Nieuws

IS is constante dreiging voor christenen


Militante Islamitische strijders houden de vlag van de Islamitische Staat (IS) omhoog tijdens een parade langs de straten van de noordelijke Ragga provincie in Juni 2014.  (Foto: Reuters)

Militante islamitische strijders houden de vlag van de Islamitische Staat (IS) omhoog tijdens een parade langs de straten van de noordelijke provincie Raqqa in juni 2014. (Foto: Reuters)

CHRISTIAN TODAY – 24 februari 2015 – Een familielid van één van de door de Islamitische Staat (IS) ontvoerde christenen vertelde Christian Today dat IS ‘mensen wil schokken’ en dat de terreurgroep een constante dreiging is.

IS-jihadisten vielen op 23 februari huizen binnen in verscheidene dorpen vlakbij Tel Hmar, zuidelijk van de Khabour rivier. Waarschijnlijk worden zo’n 200 mensen vastgehouden.

Aryo Edward, een journalist die oorspronkelijk uit Kharbour komt en het Assyrian Human Rights Network leidt, heeft familie in Tal Shamiram, een van de dorpen die werden aangevallen.

Zijn vrouw belde gisteren haar neef die in dat dorp woont, maar een IS-lid nam de telefoon op. “Mijn vrouw vroeg: ‘waar is mijn neef?’, en hij [de IS terrorist] zei: ‘dit is niet zijn huis meer, dit huis is van IS’”, zei Edward tegen Christian Today.

“Het dorp werd zo vroeg in de ochtend aangevallen dat men nog sliep en geen tijd had om te vluchten of weg te rennen … ze [IS] drongen de huizen binnen en ontvoerden niet alleen de mensen, maar namen ook hun eigendommen in bezit.”

Bronnen vertelde het Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) dat ze terroristen over draadloze apparaten hoorden bevestigen dat ze ’56 kruisvaarders’ van Tal Shamiram hadden aangehouden.

Ook werd gerapporteerd dat tientallen Assyriërs werden ontvoerd van het dorp Tal Hermez en tussen 70 en 100 vrouwen en kinderen werden vermoedelijk ook meegenomen. Sommige meldingen spreken zelfs van getalen die oplopen tot 200.

Bronnen van het SOHR netwerk zeggen ook dat twee mensen werden geëxecuteerd door de terroristen omwille van ‘zaken te doen met Koerden’ in het nabije dorp Ghibsh.

De gerapporteerde ontvoeringen zijn bevestigd door de campagnegroep A Demand for Action (ADFA), die zich inzet voor de beveiliging van en hulp aan Assyriërs, Chaldeeën en Arameeërs in Irak en Syrië.

De IS terroristen vielen de dorpen aan rond vijf uur ’s ochtends op maandag, waarbij een geschatte groep van 3.000 mensen werd verdreven, zo bevestigde ADFA. Degene die ontvoerd werden waren voornamelijk vrouwen en kinderen, terwijl de mannen naar de Abd al-Aziz bergen werden gebracht.

Er wordt gedacht dat de vrouwen en kinderen worden vastgehouden in Tal Shamiram, bewaakt door IS terroristen die een gevangenenuitwisseling eisen met de Koerdische strijders. Ook hebben ze gedreigd de gevangengenomen mannen te vermoorden wanneer de uitwisseling niet doorgaat.

Minstens tien tot twaalf van de gevangengenomen mannen maakten deel uit van de Assyrische militaire raad, ook wel bekend als MFS, die zich aangesloten hadden bij de Syrische Koerdische strijders in de strijd tegen IS. Zondag claimde de groep IS uit 20 dorpen tussen Hassake en de Turkse grens te hebben verdreven. De aanval van gisteren wordt gezien als een tegenaanval van de islamitische terroristen.

Een journalist uit Khabour vertelde ADFA dat er een kerk was afgebrand in het dorp Qabr Shamiye en dat zo’n 600 families gedwongen werden bij familie onderdak te zoeken in steden zoals Hassake en Qamishli.

Iraakse activist Steven Nabil tweette dat één van de oudste kerken in Syrië ook vernietigd was in Tel Hurmiz, samen met de Mar Bisho kerk in Tel Shamiran en de kerk in Tel Baloua.

De kerken werden in de brand gestoken “omdat ze [IS] mensen schrik aan wil jagen”, vertelde Edward aan Christian Today.

ADFA zegt ook de mobiele telefoons van de gegijzelden te hebben gebeld, maar de IS terroristen namen op en zeiden ‘dat we niet langer moesten proberen te bellen aangezien we niets voor hun situatie konden doen’.

Edward zegt dat de Assyrische christenen in de regio vaker het doelwit waren van de IS. Kort geleden werd een dorp bevolen het kruis van de kerk te halen – “IS bedreigd hen voortdurend”.

“De situatie ontwikkelt zich nog steeds, maar de Koerden in de regio vechten hard om IS te verslaan”, voegde hij toe.

De terreurgroep probeert Tel Temir te bereiken, dat lokaal bekend staat als de ‘hoofdstad van de Assyriërs’, aangezien het de belangrijkste stad van de christelijke minderheid is, aldus Edward. De stad bevind zich op een weg waar meerdere sleutelsteden samenkomen. Dezelfde weg leidt ook naar Aleppo. Ook heeft de stad een brug – een van de weinige in de regio – die het een strategisch doelwit maakt.

Velen van de ontheemden van de aanval van gisteren zoeken nu onderdak in de kerken. Een Assyrische vriend van Edward helpt de mensen die toevlucht zoeken in de Heilige Kerk van Maria in Hassake.

“Ze zei tegen me: ‘De mensen in deze regio hebben God aanbaden gedurende 2.000 jaar. Waarom heeft God ons niet geholpen? ‘. Sommige mensen verliezen hun hoop… hoe kon dit gebeuren?”

Carey Lodge.

Bron: Christian Today.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: