Nieuws

Priester Daniël Maes: Als een flits uit het aards paradijs


danic3abl-maes12111111111111111121111

Daniël Maes, norbertijn van Postel en afkomstig uit Arendonk, is verantwoordelijk voor een seminarie in het zesde eeuwse klooster Mar Yakub in Qâra, gelegen op 90 kilometer van de Syrische hoofdstad Damascus. In Syrië zijn er 2,4 miljoen christenen op 24 miljoen inwoners. Een verre droom van de Vlaamse norbertijn Maes is om van het klooster Mar Yakub een tweede Taizé te maken, dicht bij de bronnen van het christendom, in dialoog met joden en moslims.

Goede Vrienden,

De “vrienden van Syrië” (?)  blijven hun best doen om het volk uit te
moorden en het land te verwoesten, maar het eenvoudige Syrische leger
is toch over heel het land overwinningen aan het behalen. Zelfs de
voormalige Amerikaanse ambassadeur in Syrië, Robert Ford, de man die
tot nu toe zorgde voor de infiltratie van massa’s terroristen, zegt nu
dat Assad gewonnen heeft en dat de rebellen moeten ophouden hem te
bestrijden. Of dat direct zo ook zal gebeuren is  niet waarschijnlijk,
maar het kan een ommekeer betekenen (voor de zoveelste keer) op lange
termijn. Wij hopen en bidden dat de westerse waanzin hier mag
eindigen.

P. Daniel.

maesdaniel3@gmail.com

.

Vrijdag 13 maart 2015

Als een flits uit het aards paradijs

De duizenden vruchtbomen op het terrein hebben even in volle bloei gestaan. Vooral de amandelen en de abrikozen. Het was als een beeld van het Verloren Paradijs. Het systeem van plastieken buisjes was geheel vernietigd. Een van onze vluchtelingen, een jonge man, heeft het op zich genomen om het geheel zorgvuldig te herstellen. Het was voor hem een goede bijverdienste en voor het terrein een weldaad. Het water wordt uit een diepe put gepompt en overgebracht naar een groot zwembad. Dank zij de herstelde plastieken buisjes kan ieder boompje nu meedoen met de receptie in open lucht. Er wordt evenwel geen sterke drank geserveerd, alleen maar heel gezond water. Wij drinken trouwens hetzelfde water als zij. En zo stonden de bomen plots in volle bloei. Na de wereldcatastrofe van de zondvloed plaatste God zijn regenboog in de wolken tot teken van zijn verbond met de aarde (Genesis 9, 13). Welnu, toen het irrigatiesysteem hersteld was, liet God het een hele nacht regenen tot zegen voor het land. De woestijn begon weer te bloeien. Trouwens in november vorig jaar hebben wij hier al een echte zondvloed gehad, waarvan grote kraters nu nog in de grond zichtbaar zijn. Dit heeft wel meegebracht dat de woestijngrond voldoende regen gekregen heeft.

Ook de binnentuin kleurt helemaal groen. Vooral de spinazie blijft maar groeien. Iedere dag worden de grootste bladen geoogst, maar ge ziet niet dat er iets uitgedund is. Het is nu de tijd om granaatappelbomen te planten. Ze vragen veel water maar geven een overvloedige oogst. En de knoflook (niet mijn voorkeur maar wel gezond), die vorige jaren mislukt was, zal deze keer ook overdadig zijn.

Ondertussen vierden we de derde zondag van de vasten die in de byzantijnse liturgie de nadruk legt op de Kruisverering. Na de eucharistie hielden we ook een Kruisprocessie. Bovendien vieren we iedere vrijdag, in plaats van een eucharistie, een Kruishulde, in de stijl van de Goede Vrijdagdienst uit de Latijnse Liturgie. Iedere donderdagavond houden we een uur aanbidding, speciaal om de zegen af te smeken voor allen die in dit land en in het Midden-Oosten zich inzetten voor het herstel van de vrede. Omdat het leger nu over zowat heel het land bezig is aan een grote zuiveringsactie willen we af en toe een extra aanbidding voorzien om Gods zegen te vragen. Ja, er is ondertussen nog veel ellende. Onze moslimvluchtelingen bidden regelmatig mee of komen zelfs uitdrukkelijk een zegen vragen.

De aloude weg van de boosdoeners

Op vrijdag 6 maart werd in de VN-veiligheidsraad resolutie 2209 aangenomen met 14 stemmen voor en één onthouding (Venezuela). Het is een sterke veroordeling van het gebruik van chemische wapens in het Syrische conflict. Op hetzelfde ogenblik legt de Europese raad nieuwe sancties op aan Syrië en hen die de Syrische regering steunen. Dit zijn geen onbeduidende beslissingen van een gemeenteraad ergens op het platteland maar gebeurtenissen die een boodschap willen verkondigen voor het oog van heel de wereld. Welke boodschap? De gruwelen in Syrië blijven maar doorgaan en de Syrische president, leger en regering zijn daar de grote schuldigen van. Dit moet dringend gestopt worden. Dat is wat men op het theater wil verkondigen. Kijken we nu even achter de coulissen.

In 2012 kondigde Obama plechtig aan dat het gebruik van chemische wapens in het Syrische conflict voor hem een rode lijn was en dus een reden om militair in te grijpen. Vanaf het begin werden chemische wapens gebruikt, maar het was telkens erg plaatselijk. Carla del Ponte wees er op dat er wel degelijk aanwijzingen waren dat de rebellen chemische wapens gebruikten. De politieke luidsprekers wezen dit onmiddellijk af als zijnde “onvoldoende gegrond”. De Syrische ambassadeur bij de UNO Bachar al-Jaafari bezorgde tientallen brieven met de bewijzen van het gebruik van chemische wapens door de rebellen. Niet een van de brieven werd beantwoord en nog minder onderzocht. Syrië vroeg dat er een UNO commissie zou komen om de zaken hier te onderzoeken. Uiteindelijk wordt onder veel mediabelangstelling een onderzoekscommissie naar Damascus gestuurd. En wat gebeurt er? Net aangekomen is er onder hun neus een verschrikkelijke gifgasaanval in Ghouta (Damascus) waarvan een massa kinderen het slachtoffer zijn. Onmiddellijk gaan 35 uiterst professionele video’s van stervende kinderen de wereld rond. De Westerse leiders roepen luid om de strengste bestraffing van de Syrische president, d.w.z. met een militaire inval heel het land verwoesten. De onderzoekscommissie maakt een uitgebreid rapport maar kan geen woord zeggen over de schuldigen. Inmiddels staat wel vast dat het rebellen zijn die twee weken eerder een massa kinderen uit dorpen van Lattakia ontvoerd hebben om in Ghouta die verschrikkelijke dood te sterven voor het oog van deskundige cameramensen. Als Syrië niet kan beschuldigd worden, zal er dus niemand beschuldigd worden. Politieke schizofrenie op wereldniveau. Bij de stemming over resolutie 2209 neemt secretaris generaal Ban Ki-moon nog even de gelegenheid te baat om de Turkse eerste minister Ahmed Davidoglou te prijzen om zijn inzet “voor vrede en veiligheid in de wereld”! 22 eeuwen geleden had Prediker (3, 16) het al door: “De schuldige zit op de rechterstoel”!

EU verscherpt de sancties tegen Syrië. Een rapport heeft uitgerekend dat de stroomonderbrekingen voor 2/3e zouden kunnen verminderen wanneer de sancties werden opgeheven. Waarom moet het Syrische volk lijden? Totdat het helemaal sterft? Waarom blijven de rebellengroepen ongemoeid? Waarom wil “de oppositie” niet mee werken met de speciale gezant Staffan de Mistura om voor een oplossing te zorgen voor het volk in Aleppo? Waarom gaat John Kerry met Saoedi-Arabië (dat sinds het begin van 2015 in eigen land al zijn 38e executie heeft uitgevoerd!) een contract tekenen om samen de rebellen in Syrië te blijven steunen? Waarom worden geen sancties opgelegd aan de leiders van de islamitische staat en hun inkomsten afgesloten? Hoe komt het dat de VS, het machtigste leger uit de geschiedenis van de mensheid, daarbij nog geholpen door 19 landen, niet in staat is de islamitische staat uit te roeien? Integendeel de IS wordt geholpen om uit te groeien tot dé multinational van het geweld. Waarom kan Jan Engeland, de secretaris-generaal van de Noorse Vluchtelingenraad de UNO organisaties aanklagen omdat ze de grootste hulpprogramma’s opzetten maar er dan voor zorgen dat ze niet ten goede komen van de lijdende bevolking? Waarom worden de gruwelen van de IS zo uitgebreid aan de wereld getoond en gefilmd op Hollywoodniveau? Opdat de wereld de vechtjassen nog zou aanmoedigen zodat ze ondertussen ongestoord de hele infrastructuur van Syrië en Irak kunnen vernietigen? Waarom werken ze niet mee met Syrië, de enige regering die efficiënt het terrorisme bestrijdt?

De christenvervolging uit de eerste eeuwen diende niet alleen om de christenen uit te roeien maar vooral om aan het Romeinse Rijk de rechtvaardiging te bezorgen voor zijn handelen. De christenen moesten belijden dat zij een vals geloof aanhingen en het ware geloof van het Romeinse Rijk hadden bestreden. Het voormalige communistische Sovjetregime wilde niet alleen tegenstanders uitschakelen. Dat is voor een dictatuur een kleine moeite. Ze moesten getuigenissen hebben van gelovigen, priesters en bisschoppen die zeiden dat ze met een subversieve macht (Rome) en een vals bijgeloof (het christelijk geloof) de staat hadden ondermijnd. Zo hadden de machthebbers de nodige rechtvaardiging voor hun handelen. Dat is de aloude weg van de boosdoeners die al jaren in de UNO en de Europese raad zichtbaar wordt. Syrië totaal vernietigen is voor de VS-Israël, de NAVO en hun bondgenoten een kleine moeite, maar ze willen hiervoor geprezen worden als de weldoeners van de mensheid, die de wereld van een verschrikkelijke dictator hebben bevrijd. Daar zijn resolutie 2209 van de UNO Veiligheidsraad en de sancties van de Europese raad voor nodig.

Oproep

Volgende zondag 15 maart om 13.00 u wordt in Brussel aan de Syrische ambassade, Franklin Rooseveltlaan 3 een manifestatie gehouden tegen de internationale terreur. Ziehier een boodschap:

In Syrië, de bakermat van de beschaving, leefde het volk tot voor vier jaar in harmonie, veiligheid en in een behoorlijke welstand. Toen kwamen plots groepen rebellen binnen. Ze waren getraind, betaald en bewapend door buitenlandse mogendheden om aanslagen te plegen. Het volk werd uitgemoord, het land verwoest. Om de openbare opinie te misleiden spraken westerse politici en journalisten onmiddellijk van een “volksopstand”, een “burgeroorlog” en de spoedige val van een dictator als de schuldige van alle ellende. De waarheid bleek echter sterker dan de leugen. Volk, leger, regering en president boden als één man weerstand tegen deze buitenlandse terreur. Al vier jaar lang. En na 220.000 doden, miljoenen vluchtelingen en de aanzienlijke verwoesting van de infrastructuur houdt Syrië nog steeds stand. Ondertussen werden de gewapende groepen geleidelijk omgevormd tot fanatieke strijders van een islamitische staat. De westerse heersers legden aan het Syrische volk zware sancties op om het land in hun macht te krijgen. Tegelijk werden steeds meer zogenaamde gematigde rebellen naar Syrië gezonden om de islamitische fanatici in hun gruwelen te helpen.

Politici en journalisten, het is genoeg. Houdt op met uw steun aan deze moordenaars. Leg aan hen uw sancties op in plaats van aan het onschuldige volk. Sta aan de kant van het lijdende volk, erken de wettige regering en zijn president, steun het leger dat als enige ondubbelzinnig strijdt tegen het terrorisme. Europese Unie en NAVO, maak de Amerikaans-zionistische leiband van uw nek los, stap uit de vernietigende westerse oorlogsvoering en steun het Syrische volk”.

Priester Daniël Maes.

 

 

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: