Nieuws

IS eist verantwoordelijkheid op voor aanslag in Tunis


001

IS eist verantwoordelijkheid op voor aanslag in Tunis

Artikel door onze terrorisme expert Chessy

001MEDIAWERKGROEP SYRIE – 25 maart 2015 – De terroristische organisatie Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bloedige aanslag op het Bardo museum in de Tunesische hoofdstad. In een op sociale media verschenen boodschap worden de aanslagplegers die hun bayha aan IS hebben gegeven de ‘ridders van de Islamitische Staat’ genoemd.

Het dodental van de bloedige aanslag is inmiddels opgelopen tot 23 en er raakten zeker vijftig mensen gewond. Onder de doden bevonden zich zeker achttien buitenlandse toeristen waaronder een Belgische vrouw en een Spaans echtpaar.

002Negen mogelijke terroristen gearresteerd

De Tunesische veiligheidsdienst heeft negen verdachten opgepakt waarvan vier direct betrokken zouden zijn bij de aanslag aldus het persbureau AP.

003Bronnen binnen de veiligheidsdienst melden dat zij in het verleden een van de twee schutters in de gaten hielden. Alleen besloten zij op een gegeven moment dat zij niet meer behoorden tot de ‘high profile extremisten’.

Inlichtingen

Op drie maart tweette ik na analyse van een aantal opgevangen indicaties dat de volgende IS-aanslag in een Arabische Muharib land zou gaan plaatsvinden.

004

005En helaas bleken ook deze indicaties daadwerkelijk door IS te zijn uitgevoerd en hebben ze zich helaas geresulteerd in de bloedige Tunesche aanslag. Uit recent gevoerde inlichtingenonderzoek blijkt dat IS zich de komende tijd voornamelijk zal gaan focussen op de Arabische landen, waarmee zij de wereld willen laten zien dat zij te alle tijden overal ter wereld kunnen toeslaan. IS wil de ‘finishing touch’ toevoegen aan de Arabische lente zodat deze mislukt, waardoor er enkel chaos en verderf in de Arabische wereld tot stand wordt gebracht en de democratische doelstellingen niet bereikt zullen worden.

De realiteit duidt er op dat het heel erg simpel is om door IS gebruikt te worden om een aanslag te plegen. Je hoeft enkel maar een bayha – eed van trouw en loyaliteit – aan hen te geven. Maar zij stellen wel als eis dat de bayha een ‘kwalitatieve bayha’ is, waarbij de ‘bayha gever’ een bekende moet zijn binnen het takfiristische netwerk.

Als dat het geval is dan kan je de bayha geven aan de aangewezen personen in het land van herkomst of aan een bekende IS-strijder op sociale media. Na de gegeven bayha ben je officieel lid en kan je je vrijwillig aanmelden of bevolen worden om aanslagen te plegen in de Muharib landen.

Als dit pad wordt bewandeld dan zal IS de gepleegde aanslag opeisen zoals het geval was bij de Tunesische aanslag. Anders zal de gepleegde ‘lone wolf aanslag’ enkel maar door hen worden verheerlijkt. Uit onderzoek blijkt dat niet iedereen die een bayha heeft afgestaan bevolen wordt om aanslagen te plegen in de Muharib – vijandige – landen.

Degenen met een theologische waarden worden bevolen om zich enkel maar bezig te houden met de verspreiding van de jihadistische ideologie, waardoor er nieuwe personen geïnspireerd worden om zich bij hen te voegen.

Hieronder een officiële IS aanvaarding van een van de velen in Nederland gegeven bayha.

006In het verleden waarschuwde ik diverse malen voor het gevaar van de ‘bayha gevers’, terwijl de verantwoordelijken dit wellicht over het hoofd hadden gezien. Uit de bloedige terroristische aanslag in Tunesië zouden de Nederlandse Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) als de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) bepaalde conclusies moeten trekken.

Dat het gevaar zich momenteel niet enkel schuilt achter de terug gekeerde Syriëgangers, maar vooral achter de ‘lone wolfs’ en de ‘bayha gevers’. De ‘lone wolfs’ zijn in mijn optiek nog gevaarlijker dan de ‘bayha gevers’. Want de ‘bayha gevers’ zouden bekend moeten zijn bij de diensten en maken zoveel amateuristische fouten waardoor ze makkelijk trasseerbaar zouden moeten zijn voor de inlichtingendiensten.

In tegenstelling tot de ‘lone wolfs’, die achter hun PC met het genot van een zak chips en een glas cola steeds verder en verder vast komen te zitten in het radicalisatie spinnenweb. Daarom is het belangrijk dat de overheid genadeloos optreedt tegen personen waarvan het bekend staat dat zij aan de lopende band jihadistische propaganda verspreiden. Want mede door hun activiteiten wordt de kans op radicalisatie verhoogd met ‘lone wolf aanslagen’ als resultaat.

De overheid mag niet toestaan dat deze personen hun gif verspreiden omdat de des betreffende personen wellicht door een derde macht de hand boven het hoofd gehouden wordt. Er moeten gewichtige keuzes gemaakt worden: laat je je spannen voor andermans karren, resulterend in een stukje van de taart of kies je voor de veiligheid van je burgers?

Want als de Nederlandse overheid er wellicht bewust voor koos – zoals mogelijk geconcludeerd kan worden uit bepaalde situaties – om haar extremisten niet te dwarsbomen als zij ervoor kiezen zich te voegen bij terreurorganisaties IS of al-Qaida, dan is dat een terechte strategische keuze. Maar dat zou dan ook moeten betekenen dat er daadkrachtig opgetreden dient te worden tegen personen die door middel van hun activiteiten de orde en veiligheid bedreigen.

Want als je het mogelijk toestaat dat de extremisten kunnen reizen dan zou dat ook moeten betekenen dat je alles op alles zet om de kans te verkleinen dat er nieuwe extremisten worden gecreëerd.

Chessy.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: