Nieuws

Jaafari: “Het is tijd voor het Westen om te aanvaarden dat president Assad blijft”


assad

De Syrische president Bashar al-Assad.

AL-MANAR – 7 maart 2015 – Op bezoek bij de Verenigde Naties (VN) zei een afgezant van Syrië dat het voor de Verenigde Staten (VS) en de andere westerse machten tijd is om te aanvaarden dat president Bashar al-Assad blijft en dat ze ‘een gefaalde strategie om te proberen het Midden-Oosten in sektarische enclaves te verdelen’ moeten opgeven.

Op de avond van het vierde jubileum van de Syrische crisis, zei VN-ambassadeur Bashar Jaafari op dringende toon tegen het persbureau Reuters dat er alleen vrede en eenheid zal zijn wanneer president Assad, die vorig jaar werd herkozen bij de presidentsverkiezingen en die zijn tegenstanders als ‘onrechtvaardig’ bestempelen, blijft.

President Assad kan resultaten leveren omdat hij een sterke president is. Hij regeert over een sterke institutie, namelijk het Syrische nationale leger. Hij heeft de druk gedurende vier jaar kunnen weerstaan.”

Hij is de man die oplossingen kan bieden”, aldus Jaafari: “We willen in dit land geen vacuüm creëren dat alleen maar voor chaos zal zorgen, zoals gebeurd is in Libië, Irak en Afghanistan.”

Ook gaf de Syrische diplomaat aan dat president Assad bereid was om met de VS en anderen samen te werken om het terrorisme in het Midden-Oosten te verslaan. Hij zei dat ‘veel Europese delegaties’ Damascus hadden bezocht met de vraag voor een sterke anti-terrorisme samenwerking.

We zeggen het tegen iedereen… als jullie willen dat deze samenwerking vruchten zal dragen, zullen jullie terug naar Syrië moeten komen om de ambassades te heropenen.”

Aan de andere kant bekritiseerde Jaafari de strategie van de Amerikaanse president Barack Obama om de zogenaamde ‘gemodereerde rebellen’ te trainen en bewapenen, omdat dit volgens hem er alleen maar voor heeft gezorgd dat de wapens in de handen van de takfiri terreurgroepen terecht kwamen, die in Syrië en Irak opereren.

Het trainen van rebellen blijkt inderdaad lastig. De Hazzm beweging stond pas nog centraal in een geheime missie van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA om de Syrische rebellen te bewapenen, maar de ineenstorting van de groep afgelopen week bewijst het falen van de inspanningen om de Arabische en westerse ondersteuning voor rebellengroepen te verenigen.

Jaafari verzekerde ook dat ‘dit geen Syrisch conflict is’, maar juist ‘een internationale terreuroorlog tegen de Syrische regering en de Syrische bevolking’, waarbij hij refereerde naar de tienduizenden buitenlandse terroristen die zich bij de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) en andere takfiri groeperingen in het land hebben aangesloten.

.

assad2

“Een staat is zoals een schip en wanneer er een storm heerst, loopt de kapitein niet weg om het schip te laten zinken. De kapitein is de laatste die het schip verlaat.” – President Bashar al-Assad.

.

VN-ambassadeur Bashar Jaafari. (Foto: Al-Manar)

VN-ambassadeur Bashar Jaafari. (Foto: Al-Manar)

.

Bron: Al-Manar.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: