Nieuws

Duitse leger bang voor islamitische infiltranten


367401_img650x420_img650x420_crop

THE DAILY STAR – BERLIJN – 9 maart 2015 – Het hoofd van de Duitse militaire inlichtingendienst vreest dat het Duitse leger geïnfiltreerd zou kunnen worden door islamitische militanten met als doel de wapentraining te gebruiken in Syrië en Irak. “Als een redelijk intelligente islamist die zijn ware motieven goed verbergt zich aanmeldt bij het leger, is het moeilijk te voorkomen dat hij gerekruteerd wordt”, aldus Christof Gramm, hoofd van de inlichtingendienst MAD in een interview met de Duitse krant Die Welt.

Onder de geschatte 600 Duitse burgers die zich bij de jihadisten hebben aangesloten, bevinden zich geen soldaten die momenteel in dienst zijn van het Duitse leger, aldus Gramm, “maar we hebben meer dan 20 voormalige soldaten geïdentificeerd die naar het oorlogsgebied zijn afgereisd.”

De MAD-leider wil dat de achtergrond van potentiële rekruten grondig onderzocht wordt. Dit gebeurt al bij mensen die met geheime documenten werken of in kwetsbare delen van de economische infrastructuur, “maar voor mensen die getraind worden om in een oorlog te vechten, worden er geen checks uitgevoerd.”

Duitsland is een van de Westerse landen waar angst heerst voor burgers, vaak islamitische immigranten, die zich aansluiten bij jihadistische groeperingen. Het land heeft streng opgetreden om het risico van terugkerende strijders die een gevaar vormen voor de nationale veiligheid te minimaliseren.

De woordvoerder van het Duitse Ministerie van Defensie, Ingo Gerhartz, zei als reactie op het interview dat de 20 ex-soldaten die zich bij de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) hebben aangesloten gezien moeten worden in de context van “ongeveer 25.000-30.000 parttime en fulltime soldaten die jaarlijks het leger verlaten. Hoewel natuurlijk elk geval er een te veel is.”

Gerhartz verdedigde het selectieproces van het leger waarin volgens hem grondige achtergrondchecks door de politie worden gedaan om te kijken of de kandidaat een strafblad heeft.

Het hoofd van de militaire inlichtingendienst gaf aan dat spionage door Rusland en China het belangrijkste aandachtspunt voor de MAD blijft en dat beide landen ‘enorme’ interesse in alle aspecten van het Duitse leger hebben.

Bron: The Daily Star.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: