Toerisme Syrië

Syrië: een lange culturele geschiedenis


Mosaic_Handicraft_-_A_Deep-Rooted_Syrian_Art

Syrisch mozaïek handwerk.

ALLO’ EXPAT – 30 juni 2013 – Syrië is een traditionele maatschappij met een lange culturele geschiedenis. Het belang is toegekend aan familie, religie, onderwijs, zelfdiscipline en respect. De Syrische smaak voor de traditionele kunsten wordt uitgedrukt in dansen zoals de al-Samah, de Dabkes in al hun variaties en de zwaarddans. Huwelijksceremonies en de geboorte van kinderen zijn gelegenheden voor de levendige aanduiding van volksgebruiken.

azemTraditionele huizen van de oude steden in Damascus, Aleppo en andere Syrische steden zijn bewaard gebleven en de woongedeeltes zijn traditioneel gerangschikt rond een of meer binnenplaatsen, meestal met een waterfontein in het midden en versierd met citrusbomen, wijnranken en bloemen.

6153829Buiten de grotere stadsgebieden zoals Damascus, Aleppo en Homs, zijn woonwijken vaak geclusterd in kleinere dorpen. De gebouwen zelf zijn vaak vrij oud, doorgegeven aan familieleden over meerdere generaties. De residentiële constructie van ruw beton en blokken is meestal ongeverfd, en het palet van een Syrisch dorp is dan ook eenvoudig in grijze en bruine kleuren.

Literatuur

maghout

Mohammed Maghout.

Syriërs hebben bijgedragen aan de Arabische literatuur en muziek en hebben een trotse traditie van mondelinge en schriftelijke poëzie. Syrische schrijvers, van wie velen naar Egypte emigreerden, speelde een cruciale rol in de nahda of Arabische literaire en culturele heropleving van de 19e eeuw. Prominente hedendaagse Syrische schrijvers omvatten, onder andere, Adonis, Mohammed Maghout, Haidar Haidar, Ghada al-Samman, Nizar Qabbani, Abd al-Salam Ujayli en Zakariyya Tamer.

Muziek

Nour-Mhanna

Nur Mahana.

De hoofdstad van Syrië en de grootste stad, Damascus, is al lang een van de Arabische wereld centra voor culturele en artistieke innovatie, vooral op het gebied van klassieke Arabische muziek. Syrië heeft ook een aantal pan-Arabische sterren, vaak in ballingschap, waaronder George Wasoof en Nur Mahana. De stad Aleppo staat bekend om zijn muwashshah, een vorm van Andalusisch gezongen poëzie gepopulariseerd door Sabri Moudallal, evenals populaire sterren als Sabah Fakhri. Dabka en andere vormen van dansmuziek zijn ook populair.

Syrië was een van de vroegste centra van christelijke hymne, in een repertoire bekent als Syrische gezangen, die nog steeds de liturgische muziek van enkele van de verschillende Syrische christenen blijft.

Bron: Allo’ Expat.

.

Nur Mahana.

.

Mayada El Hennawy.

.

Muwashshah door Sabri Moudallal.

.

Gawali.

.

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Archief