Nieuws

Murhaf Adnan: “80 % van Homs onder controle van het Syrische leger”


Homs. (Foto: AP)

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 13 februari 2012 – Op 11 februari 2012 kregen we telefonisch een getuigenis van Murhaf Adnan. Hij is een Syriër in België, die nauwe contacten heeft met de Syrische overheid. Hij vertelde onze redactie het volgende.

De aanhangers van hervormingen onder president Assad planden een plechtigheid in een kerk voor de slachtoffers van de terroristen in Syrië. De activiteit die werd voorzien voor 12 februari ging echter niet door, omdat men ‘geen politieke activiteiten’ wil. Daarom zal worden uitgekeken naar een zaaltje om de activiteit toch te laten doorgaan. Voorlopig zijn er geen buitenactiviteiten van deze Syriërs omdat men de kinderen niet in de extreme kou wil jagen, maar als het weer beter wordt kan dat beslist terug. De Syrische oppositie had op 12 februari wel een bijeenkomst aan de Beurs in Brussel.

De Syrische ambassade in Brussel wordt nu 24/24 uur bewaakt door de staatsveiligheid na het incident van vorige week waarbij de inboedel kort en klein werd geslagen door opposanten. De medewerkers van de ambassade krijgen meer bescherming en de ambassade sluit elke dag om 14 uur. Murhaf Adnan had n.a.v. deze aanval een vraaggesprek dat door de Syrische televisie werd uitgezonden.

Het Syrische leger zou 80 % van Homs onder controle hebben, maar moet de strijd aangaan tot het laagste percentage van rebellen bereikt is om de rust volledig te laten weerkeren. Murhaf denkt dat de operatie daar nog zo’n twintig dagen zal duren en dat de situatie dan in Homs onder controle is.

Een Vlaamse journalist belde Murhaf de dag van zijn getuigenis en zei dat hij dagelijks nieuws krijgt en volgt van de Mediawerkgroep Syrië (MWS), maar dat ze dat niet kunnen tonen; want het kadert in ‘propaganda van het regime’. Ze laten toch wel ‘iets positiefs zien’ en dan verwees hij naar… de berichtgeving over de aanslagen in Aleppo! Maar over de Syrische oppositie stellen ze zich niet de vraag of het gaat om waarheid of leugens, informatie of propaganda. Bij onze MWS, Murhaf Adnan en andere Syriërs die de politiek van de huidige regering en geleidelijke hervormingen steunen wordt die vraag echter WEL gesteld! Dat is het verschil.

Syrië heeft volgens Murhaf inmiddels de grens met Libanon voor 90 % kunnen beveiligen. Er komen nauwelijks nog wapens vandaar het land binnen naar de rebellen. Er wordt hard gewerkt om de hele zone van Damascus tot Beiroet veilig te maken. En het ziet er positief uit dat dit weldra het geval zal zijn.

Omdat het leger alsmaar meer controle krijgt over het land, gebeuren er nu aanslagen zoals vrijdag laatstleden in Aleppo om de situatie alsnog te ontwrichten. Rusland heeft militaire en politieke steun aangeboden, net zoals Iran die 1.500 speciale soldaten sturen om de provincie Homs veilig te maken.

De Syrische oppositie in België heeft ook op Facebook geschreven dat Murhaf Adnan nu is overgelopen naar hun kant en dat ze samen strijden tegen het Syrische regime. Maar dat is absoluut niet waar. Ze blijven leugens en propaganda verspreiden op grote schaal. Leugens zoals burgers die in Homs worden aangevallen door helicopters, terwijl het Syrische leger net alle voorzichtigheid aan de dag legt bij de strijd tegen terroristen in de stad Homs. Ze roepen burgers op om bepaalde wijken te verlaten als er een actie plaatsvindt tegen criminele bendes aldaar. Maar volgens opposanten zijn al die gedode terroristen ‘vreedzame burgers’ ook al zien we ze op foto’s en video’s in de straten rondlopen met granaatwerpers en andere oorlogswapens. Niets nieuws op dat vlak.

Malik Imran.

Gezien de doodsbedreigingen die Murhaf Adnan, zijn familie en kinderen krijgen van de Syrische oppositie in België zijn wij genoodzaakt om hem deze bijnaam te geven. En aangezien de gruwelijkheden waartoe deze oppositie in staat is zoals aanvallen van ambassadegebouwen en geweld tegen aanhangers van het regime in Europese hoofdsteden, blijft dit niet beperkt totdreigementen. Meerdere Syriërs, die oproepen tot hervormingen onder president Assad en een dialoog met allen die daartoe bereid zijn, werden de voorbije maanden in elkaar geslagen of kregen doodsbedreigingen.


Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Archief