten in de regio.”

Rusland was lange tijd Iran’s belangrijkste buitenlandse wapenleverancier maar de onderlinge verhoudingen kregen een forse klap in 2010 toen Moskou een contract annuleerde om geavanceerde S-300 grond-luchtraketten te leveren wegens de sancties opgelegd door de Verenigde Naties (VN) inzake het nucleaire programma van Teheran.

Iran vroeg vier miljard Amerikaanse dollar compensatie voor de annulering van de order van 800 miljoen Amerikaanse dollar.

“De twee landen hebben ook beslist om het probleem van de S-300s op te lossen”, zei het Iraanse ministerie van Defensie dinsdag zonder hierover verder uit te wijden.

Terwijl Rusland wordt getroffen door westerse sancties wegens zijn betrokkenheid bij het conflict in Ukraïne, verstevigde het zijn economische banden met Iran het voorbije jaar.

De twee regeringen zijn eveneens bondgenoten van de Syrische president Bashar al-Assad in zijn bijna vier jaar durende conflict met door het Westen gesteunde rebellen.

Bron: The Daily Star.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: