Nieuws

Syrië – Bommen op Damascus


Zahran Alloush - Liwa al Islam

Zahran Alloesh is de man van Saoedi Arabië in het zuiden van Syrië en moest Damascus innemen. Hoe lang hij het nog zal uithouden is een goede vraag. Zeker is dat de Syrische regering met hem geen genade zal hebben. De man heeft gegokt en verloren.

WILLY VAN DAMME’S WEBLOG – 10 februari 2015 – Vorige week donderdagochtend vielen er op de Syrische hoofdstad Damascus tientallen bommen met enkele doden en een twintigtal gewonden tot gevolg. Het is een zoveelste episode in de tegen het land gevoerde oorlog waarbij het door Zahran Alloesh geleide Leger van de Islam (1) Oost-Goeta, een landbouwgebied ten oosten van de hoofdstad, bezet.

Saoedische invasiemacht

Dit gebied situeert zich op een vijftal kilometer van het stadscentrum en dat is voldoende om van daar af en toe wat raketten of obussen op de hoofdstad te kunnen afvuren. Wat dit Leger van de Islam dan ook wel eens doet.

Zahran Alloesh zit echter met een wel heel groot probleem. Waar hij tot voor de zomer van 2014 zich vanuit Jordanië probleemloos kon bevoorraden slaagde het Syrische leger er de voorbije maanden in het gebied geheel te omsingelen.

Het is bovendien een gebied dat ook steeds kleiner wordt en twee voorname steden telt, Jobar en Doema. Steden die het Syrische leger al deels heroverde. Nog dit weekend slaagde dat leger erin om het noordwesten van Doema te heroveren terwijl de rebellen in Jobar nog amper een deel van de stad in handen hebben.

Het is dus een kwestie van tijd voor de oorlog hier ten einde loopt. Oost-Goeta is een van de serie Syrische gebieden die het leger in 2014 geheel omsingelde en die normaal dit jaar bevrijd zullen zijn van de oorlog en die jihadisten.

Aanslag op hoofdkwartier

Nochtans leek dat in het begin voor die jihadisten in Oost-Goeta erg hoopgevend. Voorzien van alle nodige wapens, materiaal en buitenlandse jihadisten moest Zahran Alloesh, zoon van de Salafistische vanuit Saoedi Arabië opererende predikant Abdoellah Mohammed Alloesh, de hoofdstad innemen. Hij had daarvoor van zijn bazen ook voldoende materiaal en in Jordanië getrainde manschappen gekregen.

Zijn grootste succes boekte hij met zijn groep toen hij, naar hij eigen zeggen, verantwoordelijk was voor de aanslag op 18 juli 2012 op het hoofdkwartier van het Syrische leger waarbij de minister van Defensie Rajiha Dawoed samen met 6 andere generaals en 1 kolonel werden vermoord. Vermoedelijk door een zelfmoordactie.

Oost-Ghoutta - Militaire situatie 23 november 2014

Groen is rebellengebied met de gele lijn de frontlijn. Jobar ligt uiterst links en apart op de kaart. De stad Doema (Duma) is het meest noordelijk gelegen gebied dat nog in handen van Zahran Alloesh is. De kaart is wel al een vier maanden oud. De stad Adra ligt ten noordoosten van het omsingelde gebied.

Of Alloesh echt die actie pleegde is onduidelijk. Ook het zogenaamde Vrije Syrische Leger eiste de aanslag op terwijl sommigen vermoeden dat die feitelijk het werk was van een buitenlandse veiligheidsdienst zoals de CIA of de Turkse MIT. De aanslag kaderde in de duidelijk goed uitgewerkte plannen voor de machtsovername in Damascus. De regering kreeg wel een serieuze klap maar hield echter stand. Dit was Libië niet.

Gifgasaanval

Zahran Alloesh speelde ook een hoofdrol bij de gifgasaanval van 21 augustus 2013 op Zamalka/Ein Tarma in Oost-Goeta. Het verhaal over die aanval met sarin zoals het in onze pers verscheen kwam geheel van zijn Jaysh al Islam.

Damascus - Oost-Goettta - kaart

De frontlijn loopt langsheen Ein Tarma, dat in regeringshanden is, naar Jisreen dat op de frontlijn ligt. Jobar ligt apart en is geheel afgescheiden van de rest van het rebellengebied. Verder loopt de frontlijn langsheen Irbin, onder Harasta, dat grotendeels in regeringshanden is, en naar Doema (Duma) dat op de frontlijn ligt. Het gebied is ongeveer een 5 op 5 km groot.

De bedoeling was duidelijk om toch nog een aanval op Damascus, nu met Amerikaanse bommenwerpers, uit te lokken. De VS weigerde echter waarop vooral Saoedi Arabië zeer woest reageerde.

Het vermoeden bij sommige waarnemers is dan ook dat Zahran Alloesh verantwoordelijk is voor die gifgasaanval. Waarbij – ironisch – gebleken is dat de VN-missie die deze zaak moest onderzoeken ginds werkte onder toezicht van Zahran Alloesh en zijn Leger van Islam.

Zijn mensen zegden aan die missieleden wie er getroffen was door dat gifgas en waar er juist gifgasbommen waren neergevallen. Achteraf is dan komen vast te staan dat Alloesh in het stadje Moadamiyeh, gelegen iets ten zuiden van Damascus, een wel heel luguber toneel opvoerde.

Zo beweerde men dat er ook hier een gifgasaanval was geweest. Onderzoek door die VN-missie leerde echter dat alleen de door Alloesh aangebrachte slachtoffers met sarin in aanraking waren gekomen.

Terwijl bij door het Leger van Islam aangeduide plekken van bominslagen, op één na, op de aangeduide omgevingsstalen geen enkel spoor van sarin of afbraakproducten ervan werd gevonden.

Wat logischerwijze lijkt aan te tonen dat die slachtoffers bewust door het Leger van Islam vanuit Zamalka naar Moadamiyeh, een goeie vijf kilometer verder, waren gebracht om er een show op te voeren. Een voor Alloesh erg bezwarend feit.

Hij werd ook berucht toen zijn groep op 11 december 2013 de vlakbij gelegen industriestad Adra aanviel en er minstens 32 leden van religieuze minderheden liet vermoorden, onder meer door onthoofdingen. Damascus moet van hem trouwens worden gezuiverd van alle afvalligen, dus ook de soennieten die zijn salafisme verwerpen.

Het interview met RT is op donderdagochtend 5 februari opgenomen en duurt een vijf minuten.

Maar sindsdien veranderde de toestand in Oost-Goeta geheel en krimpt het door hem gecontroleerde gebied bijna dagelijks. Het gevolg is dat de al erbarmelijke levensomstandigheden in het gebied de voorbije maanden nog verslechterden. Een deel van de overgebleven bevolking kwam zelfs in opstand tegen Alloesh en bestormde de voedselopslagplaatsen van diens Leger van Islam. Wat zorgde voor een zoveelste bloedbad.

Oorlog onder jihadisten

Volgens zowel oppositiekringen als volgens mensen in de omgeving van het Syrische leger poogde Alloesh een twee maanden geleden met de regering te onderhandelen over een lokaal staakt-het-vuren. Maar de regering had geen oor naar zijn voorwaarden. Zelf ontkende hij trouwens zo’n voorstellen te hebben gedaan.

Wat de toestand voor hem nog verder verslechterde was dat hij sinds september vorig jaar ook met andere jihadisten in Oost-Goeta overhoop ligt. Zo kwam het al tot dodelijke gevechten met Jaysh al Oemma (Leger van de Natie), nog een der vele salafistische groepen. Deze lijkt trouwens effectief uitgeschakeld door Alloesh.

Wel konden de voorbije weken enkele honderden nog achtergebleven burgers het gebied ontvluchten. De vrij massale aanval van Zahran Alloesh op de hoofdstad is dan ook niets meer dan een wanhoopsdaad van een ten einde raad zijnde terrorist. Hij verschiet als het ware zijn laatste obussen.

Douma - Vluchtelingen ontsnappen - 19-01-2015 - 1

Vluchtelingen die midden vorige maand uit Oost-Goeta konden ontsnappen. Hoeveel burgers er in dat gebied nog achterblijven is niet geweten.

Het door Zahran Alloesh bezette deel van Oost-Goeta wordt met de dag steeds kleiner en in Damascus lust men de man duidelijk rauw. Op genade zal die nooit moeten rekenen. Wie hierover de over goede legercontacten beschikkende website Syrian Perpective leest weet dat.

Geen genade

Vorige week kwam trouwens zijn broer Mahran bij de gevechten om het leven. En als weerwraak voor de bombardementen van Zahran Alloesh op Damascus regende het nog diezelfde dag massaal bommen op zijn gebied.

Het Syrisch leger heeft immers geen tekort aan munitie, zijn groep wel. Die moeten zuinig zijn want een aanvulling van de verschoten munitie of versterking en vers materiaal komt er niet. Eerdere pogingen in de zomer van vorig jaar om zijn groep vanuit Jordanië te ontzetten mislukten trouwens.

Ook is het leger het voorbije weekend begonnen met versterkingen aan te voeren en lijkt de eindfase van de oorlog hier dichtbij. Opvallend daarbij is dat die aanval mee ingezet is door overgelopen ex-jihadisten die onder de naam het Loyale Leger (Jaysh al Wafaa) mee ten aanval trokken.

Volgens recente berichten zou de noordelijke verdedigingsgordel in Doema van het Leger van Islam zelfs zijn ingestort als gevolg van de hevige luchtbombardementen en het vuur van de zware artillerie van het regeringsleger.

Alloesh moet zich al in het gezelschap van zijn 72 maagden wanen. Het einde van de Saoedische invasiemacht die Damascus moest veroveren is duidelijk nabij. Weinig zullen om diens verdwijnen rouwen. Zeker ook niet in Oost-Goeta.

Willy Van Damme.

1) De Brigade van Islam, of Liwa al Islam, noemt zich tegenwoordig het Leger Van Islam, Jaysh al Islam, en is niet te verwarren met het Islamitisch Front dat in essentie vooral in het noorden van Syrië in de provincies Idlib en Aleppo actief is.

Het Leger van Islam is in theorie een fusie van meerdere kleine salafistische door Saoedi Arabië gefinancierde krijgsbendes. De leider is Zahran Alloesh die ooit werd omschreven als de machtigste Syrische rebellenleider welke over meer dan 40.000 manschappen beschikte. Daar blijft nu alleen nog een zootje van over.

Bron: Willy Van Damme’s Weblog.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: