Nieuws

Syrië – Amerikaanse dromen verder aan diggelen


Jabhat al Nusra in legerbasis 46 - VS wapenstock Harakat Hazm

Fier toonde Jabhat al Nusra, al Qaeda, de tonnen Amerikaanse wapens die ze buit hadden gemaakt bij hun strijd tegen Harakat Hazm.

WILLY VAN DAMME’S WEBLOG – 6 maart 2015 – De evolutie waarbij de wirwar aan jihadistische rebellengroepen in Syrië een voor een wordt uitgeschakeld door de sterkere Jabhat al Nusra, de lokale afdeling van al Qaeda, en de Islamitische Staat van Irak en al Sham (ISIS) zette zich de voorbije dagen verder door. Zo werd deze week ook de zogenaamd gematigde rebellengroep Harakat Hazm militair verslagen door Jabhat al Nusra.

Amerikaanse wapens

Harakat Hazm (De Beweging voor Standvastigheid) was een vrij jonge groep die op 25 januari 2014 mede was opgericht en geleid door de CIA. Geschat wordt dat ze een 1000 manschappen telde en gelieerd was aan de Syrische Moslimbroeders.

Ze werd in de Amerikaanse propaganda dan ook voorgesteld als een gematigde beweging en kreeg van de VS daarom veel oorlogstuig, waaronder moderne antitankwapens, naast dan allerlei ander materiaal en lonen voor deze ‘vrijheidsstrijders’.

Salim Idriss, een der leiders van het Syrische Vrije Leger was trouwens aanwezig bij de officiële oprichtingsceremonie. Salim Idriss steunde zoals gebleken is ook allerlei extremistische groepen voor wie het hoofd afhakken geen probleem is. Salim Idriss is de man die Guy Verhofstadt naar het Europees parlement bracht vragend om hem wapens te bezorgen.

In wezen waren het natuurlijk gewoon door de VS gecontroleerde huurlingen. Hun voornaamste wapenfeit was de deelname aan de slag om de stad Mork (Morek) in de provincie Hama. Die begon op 1 februari 2014, kort na de officiële oprichting van Harakat Hazm.

De bedoeling was de bevoorradingslijnen naar een aantal legerbasissen af te snijden. Deze had initieel enig succes maar na een maandenlange strijd werden de rebellen in oktober 2014 met grote verliezen teruggeslagen.

Jabhat al Nusra

Harakat Hazm mag dan wel in de massamedia en Amerikaanse regeringspropaganda gekend staan als gematigd, ze vochten hier in Mork wel samen in een front met Jabhat al Nusra en andere salafistische terreurgroepen.

Harakat Hazm was vooral actief bij de strijd om de stad Aleppo waar de rebellen in de stad praktisch omsingeld zijn. Leden van de groep vochten er in de noordoostelijke voorstad Handarat tegen het oprukkende Syrische leger.

Voorheen waren delen van de beweging door Jabhat al Nusra al uitgeschakeld in de noordwestelijke provincie Idlib. Tezamen dan met het eveneens als gematigd omschreven Syria Revolutionaries Front. Dit was iets eerder dan Harakat Hazm opgericht in december 2013 en genoot naast de steun van de VS ook die van o.m. Saoedi Arabië.

De leiding hiervan was in handen van Jamal Maarouf en speelde evenmin een grote rol in de gevechten. Ze stond, ook bij andere rebellengroepen, gekend als in essentie een roversbende die vooral door plundering, afpersing en ontvoeringen geld verdiende. Zij werd in oktober vorig jaar door diezelfde Jabhat al Nusra uitgeschakeld.

Saoedi Arabië versus Qatar

Jabhat al Nusra in legerbasis 46 - VS wapenstock Harakat Hazm - 1

Bij de in Basis 46 buit gemaakte wapens bevonden zich ook telegeleide antitankraketten, zogenaamde TOW. Zeer gesofisticeerde wapens.  een hoogtepunt in de Amerikaanse oorlog tegen de terreur.

In essentie zijn die onderlinge gevechten deels een gevolg van een strijd om territorium tussen die bendes en de kans om zo geld te verdienen. Een andere reden is de onderlinge strijd tussen hun echte bazen. Zo is het duidelijk dat Jabhat al Nusra tegenwoordig de steun geniet van Qatar en Turkije.

De vijandschap tussen Saoedi Arabië en de alliantie van Qatar met Turkije heeft hier dus grote gevolgen op het terrein. Hierbij is het eveneens zeker dat Jabhat al Nusra ook militaire steun krijgt van Israël voor de oorlog tegen Syrië aan het zuidelijk front bij de grens met Jordanië en Israël.

Hoe juist deze ruzie tussen Jabhat al Nusra en Harakat Hazm in de provincie Aleppo ontstond is onduidelijk. Daarbij beschuldigden beiden elkaar van met de gevechten begonnen te zijn. Bemiddelingspogingen van andere terreurgroepen haalden daarbij niets uit.

Tegen het veel beter bewapende en bemande Jabhat al Nusra kon Harakat Hazm echter niet op en reeds na enkele dagen van intense strijd viel Basis 46, een vroegere legerbasis die nu diende als hoofdkwartier voor Harakat Hazm.

Waarna de beweging werd opgedoekt en de leden werden opgenomen in andere salafistische terreurgroepen, vooral dan Liwa al Ansar (alias de Ansar Brigade of Divisie 19 van het Vrije Syrische Leger) dit is een groep die al in september 2013 opriep tot de invoering van de sharia in Syrië. Wat aantoont hoe ‘gematigd’ Harakat Hazm wel was.

Amerikaanse wapens

En voor Jabhat al Nusra was er natuurlijk de buit, zijnde vele tonnen Amerikaanse wapens die in Basis 46 lagen opgeslagen, waaronder die zeer moderne telegeleide antitankraketten. Materiaal waarmee deze groep dan fier op het internet poseerde.

Het is een zoveelste vernedering voor de VS in deze heel vuile oorlog. Al maanden stelt de Amerikaanse president Barack Obama dat men een uit duizenden manschappen bestaande gematigde legermacht ging vormen die ISIS dan zou moeten aanpakken.

Harakat Hazm had hierbij de basis moeten vormen van die nieuwe groep. Het werd dus niets en de al sinds de zomer van 2014 aangekondigde Amerikaanse plannen voor die nieuwe rebellengroep lijken de zoveelste dure Amerikaanse grap te worden.

 

De kwestie van de uitschakeling van Harakat Hazm door al Qaeda kwam deze week dinsdagvoormiddag ook ter sprake op de Russische televisiezender RT.

In de Amerikaanse media vergelijkt men het zelfs met de beruchte operatie van de Varkensbaai in Cuba in 1961. Een der grootste fiasco’s uit de Amerikaanse imperialistische geschiedenis waarbij het Cubaanse leger een door de CIA getrainde uit duizenden huurlingen bestaande invasiemacht moeiteloos in de pan hakte.

Robert Ford, de Amerikaanse diplomaat die jarenlang de leiding had van de oorlog tegen Syrië, noemde het ganse plan van president Barack Obama voor zo’n gematigde rebellenmacht trouwens ‘pure fantasie’. En je kan hem geen ongelijk geven.

Assad of al Qaeda

De strijd om de macht in Syrië wordt dus zoals hier al eerder gesteld een tussen de regering van president Bashar al Assad aan de ene kant en twee zeer extreme salafistische terreurgroepen, Jabhat al Nusra en ISIS, aan de andere kant.

De huidige pogingen van Qatar en Turkije om Jabhat al Nusra officieel los te koppelen van al Qaeda en een nieuwe naam te geven, in ruil voor pakken vers geld, gaat hieraan niets veranderen.  Het is pure make-up die trouwens in strijd is met resoluties van de VN. Het lijkt eerder een wanhoopsdaad.

Aleppo - 20 - Militaire situatie 21 Februari 2015

De militaire situatie in het noorden van de stad Aleppo op 21 februari 2015. De stad Handarat is praktisch geheel in handen van het Syrische leger. Alleen het Palestijnse vluchtelingenkamp ten zuiden van de stad is nog deels in handen van die salafistische terreurgroepen. Het stadscentrum is onderaan maar staat niet op de kaart.

Veel keuze heeft men in het westen niet meer. Een verdere toenadering tot de regering van Bashar al Assad – hoe moeilijk dat in het westen ook ligt – is dan ook de enige optie voor het westen. Hun poging om de Syrische regering uit te schakelen en zo Hezbollah te vernielen draait op niets uit.

Fiasco

Integendeel, de as van Iran, Syrië, Hezbollah en ook Irak is sterker dan ooit tevoren. Dit is in het Midden-Oosten voor het westen het grootste fiasco sinds de nederlaag van de Kruisvaarders in de Middeleeuwen. Dat de VS erg schoorvoetend nu bereid is om met Iran rond Irak een militaire alliantie te sluiten toont dit debacle.

Ze hebben het in Washington, Parijs en Londen echter geheel aan zichzelf te danken. Dol van machtswellust slaagden zij er niet in een goede inschatting te maken van de werkelijke machtsverhoudingen in de regio.

Zoals blijkt uit het recente boek van de Franse journalist Georges Malbrunot (1) over de Franse politiek versus Syrië werd iedereen binnen het Franse establishment met een dissidente stem hondsbrutaal de mond gesnoerd. Alleen gelijkgestemde adviseurs mochten spreken.

Bashar al Assad - 1 - Instagram

En de winnaar is de Syrische president Bashar al Assad. In de VS geeft men nu zelfs officieel toe dat niemand Assad van de macht kan verdrijven.

Wat de westerse leiders deden was daarom niet alleen van een zelden geziene criminaliteit, het was ook van een even zelden geziene domheid. Maar een waarvoor zij vermoedelijk nooit door de kiezers zullen afgestraft worden. Laat staan dat ze hiervoor ooit zouden terechtstaan. De media zullen dit fiasco immers goed verbergen.

Nu wandelen zij schoorvoetend richting Damascus en bereiden nu al het publiek in het westen voor. Want hun nederlaag gaan mensen als een François Hollande, Barack Obama en David Cameron zeker nooit toegeven. En Bashar al Assad zal wel zo galant zijn om hen een uitweg te bieden uit dit door het westen geschapen moeras.

Onze koning Philip kan zich al beginnen voorbereiden op een bezoek van de man van Damascus.

Willy Van Damme.

1) ‘Le Chemin de Damas’, Georges Malbrunot en Christian Chesnot, uitgeverij Laffont, 2014, 21,5 euro.

Bron: Willy Van Damme’s Weblog.

Reacties

Een gedachte over “Syrië – Amerikaanse dromen verder aan diggelen

  1. Dit is op Mijn Blog herblogd.

    Geplaatst door poldergriet | 11 maart 2015, 10:10

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: