Nieuws

Akkoord tussen VS en Turkije om rebellen in Syrië te bewapenen en trainen


De Amerikaanse ambassadeur John Bass en de ondersecretaris van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken, Feridun Sinirlioglu.

De Amerikaanse ambassadeur John Bass en de ondersecretaris van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken, Feridun Sinirlioglu.

RUDAW – 20 februari 2014 – Turkije en de Verenigde Staten (VS) ondertekenden donderdag een overeenkomst om Syrische rebellen te trainen en bewapenen om te vechten tegen de groep Islamitische Staat (IS), zei de Amerikaanse ambassade in Ankara.

De twee landen waren in gesprek over een dergelijk pact gedurende enkele maanden. De overeenkomst werd donderdagavond ondertekend door de Amerikaanse ambassadeur John Bass en Feridun Sinirlioglu, de ondersecretaris van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken, zo zei Joe Wierichs de woordvoerder van de ambassade. Hij gaf geen verdere details.

Sinirlioglu noemde de overeenkomt ‘een belangrijke stap’ in het strategisch partnerschap tussen Turkije en de VS, volgens het persagentschap van de Turkse staat Anadolu Agency.

De Turkse regering heeft gezegd dat de training door Amerikaanse en Turkse soldaten ten vroegste volgende maand kan beginnen op een basis in de centrale Anatolische stad Kirsehir en honderden Syrische strijders kan bereiken in het eerste jaar. De VS hebben gezegd dat het de bedoeling is om jacht te maken op de terreurgroepering IS, maar de Turkse functionarissen hebben gesuggereerd dat de getrainde rebellen zich ook kunnen richten tegen de Syrische regering van president Bashar al-Assad.

Met zijn 750 mijl lange grens met Syrië, is Turkije een belangrijk onderdeel van de door de VS geleide coalitie tegen IS. Maar de onderhandelingen met de VS over wat te doen met de islamitische terroristen zijn beladen met onenigheid en met Turkije dat aandringt dat de coalitie ook de regering-Assad aanvalt.

Dinsdag zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu in een persconferentie dat Turkije verwacht dat de getrainde rebellen ook tegen het Syrische bestuur zullen vechten. Turkije leidt al Koerdische Peshmerga strijders op in Noord-Irak in hun strijd  tegen terroristen van IS.

Het is niet duidelijk wie zal beslissen welke rebellen de training ontvangen. Amerikaanse en Turkse functionarissen zijn het niet altijd eens geweest over welke van de uiteenlopende groepen rebellen in Syrië als ‘gematigd’ kan worden aanzien.

Woensdag zei het Amerikaanse ministerie van Defensie dat de VS ongeveer 1.200 ‘gematigde Syrische rebellen’ gescreend heeft om deel te nemen aan opleidingen in Turkije, Saudi-Arabië en Qatar. Het Amerikaanse Congres heeft een wet aangenomen tot machtiging van de opleiding en het verstrekken van 500 miljoen Amerikaanse dollar voor de opleiding van ongeveer 5.000 rebellen in het komende jaar.

Bron: Rudaw.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: