Nieuws

Wie en waar is “mensenrechtenactivist” Rami Abdel Rahman(e)?


De Jordaanse journalist Rami Abdel Rahman(e).

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 21 oktober 2011 – Het belangrijkste deel van de becijferde informatie – slachtoffers en het aantal demonstranten tegen de Syrische president Bashar al-Assad – is afkomstig van het “Syrische Waarnemingscentrum van de rechten van de mens” (OSDH) en van zijn directeur Rami Abdel Rahmane. Zijn schattingen en beweringen over het aantal burgerslachtoffers in de Syrische stad Hama en elders halen wekelijks de media. Zijn naam wordt ook afwisselend Rahman of Rahmane geschreven naargelang het medium. Een vraaggesprek voor de camera’s met deze activist heeft nooit plaats.

Een Rami om een andere te verbergen?

Natuurlijk wil iedereen meer weten over de heer Rahmane die ons telkens zo snel inlicht. Het internet medium InfoSyrie vond snel een jonge kerel, Rami Abdel Rahmane, die in Zweden een internet onderwijsprogramma volgt voor “jonge opiniemakers in Zweden over het Midden-Oosten en de Magreb”, dat moet bijdragen “om de sociale context te veranderen”. Maar wat blijkt, de jonge Rami Abdel Rahmane zou niets van doen hebben met de anti-Assad cyberactivist die al maanden de internationale media voorziet van materiaal.

Deze Jordaanse journalist – afkomstig uit Amman en wonende in Zweden – reist voortdurend door het Midden-Oosten en Europa en kent de wegen om de media te manipuleren en valse berichten te laten verspreiden. Maar als de Jordaanse Rami in Zweden de waarheid spreekt en niets van doen heeft met Syrië, blijft de vraag wie de werkelijke Rami Abdel Rahmane is. De Westerse media citeren hem dagelijks, maar hebben geen foto of kennen niet de achtergrond van deze figuur die ongestoord cijfers van “de Syrische repressie” blijft rondstrooien.

De man heeft een blog bij Al Jazeera naast dat van zijn Syrian Observatory for Human Rights die ons ook niet wijzer maken. Ook The Washington Times geeft geen extra informatie.

Middle East Online

Middle East Online onthult dan een stukje van de sluier wanneer ze op 1 augustus 2011 schrijft: “Duizenden kilometers van zijn thuisland bestuurt Rami Abdel Rahmane een netwerk van tweehonderd mensenrechtenactivisten over heel Syrië,  die hem toelaten aan de buitenwereld te berichten over het bloedvergieten in zijn land.” De belangrijkste opposanten van president Assad zouden hun nieuws halen “bij gewone mensen,  met een gewoon leven en normale families zonder een kantoor” aldus Abdel Rahmane (40) in een telefoontje van bij hem thuis in Coventry, centraal Engeland. Daar zou hij sinds 2000 met zijn Syrische vrouw en vijfjarig dochtertje wonen en een winkel in boeken en kleding uitbaten.

Abdel Rahmane zou opgegroeid zijn in de Syrische stad Banias aan de Middellandse Zee en het enige familielid zijn dat in ballingschap vertoeft. Zo misdadig zal het regime van Assad dus blijkbaar ook weer niet zijn als hij telkens beweert, wanneer hij de enige is die gevlucht is. De contacten tussen de leden van zijn netwerk gebeuren via skype, gmail en telefoon langs niet-geregistreerde nummers.

Abdel Rahmane ontkent de hardnekkige geruchten dat hij lid is van de Moslimbroeders, terwijl de autoriteiten hem ervan beschuldigen het land te destabiliseren. Rahmane is naar eigen zeggen “nauw verbonden met oppositiefiguur Michel Kilo”. Het Syrisch Observatorium – dat vijf jaar geleden werd opgericht – zou geen financiële giften ontvangen buiten deze van de eigen leden om de organisatie en zijn Arabische webstek te beheren.

Nicosia

Rahmane blijkt regelmatig om onduidelijke redenen in Nicosia, de hoofdstad van Cyprus, te vertoeven. Zo ondermeer op 23 juli, 2 augustus, 20 augustus, 8 september en 18 oktober.

Als de media het hebben over “een activist in Nicosia”, is er telkens een link met Rami Abdel Rahmane. Als men meer achtergrond wil bij deze naam komt men telkens terecht bij zijn  Jordaanse naamgenoot in Zweden en volgens Middle East Online zou deze Rahmane dan weer een winkeltje hebben in Engeland.

Het meest logische is dat achter de belangrijkste informatiebron voor onze Westerse media eenzelfde propagandamachine zit om het bestuur van president Assad en het optreden van het Syrische leger tegen criminele bendes te demoniseren als “de bloedige onderdrukkers van de Syrische bevolking”.

Zonder financiële steun van grotere machten kan men nooit het netwerk uitbouwen waarover Rahmane beschikt en zou deze persoon niet om de haverklap naar Nicosia afreizen. Worden  vandaar misschien de cyber- en media-aanvallen tegen Syrië gecoördineerd?

Dezelfde Rahmane is ook directeur van het Syrian Human Rights Information Link, dat voorheen een Arabische als Engelstalige webstek had op http://shril-sy.info.

Wie steunt financieel?

Hoe kan iemand een boek- en kledingwinkel uitbaten in Londen, voortdurend naar Nicosia afreizen om daar activisten te ontmoeten, diverse Engelstalige en Arabische webstekken erop nahouden,  alsook voortdurend de internationale pers bespelen met informatie uit Syrië? En dat enkel met vrijwilligers? Dit zijn sprookjes waar niemand in gelooft. Het netwerk van de heer Rahmane kan niet anders dan flink financieel en materieel worden gesteund om dit alles te verwezenlijken.

Voor zulk omstreden “mensenrechtennetwerk” is het opmerkelijk hoeveel traditionele, ernstige media een beroep doen op het omstreden nieuws van Rahmane. Verdachtmakingen die nooit ter plaatse kunnen worden bevestigd. Het nieuws wordt onder meer overgenomen door Le Figaro, Libération, Le Monde, The Independent, The Guardian, BBC  en The Washington Post. Deze internationale media compenseren hun afwezigheid in Syrië door beroep te doen op  propagandavideo’s van YouTube, die in scène zijn gezet en op anonieme getuigen die nooit bij naam worden genoemd.

Zelden kreeg iemand, wiens schrijfwijze van de naam, achtergrond en bedoeling in een dichte mist zijn gehuld, van zijn “Observatorium van Mensenrechten” zo’n ongecensureerde toegang tot onze massamedia voor het verspreiden van anti-Assad propaganda en leugens zoals “Gay Girl in Damascus”. Het zou ons tenminste tot nadenken moeten stemmen.

Malik Imran.

De Jordaanse journalist Rami Abdel Rahman(e).

Reacties

3 gedachtes over “Wie en waar is “mensenrechtenactivist” Rami Abdel Rahman(e)?

  1. A complex conspiracy, not so easy to define

    Geplaatst door Cecilia Brandt | 5 februari 2012, 09:02
  2. Media werkgroep Syrië

    Nog weer een Media groep, media,media, media, media,media,media,media
    De wereld bestaat enkel uit media.
    De oorlog in Syrië bestaat enkel uit media berichtgeving.
    De berichtgeving komt niet uit Syrië, alles komt van buitenaf .
    Goed hé, hoe kan je weten wat er gebeurd in Syrië als alle berichtgeving gemaakt (verzonnen) word buiten dat land om
    De Oorlog in Syrië enkel berichtgeving de bronnen van de berichtgevingen komen nooit uit het land zelf.
    Hoe kan je dus weten dat daar oorlog is, tsja hoe kan je zoiets dan weten.

    Zou de Media werkgroep eens uit kunnen leggen, hoe ze aan de informatie komen om kunnen te weten dat daar oorlog is.
    Er is in dat land geen enkele journalist, correspondent, camera man, getuigen, live beelden, of weet ik veel wat.

    Enkel praatjes over een oorlog die niet eens bestaat, een oorlog die enkel uit media berichtgeving bestaat.

    Media werkgroep draagt hier keurig zijn steentje aan bij.

    Ik zou zeggen, ga eens naar de plek des onheils, met een camera ploeg, en ga de oorlog eens filmen.
    Dat doen we niet, er valt niks te filmen,want er gebeurd daar niks., de grote leugen moet geheim blijven.

    We moeten het dagelijks doen met praatjes, een praat oorlog, een media oorlog, propaganda oorlog zonder dodelijke slachtoffers.

    Media werkgroep Syrië is helemaal niet onafhankelijk, helemaal geen onderzoekswerkgroep.

    Gewoon verslaggeving van verslaggeving van verslaggeving van verslagen die niet uit Syrië komen ,over een oorlog die niet bestaat.

    Onderzoek werkgroep ga daar eens ter plaatsen eens een onderzoekje doen.

    Media werkgroep Syrië doet het zelfde als Rami Abdel Rahmane

    Geplaatst door Herman | 14 april 2013, 10:50
    • Jammer te vernemen dat u vandaag met het verkeerde been uit bed bent gestapt. Onze Mediawerkgroep Syrië heeft dagelijks informatie van ooggetuigen en tientallen journalisten die heden actief zijn in Syrië. Priester Daniël Maes brengt wekelijk een update met het laatste nieuws uit Syrië. Het ontkennen van een oorlog in dit land is een onrecht tegenover moeders die hun zonen en dochters verloren. Elke dode is er één te veel ongeacht of het gaat om een rebel, een soldaat of een burger. De Mediawerkgroep Syrië wenst u in elk geval veel rust op deze hoogdag en een mooie wandeling in de natuur om weer bij positieven te komen.

      Geplaatst door Mediawerkgroep Syrië | 14 april 2013, 12:53

Plaats een reactie

Archief