Nieuws

Pentagon zet speciale eenheid in Jordanië in


De Jordaanse koning Abdullah II (rechts) bracht een bezoek aan eenheden van de noordelijke grenswachters aan de Jordaans-Syrische grens op 1 augustus 2012. Hij werd op de hoogte gesteld van de taken en plichten inzake de beveiliging van de grens. (Foto: Reuters/Yousef Allan/Koninklijk Paleis/Handout)

GLOBAL RESEARCH – 11 oktober 2012 – Ter voorbereiding op rechtstreekse interventie van de Verenigde Staten (VS) in Syrië en een oorlog in het Midden-Oosten die zich steeds verder lijkt te verspreiden, heeft het Pentagon (het ministerie van Defensie van de VS) in het geheim een militaire speciale eenheid van 150 man naar Jordanië gestuurd.

De Amerikaanse minister van Defensie, Leon Panetta, bevestigde het bestaan van de speciale eenheid afgelopen woensdag, nadat het als eerste in de Amerikaanse krant The New York Times was verschenen. Tijdens de afsluiting van een tweedaagse NAVO-vergadering voor ministers van Defensie, zei Panetta, “We hebben een deel van onze krijgsmachten ingezet in dat gebied om te helpen met het bouwen van een hoofdkantoor en om ervoor te zorgen dat we de relatie tussen de Verenigde Staten en Jordanië sterk houden, zodat we voorbereid zijn op alle mogelijke gevolgen van de situatie in Syrië”.

Panetta zei dat de Amerikaanse eenheid in Jordanië ook voor de veiligheid omtrent chemische en biologische wapens binnen Syrië moet zorgen. President Barack Obama heeft aangekondigd dat het gebruik van soortgelijke wapens een ‘rode lijn’ aanduidt waardoor het Amerikaanse beleid zou verschuiven naar een onmiddellijke militaire interventie in Syrië.

In Syrië wordt, net als tien jaar geleden in Irak, de vermeende bedreiging van ‘massavernietigingswapens’ als excuus gebruikt voor een Amerikaanse oorlog.

Speciale eenheid

Het ontstaan van de, tot nu toe geheime troepen ingezet door de Amerikanen, dateert uit mei, toen het Pentagon Amerikaanse troepen, waaronder speciale militaire eenheden, naar Jordanië stuurde om deel te nemen aan gezamenlijke militaire oefeningen die ‘Operatie Vurige Leeuw’ genoemd werden. Naderhand bleven zo’n 100 militaire personeelsleden achter en zij werden vergezeld door nog zo’n twaalf anderen die ingevlogen werden. De speciale eenheid heeft, volgens de New York Times, een “hooggeplaatste Amerikaanse officier als bevelhebber”.

De speciale eenheid heeft zijn hoofdkwartier in een Jordaans, militair basiskamp dat in een verlaten groeve gebouwd is en ten noorden van de Jordaanse hoofdstad Amman ligt. Het ligt maar op ongeveer 55 kilometer afstand van de Syrische grens en is daarmee de enige Amerikaanse, militaire slagorde die zo dicht bij de burgeroorlog van Syrië opgesteld staat – de Syrische oorlog waarin Washington een groep islamieten en fanatieke militanten steunt als een gevolmachtigde groep in een campagne om President Bashar al-Assad te verdrijven en hem te vervangen door een volgzaam marionettenregime.

De militaire eenheid die in Jordanië is ingezet lijkt op een soortgelijk militaire groep, ingezet door de CIA vlakbij de Amerikaanse luchtmachtbasis Incirlik in Turkije. Daar coördineren zij het bewapenen van de zogenaamde Syrische rebellen met wapens en munitie geleverd door Turkije, Saudi-Arabië, Qatar en andere soennitische  monarchieën die aan de Perzische Golf liggen.

Protest in Jordanië

In een rapport dat afgelopen week verscheen, erkende de Onderzoeksdienst van het Amerikaanse Congres (CRS): “Koning Abdullah II heeft een aangemoedigde oppositie tegenover zich die in de afgelopen jaren steeds openlijker kritisch is geworden ten opzichte van een voortdurend koninklijk bewind, voornamelijk omdat Jordanië blijft lijden onder hoge werkloosheid, onvoldoende werkgelegenheid en een hoge belastingschuld. Kleinschalige protestacties zijn in Jordanië regelmatige gebeurtenissen geworden; niet alleen in de hoofdstad Amman, maar ook in het zuiden op het platteland, in dorpen waar men nog veelal in stamverband leeft; een gebied waarvan de bewoners altijd gezien werden als een harde kern van aanhangers van de regering. Hoewel economische klachten overheersend blijven, hebben bezorgdheid over corruptie van hoog niveau en voortdurende restricties op het gebied van politieke vrijheid eveneens voor onrust gezorgd”.

Afgelopen vrijdag vond er een demonstratie plaats in Amman, waarbij tienduizenden mensen aanwezig waren. Ze riepen ‘het volk wil dat het regime opstapt’ en liepen achter spandoeken waarop stond ‘weg met alle niet verkozen regeringen’ en ‘we gaan liever dood dan dat we een vernederend leven leiden’.

Terwijl het Jordaanse regime geconfronteerd wordt met groeiende, binnenlandse tegenstand, hebben de VS de hulp, waar Jordanië afhankelijk van is, verhoogd. Volgens het CRS rapport, voorziet Washington Jordanië van $ 360 miljoen (€ 276 miljoen) in economische steun en $ 300 miljoen (€ 230 miljoen) in militaire hulp gedurende het huidige belastingjaar. Sinds 1951 heeft de VS zo’n $ 13.1 miljard (€ 10 miljard) geïnvesteerd in het steunen van het hasjemitisch koningshuis in het land.

De onthullingen over de geheime militaire basis in Jordanië zijn een extra indicatie dat de Verenigde Staten zich aan het voorbereiden is op een nieuwe en nog verwoestende oorlog in het Midden-Oosten.

Bron: Global Research.

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Archief