Nieuws

Kerkleiders ernstig bezorgd over situatie Syrische christenen


Na de Arabische verovering van Damascus in 634 werd daar tussen 706 en 715 de Omajjadenmoskee gebouwd door de Omajjadenkalief al-Walid I. Dit gebeurde op de plaats van een christelijke basiliek, toegewijd aan Johannes de Doper. Bijzonder is dat het hoofd van Johannes de Doper er als relikwie bewaard zou zijn. Johannes de Doper wordt zowel door de christenen als door de moslims als profeet beschouwd. (Foto: Schrijn van Johannes de Doper)

KERKNET – BRUSSEL – 14 februari 2012 – Wij voelen ons volledig verlaten door de christenen uit het Westen en dreigen hetzelfde lot te ondergaan als de christenen in Irak. Dat zegt Abraham Nehmé, de Grieks-Melkitische aartsbisschop emeritus van Homs, Hama en Jabroud. De 84-jarige kerkleider verblijft momenteel in Libanon. Ca. 8 procent van de Syrische bevolking is christen. Volgens mgr. Nehmé is er momenteel nog geen sprake van een exodus, “maar duizenden christenen hebben het land toch al verlaten”. De aartsbisschop is kritisch voor het Westen, dat alleen zijn eigen belangen lijkt te verdedigen en volgens hem geen enkele belangstelling heeft voor het lot van de christenen in het land. Hij stelt ook weinig vertrouwen in de moslimbroeders, die bij een eventuele machtsovername een bedreiging zouden kunnen vormen voor het voortbestaan van de christelijke gemeenschap in het land.

Mgr. Antoine Audo, de Chaldeeuwse katholieke bisschop van Aleppo, vreest dat Syrië voor christenen wel degelijk een nieuw Irak kan worden als er niet snel een nationale dialoog tot stand komt. In Aleppo vonden eind vorige week moordende aanslagen plaats, tegen militairen en ordediensten. Daarbij vielen 28 doden. Toch heerst volgens hem in de stad een geest van verstandhouding en solidariteit tussen christenen en moslims. De Chaldeeuwse kerkleider stelt zijn hoop op druk uit het buitenland opdat de verschillende partijen in gesprek gaan en wraak niet de bovenhand zou krijgen. “De sancties tegen Syrië en het klimaat van angst hebben de economische activiteit en de verkoop van voedsel en medicijnen grotendeels lamgelegd. Vooral arme families betalen daarvoor de rekening.”

Bron: Kerknet.

.

De Grote moskee van Damascus of Omajjadenmoskee is zowel door moslims als niet-moslims te bezoeken. In 1979 werd de moskee samen met andere bouwwerken in de oude stad van Damascus, door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Paus Johannes Paulus II bezocht de moskee in het jubeljaar 2000, voornamelijk om de relikwieën van Johannes de Doper te vereren. Het was de eerste keer dat een paus een bezoek aan een moskee bracht. (Foto: Schrijn van Johannes de Doper)

.

Reacties

Een gedachte over “Kerkleiders ernstig bezorgd over situatie Syrische christenen

  1. in een land waar kwetsbaarheid zo voelbaar en zichtbaar is, maakt het niet uit of je christen of moslim bent. de
    geschiedenis heeft in het verleden bewezen dat geluk of armoede geen godsdienst kent. in het oer-oude klooster Mar Moesa, ontvangt men met open armen ieder wezen. ongeacht zijn religie of achtergrond. deze pelgrimsplaats is, tot op heden, een bewijs dat christenen en moslims kunnen samenleven. zolang ze als mens maar van goede wil zijn.
    de wil tot nuchtere dialoog, positieve communicatie en ontvankelijkheid zonder eigenbelang is een voorwaarde om te kunnen slagen. harmonieus vertrouwen is enkel mogelijk, daar waar kwetsbaarheid bestaat….
    en dat is even een doordenker, maar een sleutel tot succes.
    de westerse bril moet ingeruild worden voor een objectief excemplaar om een stigma te oorbreken (de westerse stigmatisering van de islam). en ook omgekeerd natuurlijk. verlammende angsten wegwerken, streven om tot zichzelf, tot elkaar en bij de hartslag van de natuur te leven. binnen een maatschappij, natuurlijk en met leiders die dezelfde waardes nastreven.
    utopie…….?

    Geplaatst door lieve vermaercke | 30 augustus 2012, 14:24

Plaats een reactie

Archief