Nieuws

Syrië – Nieuwe dode Belgische jihadist?


Stoer doende Syrische soldaten. Het Syrische leger lijkt de slag om de al Shaer gas- en olievelden nabij Palmyra (Tadmur) definitief gewonnen te hebben. Er zou daarbij een zoveelste Belg gesneuveld zijn.

Stoer doende Syrische soldaten. Het Syrische leger lijkt de slag om de al Shaer gas- en olievelden nabij Palmyra (Tadmur) definitief gewonnen te hebben. Er zou daarbij een zoveelste Belg gesneuveld zijn.

WILLY VAN DAMME’S WEBLOG – 7 maart 2015 – Volgens de website Syrian Perspective en de Syrische pers zou er in Syrië een nieuwe Belgische jihadist gesneuveld zijn (1). Ditmaal betreft het een zekere Abu Suhayb Al-Baljeeki (2), ongetwijfeld een schuilnaam.

Het verhaal is ook elders in de Syrische pers te lezen zoals in The Syria Times en bij het officiële persbureau Sana. De Belgische jihadist sneuvelde vermoedelijk gisteren vrijdag bij de strijd om al Jadhal, onderdeel van de al Shaer gas- en olievelden, en zou door het Syrische leger als dusdanig zijn geïdentificeerd.

Hij vocht blijkbaar in de gelederen van ISIS. De al Shaer gas- en olievelden liggen in het uiterste oosten van de provincie Homs op enkele tientallen kilometers van de historische stad Palmyra (Tadmur). Het gebied is erg woestijnachtig en dan ook zeer dun bevolkt.

Om de controle over die gas- en olievelden wordt al maanden gevochten tussen ISIS en het Syrische leger. Ze zijn cruciaal voor de energievoorziening van de provincie Homs daar er naast die gas- en olievelden ook een elektriciteitscentrale staat die werkt op het daar geproduceerde aardgas.

ISIS poogt al sinds de zomer van vorig jaar met al hun kracht er het leger te verjagen en slaagde tweemaal die kort grotendeels te veroveren. Het leger echter sloeg steeds met succes terug en lijkt er alles nu min of meer stevig in handen te hebben.

Uit de berichten van de laatste maanden is het duidelijk op te maken dat ISIS ook hier een serieuze nederlaag opliep en er grotendeels verdwenen is. Abu Suhayb Al-Baljeeki stierf volgens deze website bij de slag om al Jadhal dat op een 25 kilometer ten noordwesten ligt van Palmyra.

Bij die slag zou ISIS volgens het leger negentien strijders verloren hebben. Waarbij de andere leden van die groep dan richting Rakka, hun zogenaamde hoofdstad, zouden gevlucht zijn, achtervolgd door helikopters van het Syrische leger.

Een gedeeltelijke bevestiging van het verhaal is ook te vinden op de website van het zogenaamde Syrian Observatory for Human Rights, een met de Britse regering en de Syrische Moslimbroederschap gelieerde organisatie.

Die organisatie sprak van 7 dode regeringssoldaten, waaronder een officier, en 10 militanten van ISIS, waaronder ook buitenlanders. Ze bevestigen ook de verovering van dit veld en het erbij horende stadje door het Syrische leger. (3)

NASCHRIFT

Volgens De Standaard van vandaag zou het gaan om een man uit Borgerhout, Antwerpen die tot de sympathisantenkring behoorde van Sharia4belgium. Hij zou met de voornaam Fahd noemen. Meer is er blijkbaar nog niet over geweten.

Willy Van Damme.

1) http://www.syrianperspective.com/2015/03/syrian-army-liberates-dooreen-kinsibba-salmaa-al-jadhal-gas-field-liberated-too-saa-kills-alqaeda-saudi-fake-governor-in-hama.html

2) Syria Times: 7 maart 2015. Deze sprak van Abo Sohaib al-Balgeki en gaf verder geen aantallen voor slachtoffers behalve dan deze van de Belg en een Jemeniet. Het persbureau Sana had het over tientallen gedode terroristen. http://syriatimes.sy/index.php/news/local/16944-syrian-army-retakes-oil-field-in-palmyra-kills-isis-wali-in-central-region

2) http://syriahr.com/en/2015/03/30-members-of-the-regime-forces-killed-in-homs-and-lattakia/

Bron: Willy Van Damme’s Weblog.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: