Nieuws

Pentagon benoemt 1.200 ‘rebellen’ om de Islamitische Staat in Syrië te bestrijden


r

Terroristen besturen een tank nabij de frontlinie van het dorp Ratyan op het platteland van de Syrische stad Aleppo op 18 februari 2015. (Foto: AFP / Getty Images)

LA TIMES – 19 februari 2015 – Zes maanden nadat president Obama plannen aankondigde om de terreurgroep Islamitische Staat (IS) te vernietigen, heeft het Pentagon – het Amerikaanse Ministerie van Defensie – de eerste groep Syrische oppositiestrijders bekend gemaakt die militaire training zullen krijgen om het tegen die groep in Syrië op te nemen.

De grote vertraging in het opzetten van door de Verenigde Staten (VS) gesteunde grondtroepen is ontstaan door de uitdaging van het vinden van zogenaamde ‘gematigden’ die bereid zijn zich te richten op de bestrijding van alleen de Islamitische Staat en niet de troepen van de Syrische president Bashar al-Assad in een oorlog die zijn vierde jaar nadert.

Generaal Michael Nagata die met een team van het Amerikaanse Centrale Commando werkt, zal trachten om elke anti-westerse extremist uit de eerste groep van 1.200 stagiairs te halen door ze door te lichten en hun achtergrond tegen Amerikaanse databases en inlichtingen en bondgenoten in de regio te houden, zei de woordvoerder van het Pentagon, admiraal John Kirby.

Het uiteindelijke doel van het Pentagon is om de 5.400 zogenaamde ‘rebellen’ te trainen en te bewapenen voor de confrontatie met de islamitische terroristen die het grootste deel van het noorden en oosten van Syrië controleren. Functionarissen zeiden dat ongeveer 3.000 strijders worden opgeleid dit jaar.

Trainen met lichte wapens zal dit voorjaar op locaties in Turkije, Qatar en Saudi-Arabië beginnen. Uiteindelijk zouden de krachten kunnen opereren als spotters in de frontlinies om luchtaanvallen van de VS en coalitie gevechtsvliegtuigen in te roepen, aldus Kirby.

“Deze strijders zullen graderen van het ene niveau naar het volgende… net zoals we Amerikaanse troepen trainen,” zei Kirby. “We krijgen ze meer geavanceerd terwijl we erdoorheen werken.”

Maar liefst 1.000 Amerikaanse militairen en beveiligingspersoneel kunnen deelnemen aan de trainingsoperatie, aldus Kirby. Echter zijn er maar slechts honderd naar die regio gegaan tot dusver.

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA traint een andere ‘rebellengroep’ in een kamp in Jordanië.

Het Pentagon begint ook Iraakse strijdkrachten te trainen en te bewapenen. Hele Iraakse legerdivisies zijn ingestort bij confrontaties met IS tijdens de ‘bliksemoorlog’ afgelopen voorjaar en zomer, waardoor de terroristen grote arsenalen van wapens en munitie in beslag konden nemen.

Het congres heeft 500 miljoen Amerikaanse dollar voor het trainingsprogramma in oktober toegewezen. Maar het streven bleef steken toen de regering zich richtte op het bombarderen van IS-doelen en probeerde haar vermogen om middelen uit de verkoop van olie, losgelden voor ontvoering en transfers van geld van sympathisanten in het buitenland af te snijden.

Amerikaanse en geallieerde gevechtsvliegtuigen hebben ongeveer 2.400 luchtaanvallen uitgevoerd in Irak en Syrië sinds augustus. De bombardementscampagne heeft geholpen de vooruitgang van de terroristen te stoppen in de meeste gebieden, maar heeft ze niet alle grote steden kunnen verwijderen, aldus de Amerikanen.

Op donderdag zei legergeneraal Lloyd J. Austin III, bevelhebber van de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten, dat IS vermogen verliest in Syrië en ‘niet in staat is om nieuw terrein in te nemen en te houden in Irak’.

“De coalitie blijft de kracht van onze militaire campagne en we kunnen oordelen dat door onze gezamenlijke inspanningen we het gewenste effect hebben op de vijand,” zei Austin in een verklaring aan het einde van een tweedaagse conferentie in Riyad in Saudi-Arabië met militaire leiders en vertegenwoordigers van 25 landen in de coalitie tegen IS.

“De… campagne zal tijd vergen, maar we zullen deze vijand verslaan,” zei hij.

Bron: LA Times.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: