Nieuws

Christenen Koeweit vrezen kerkbouwverbod


Amanuail Ghareeb, een priester in traditionele dish-dasha kledij in Koeweit.

Opiniestuk door de arabist Martin Janssen vanuit Damascus, Syrië

(Het artikel werd geschreven op 24 februari 2012.)

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 23 mei 2012 – Christenen in Koeweit houden hun hart vast nadat een Kamerlid van veruit de grootste partij een wetsvoorstel aankondigde waarin wordt geëist dat alle kerken in Koeweit dienen te verdwijnen „omdat Koeweit een islamitisch land is.”

Bij recente parlementsverkiezingen in Koeweit haalde het conservatieve blok een overgrote meerderheid van de stemmen. De Koeweitse islamisten kregen 14 zetels, terwijl 20 zetels naar politici gingen die de belangen van de stammen behartigen. 
De liberalen en de sjiieten, die over het algemeen partij kiezen voor de emir van Koeweit, kregen opgeteld slechts zestien zetels.

Sinds het nieuwe islamitische Kamerlid Osama al-Monawer zijn antikerkvoorstel bekendmaakte, probeerden partijgenoten van hem de zaak enigszins te sussen door te verklaren dat Monawer „slechts” de bouw van nieuwe kerken wilde verbieden. Ze stelden er echter tegelijkertijd bij dat dit nieuwe wetsvoorstel correspondeerde met de wil van de nieuwe islamitische meerderheid in het parlement, die in Koeweit de islamitische sharia wenst in te voeren.

Monawer dreigde intussen tijdens een persconferentie echter de minister van Islamitische Zaken in het parlement ter verantwoording te zullen roepen in het geval de minister toestemming zou geven voor de bouw van een nieuwe kerk in Koeweit. Het ministerie heeft namelijk zelf een religieuze fatwa uitgevaardigd „waarin het bouwen van godshuizen voor de eredienst van niet-moslims verboden is in islamitische landen.”

Koeweit telt zo’n 460.000 
–vooral allochtone– christenen op een bevolking van circa 
2,8 miljoen inwoners. Het grootste probleem waar deze christenen mee geconfronteerd worden is het chronische gebrek aan kerkgebouwen. Er zijn tot op heden vier officiële kerkgebouwen in Koeweit, die door alle christenen van alle gezindten gedeeld worden. Twee kerken zijn officieel rooms-katholiek, één is er evangelisch en de vierde is anglicaans.

De Koptische Kerk is er enkele jaren geleden in geslaagd een stuk bouwgrond te verwerven, maar sindsdien strandden alle pogingen bij het verkrijgen van een vergunning om er een kerk te bouwen. De procedure liep niet vast bij de hogere autoriteiten, maar bij de door islamisten gedomineerde gemeenteraad van Koeweit-stad. Die hebben sinds de laatste verkiezingen ook op landelijk niveau veel meer invloed gekregen.

Martin Janssen.

Arabist.

.

Andere artikels van Martin Janssen op onze blog.

.

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Archief