Nieuws

Complete chaos tijdens bijeenkomst oppositie in Cairo


De tumult nadat de Koerden de conferentie in Cairo verlieten.

.

VIDEO

.

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 4 juli 2012 – Een bijeenkomst van opposanten van de huidige Syrische regering draaide gisterenavond uit op complete chaos in de Egyptische hoofdstad Cairo. Van een tot op het bot verdeelde oppositie kon men niet veel verwachten, maar de taferelen van dinsdagavond tarten elke verbeelding.

Vuistgevechten, verwijten en geduw

Geduw, getrek, handgemeen, roepen, verwijten, boze vuisten en gespuw. Het hoorde er allemaal bij op wat een bijeenkomst voor ‘een oppositiefront’ moest doorgaan. Zelfs partijgenoten vielen elkaar zodanig in de haren dat Arabische journalisten hen uit elkaar moesten halen om erger te voorkomen.

Robbertje vechten

Aanwezigen vroegen zich openlijk af of het ging om ‘allemaal opposanten’ of om vooral ‘opposanten van elkaar’ die vooral een onderling robbertje uitvochten.

Syrische opposanten in splinterpartijen en spinterbewegingen die nog niet eens in hun defragmentatie overeenstemming konden bereiken. Men moet zich zelfs niet meer afvragen hoe deze mensen ooit Syrië kunnen besturen. Dit is gewoon onmogelijk. Deze mensen kunnen nog geen kruidenierswinkel twee dagen open houden, laat staan een land met 24 miljoen inwoners, met een diversiteit aan volkeren en etnische achtergronden besturen.

Deze opposanten aan de macht zou de grootste nachtmerrie zijn die het Midden-Oosten zich kan inbeelden, waar zelfs de Libanese burgeroorlog of de oorlog in Irak in het niets bij verbleken.

Blamage

Het werd een afgang zoals zelfs de Syrische oppositie er zelden één kende. De volledige Koerdische delegatie – en de Koerden vertegenwoordigen vijftien politieke partijen en ruim tien procent van de Syrische onderdanen – trok woedend de stekker eruit. De Nationale Koerdische Raad schreeuwde naar zowel de aanwezige pers als de andere opposanten: “Het is voorbij. Voor nu en altijd.”

Woedende Koerden stappen op

De Koerden trokken zich terug uit de conferentie omdat de andere aanwezigen hun als volk niet willen erkennen. Dat zei Abdel Aziz Othman van de Nationale Koerdische Raad. “Dit is niet fair en we verwerpen elke verdere marginalisering.”

“Schande, schande” riepen de andere aanwezigen naar de Koerden. De Koerden schreeuwden nog een laatste keer “Niets is veranderd! Men moet luisteren naar ons!” En weg waren de Koerden. Ook andere opposanten verlieten nadien de bijeenkomst.

De vertegenwoordiger van de Arabische Liga verontschuldigde zich nadien bij de internationale media: “Ze verschillen echt enorm, ze zijn chaotisch en haten elkaar tot op het bot.”

Kattenkrabbel als verklaring

De overgebleven opposanten kregen het schaamrood op de wangen, schreeuwden elkaar nog wat verwijten toe en toen haalde een van de deelnemers – Kamal al-Labuany – een kattekrabbel te voorschijn en liet deze dan maar als perstekst doorgaan voor de inderhaast beëindigde bijeenkomst.

Ontbinding van de Baathpartij

Op de gekreukelde blaadjes die snel werden overhandigd aan de aanwezige journalisten, die zich een heel andere bijeenkomst hadden voorgesteld, stond te lezen dat de opposanten zich schaarden achter het gewapende verzet van het Vrije Syrische Leger. Ook wil men geen Baathisten en Assad-aanhangers in een overgangsregering, wat meteen het voorstel van de bijeenkomst van vorige zaterdag in Genève in de prullenmand doet belanden. De Baathpartij zou ook ontbonden moeten worden volgens de tekst.

Over een buitenlandse militaire interventie en de rol van godsdienst in een post-Assad Syrië waren er meer meningen dan deelnemers in Cairo.

Geen overleggroep

De tekst om te werken met een overleggroep werd radicaal afgewezen door de Syrische Nationale Raad, wat nieuwe woede-uitbarstingen met zich mee bracht. De Syrische Nationale Raad kreeg meermaals in Cairo het verwijt de spreekbuis te zijn van de moslimbroeders, terwijl een tweede oppositiegroep – het Syrische Nationaal Coördinatielichaam – werd uitgescholden voor “een bende verkrachters die geilen op Assad”.

Vrouwenrechten nul

Abdel-Ilah al-Mulham, een stammenleider uit Homs, schreeuwde naar de andere aanwezigen. Het topstuk van de Syrische Nationale Raad riep: “De revolutie kwam uit de moskee en de islam zal het land besturen. Denk maar niet dat vrouwen en mannen gelijk zijn.” Een opposant brak daarna in tranen uit.

Abdel-Aziz al-Khayyar van het Syrische Nationaal Coördinatielichaam zei terecht: “We hebben in Cairo een enorm cadeau gedaan aan de Syrische overheid en bewezen hoe onnuttig we zijn als oppositie.”

“Het kan nog twee jaar duren voor alle meningsverschillen zijn weggewerkt”, gaf Ziad Hassan, 28, toe.

Ongeloofwaardig

De meeste oppositiegroepen worden geleid door ballingen die al decennia buiten Syrië wonen. Daardoor komen ze ongeloofwaardig over bij zowel burgers als activisten in Syrië en is hun aanhang nihil.

Geen dialoog

Dus zowel een oppositiefront als een oplossing door bemiddeling van de Actiegroep Syrië (met de permanente leden van de VN-veiligheidsraad, de EU en de Arabische Liga) werden onmogelijk gemaakt door het gespuis dat bijeenkwam in Cairo. Van dialoog of openingen naar een oplossing voor de oorlog in Syrië is totaal geen sprake.

Meubels hotel in veiligheid

Men is al blij dat het hotelpersoneel in Cairo tijdig tafels en stoelen in veiligheid kon brengen voor de woedende opposanten die elkaar bekampten.

Geen alternatief voor Assad

Meer en meer westerse politici moeten tandenknarsend toegeven dat de Syrische oppositie een bende krapuul is, zonder visie, zonder aanhang en zonder eenheid. Assad is dan misschien een boeman, maar voorlopig is elk alternatief voor de Baathregering afwezig tot in de verste uithoeken.

Malik Imran.

.

In Italië zitten aanhangers van de Syrische regering intussen niet stil. Na Rome en Padova is er volgende week een pro-Syrische betoging in Milaan.

.

Reacties

2 gedachtes over “Complete chaos tijdens bijeenkomst oppositie in Cairo

  1. Op het eerste gezicht heugelijk nieuws. Ik ben alleen bang dat het cynisme van het Westen- de VS vooraan- zo groot is, dat zulk gespuis (“oppositie” genoemd) precies in hun straatje past. Een ordentelijk geleide democratische staat is niet wat de VS wil. Een land in totale verwarring, dat onmogelijk een eigen onafhankelijke, soevereine koers kan varen komt hun beter uit.
    Intussen hulde aan Italië. Zou mooi zijn als we zulke acties massaal over de hele wereld mochten zien. Niet alleen voor Syrië is het goed, als de imperialistische machten eens duidelijk falen in hun criminele machinaties.

    Geplaatst door Kwaku | 5 juli 2012, 00:44

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: De opkomst en ondergang van Erdogan’s Turkije | AmsterdamPost – De keerzijde van het nieuws - 25 juli 2012

Plaats een reactie

Archief