Nieuws

President Assad ontmoet Franse parlementsleden in Damascus


001AP – DAMASCUS (Syrië) – 25 februari 2015 – De Syrische president Bashar al-Assad heeft gesprekken gevoerd met vier Franse wetgevers die Damascus bezochten. Het gaat om een eerste ontmoeting sinds Parijs de diplomatieke banden verbrak in 2012. Het motief achter de reis naar Damascus door de vier – twee senatoren en twee wetgevers van de Nationale Vergadering – was niet meteen duidelijk. Frankrijk is een fervent voorstander van de ‘mainstream oppositie’ in Syrië’s oorlog geweest die de Syrische president Assad proberen te verdrijven. Franse regeringswoordvoerder Stephan Le Foll zei dat de reis een ‘persoonlijk initiatief’ was en op geen enkele wijze een officieel diplomatiek bezoek. Hij reageerde niet op de vraag of de reis nuttig of te betreuren was.

De vier wetgevers zijn Gerard Bapt, Jean-Pierre Vial, Jacques Myard en Francois Zochetto. Bapt en Vial zijn voorzitters van de ‘Frankrijk-Syrië Friendship Group’ in het Franse parlement.

Het Syrische staatspersbureau zei dat president Assad en de Fransen gesproken hebben over de ‘ontwikkelingen en uitdagingen voor de Arabische en Europese gebieden, die met name betrekking hebben op het terrorisme’.

Ook zijn woensdag Syrische gerechtelijke ambtenaren overeengekomen om de leidende oppositiefiguur Louay Hussein op borgtocht vrij te laten, zei zijn politieke beweging in een verklaring op haar Facebook pagina. De Syrische staatspartij zei dat Hussein zou worden vrijgelaten op donderdag, hoewel hij nog steeds wordt beschuldigd van ‘de verzwakking van het nationale sentiment en de verzwakking van het moreel van de natie. Syrische autoriteiten pakten Hussein – een prominent in Damascus gevestigde schrijver en dissident die in de jaren ’80 jarenlang in de gevangenis heeft gezeten – op bij de Syrisch-Libanese grens in november toen hij wegging om familie te bezoeken in Spanje. Het was de tweede keer dat hij werd vastgehouden nadat de zogenaamde ‘Syrische opstand’ begon in maart 2011.

Mensenrechtenorganisaties beweren dat ‘de overheid ongeveer tienduizenden Syriërs heeft opgepakt, van wie velen nooit meer zijn gezien’. Een VN-panel beschuldigde Damascus vorig jaar van ‘het plegen van een misdaad tegen de menselijkheid door het systematische verdwijnen van mensen’.

Bron: AP.

Reacties

Een gedachte over “President Assad ontmoet Franse parlementsleden in Damascus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: