Nieuws

Na Mourad Massali ook Sofian Elfassi: van voetbalspeler met een baardje tot jihadist


moerad_gr

Mourad Massali, de eerste bekend geworden jihadist die sneuvelde in Syrië.

Twee jihadisten uit Delft sneuvelen in Syrië

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 21 maart 2013PowNed schrijft op 21 maart 2013: “Mocht u plannen hebben om naar Syrië te trekken om de wapens op te pakken, wees gewaarschuwd: het kan gevaarlijk zijn. Dat heeft een woordvoerder van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AVID) gezegd. De dood van de twee Nederlandse jihadstrijders toont aan dat buitenlandse radicalen daadwerkelijk worden ingezet en dus risico’s lopen.”

Twee jongens uit Delft

De gesneuvelde jihadisten zijn twee jongens van 20 en 21 jaar uit Delft, beiden met een baardje, van Marokkaanse origine en geradicaliseerd voor de heilige oorlog in Syrië.

PowNed gaf een foto en videobeelden vrij van de eerste bekend geworden jihadist die vorige week sneuvelde in Syrië: Mourad Massali (21 jaar). De tweede gedode jihadist, Sofian Elfassi (20 jaar), was een tijdje actief bij voetbalclub Delfia in Delft. Volgens bronnen kenden de twee slachtoffers elkaar en waren ze in Nederland al vrienden.

Geen verrassing

De voorzitter van Forum Instituut voor Multiculturele Vraagstukken noemt de Nederlandse slachtoffers geen verrassing. “Er is een groot aantal jongeren dat romantische denkbeelden heeft bij het vechten in Syrië. Maar uiteindelijk eindigen ze vaak als kanonnenvoer”, zei voorzitter Sadik Harchaoui gisteren.

.

Beelden van de zwijgzame Mourad Massali tijdens een manifestatie tegen het boerkaverbod. Een andere video kan je hier bekijken: http://youtu.be/6W45B6mV34g (De vriendelijk ogende – letterlijk – Mourad nam tijdens een demonstratie tegen het boerkaverbod de bewaking op zich voor de aldaar aanwezige dames, die blijkbaar wel mochten boeroepen in de openbare ruimte, maar daarop niet aangesproken konden worden. Mourad verzocht met lichte dwang de verslaggever op te zouten, hetgeen de persmuskiet van het sympathieke Novum uiteraard niet doet.)

.

Voorzitter Ruud Zantman van de Delftse voetbalvereniging Delfia vernam donderdag via de media dat een jonge Delftenaar en speler van 20 jaar omkwam bij de oorlog in Syrië.

Sofian Elfassi: “Studie in Egypte”

Volgens Zantman was er geen enkele aanwijzing dat de jongeman ‘geradicaliseerd’ was en islamitische sympathieën zou koesteren voor de strijd tegen het bewind in Syrië. Hij had wel een baardje. “Het was een keurige, prettige jongen, een voorbeeld voor de club en zijn team”, zei Zantman. In december vertrok zijn speler naar Egypte, althans zo werd de clubleden verteld. “Hij zou nu een studie volgen aan een universiteit in Egypte.”

Korte voetbalcarrière

Lang voetbalde Sofian Elfassi niet bij de voetbalvereniging. Hij kwam er in juli bij en maakte het seizoen 2012-2013 niet vol. Ook een broertje voetbalt bij de club, maar voorzitter Zantman kon donderdag ook met hem geen contact krijgen.

Met het voorval van zijn voetballer wil Zantman de club openstellen voor iedereen die behoefte heeft om over deze kwestie te praten.

AIVD

De AIVD houdt overigens goed in de gaten welke Nederlanders allemaal afreizen naar het door geweld geteisterde land om jihadstrijder te spelen. Volgens de dienst zijn er in een paar maanden tijd al tientallen Nederlanders vertrokken.

Mourad Massali: Vader gestorven

Mourad Massali, de andere 21-jarige Nederlandse jihadstrijder van Marokkaanse origine die in Syrië werd gedood, is wellicht door persoonlijke problemen geradicaliseerd, zegt een kameraad van hem. De dood van zijn vader – enkele jaren terug – kan een ‘trigger’ geweest zijn. Mourad stopte met het onderricht en kwam in radicale middens terecht.

BF4c5BoCMAAncAy

Mourad Massali: de omgekomen rebel tijdens een demonstratie tegen het boerkaverbod.

In de periode na de dood van zijn vader liet de gesneuvelde jihadstrijder zijn baard staan, ging hij zich traditioneel kleden en meedoen met demonstraties. Maar volgens zijn kameraden werd hij steeds geloviger. Een vriend verklaart: “Natuurlijk ging hij zich verdiepen in het geloof en daar is niets mis mee, maar het ligt eraan hoe diep je gaat.” Dat het zover zou komen, had de jongen ook niet kunnen denken. “Je zou nooit verwachten dat iemand uit jouw buurt gaat strijden in Syrië. Ik weet ook niet wat de reden is.”

Waarom worden jongeren jihadist?

Jongeren zijn voortdurend op zoek naar uitdagingen. En één van die uitdagingen kan het verdiepen in een nieuwe religie zijn. Daar is niets mis mee, want de islam is op zich een heel vredelievende godsdienst. Het probleem is de sharia. Dat zijn aanbevelingen van religieuzen, die persoonlijk worden geïnterpreteerd. Nieuwe moslims gaan dit soms extreem toepassen en volgen propaganda via internet tot de jihad.

Die oproep tot een heilige oorlog is eigenlijk niet gericht aan westerse jongeren. Zij hebben immers geen ervaring in wapens en explosieven en worden als buitenlanders aanzien als ‘tweederangsrebellen’. Ze vormen dan kanonnenvlees en als ze gewond raken, krijgen ze geen verzorging omdat Syrische rebellen zelf liever de touwtjes van de opstand in handen houden.

Malik Imran.

Reacties

5 gedachtes over “Na Mourad Massali ook Sofian Elfassi: van voetbalspeler met een baardje tot jihadist

  1. Sharia zijn de straffen zoals het afhakken van handen tegen diefstal. Er zit weinig logica in maar doet mensen veel kwaad en daar vecht men tegen en daarom rebelleren de mensen tegen corruptie in syrie en daarom is deze oorlog wel heilig omdat ze tegen een kwaaddoenend systeem vechten. Niet omdat oorlog een uitdaging is, daar hebben we “Call of “duty”” voor. Jullie moeten er niet omheen draaien door een beetje een zielige belabberde uitleg te geven waar geen kanten van kloppen. De arme landen worden gepest door de rijke landen wil je zo door het leven gaan?

    Er zijn nog 2 banken over die niet in het bezit zijn door de federale [, corrupte] bank. En ra-ra 3 keer raden waar ze geen federale ( eigendom van in principe 1 persoon) “geld” gebruiken ?

    Antwoord: EEN IN IRAK EN EEN IN SYRIË.

    Ik vind onafhankelijkheid niet extremistisch maar juist als fundamentele bouwsteen.
    We worden op school opgevoed om onafhankelijk te zijn
    Vervolgens zijn we afhankelijk van de staat om eten woning en van ruilmiddelen te voorzien.

    De euro heeft jullie land verpest.

    Beter af was het geweest met onafhankelijk [dus eigen] ruilmiddelen.

    Bovendien is geld nooit in bezit van jouw maar van de bank die in bezit is van een persoon. Daarom belasten ze al het geld zodat de burgers weinig hebben en de staat alles. De staat geeft zichzelf macht om alles te doen maar de burger mag niets en dit is een schande in de naam van democratie.

    Ik snap best waarom ze vechten, zij weten ook dat ze geen tank kunnen neerhalen met bakstenen. Toch doen ze het. Omdat ze zo boos en bedrogen zijn. Door de mensen die zweren hun te beschermen.

    Het doel van de staat is om zijn leefgebeid te beschermen. Het moment dat er oorlog op het land wordt gevoerd is dit een befaalde overheidsexperiment. Natuur zorgt er wel voor dat zulke fouten herstellen. Maar men MOET begrijpem dat hij niet afzonderlijk is van de natuur. Dat nooit. Al ben je in de ruimte, die verbintenis blijft.

    Success voor syrie. En success voor de toekomst. Hopelijk doen mensen het juiste door na te denken en niet afgeleid te raken door inprenting van wat de werkelijkheid is, want die zelfde werkelijkheid bepalen wij zelf en bouwen wij met zijn allen aan mee. Om hier een gecontroleerd zooitje van te maken is een beetje nutteloos. Technologie dienen wij te ordenen en NIET ANDERSOM.

    Een computer kan mijn leven niet leiden. Die van anderen ook niet.

    Geplaatst door Callum John Hunt | 17 juni 2013, 09:55
  2. Vaak heeft het overheid juist een te geromantiseerde beeld [boek 1984 van George Orwell] van hoe een vredige, geweldloze gemeente gevormd wordt. Zij denken door te dreigen met wapens en straffen dat dat de mensen tam maakt. Sorry, maar het enige wat de mens tam [vredig] maakt is respect. Dat betekent de garantie van bescherming van het leven van zowel eigen als [ALLE] anderen. Mensen hebben gaven, maar snappen er zelf niks van. Ze weten of mensen goede bedoelingen heeft, dat voelen zij. Oorlog belemmert het ontwikkeling van evolutionaire processen. Ook het consumeren op massaal niveau van vlees afkomstig van onnatuurlijke dood schaadt ons karma op kosmische schaal en zal eeuwen aan gevolgen hebben welk in mindering zal worden gebracht indien de mens a) voor alternatieven zorgt b) ermee ophoudt of c) wachten tot de dieren natuurlijk doodgaan voordat je ze eet [of voor 3 eu per kilo verkoopt]

    Ik ben serieus. De mens smaakt vast niet veel anders dan een kip of een koe. En jij wil niet weten wat voor dingen ik heb gezien, die ons leven op dit kleine planeet nu nog wel met rust laten.

    Wij zullen de goede voorbeeld moeten geven, zodat wij niet door ‘hun’ beoordeeld worden, vanwege corruptie van het systeem. En dan niet over geld gesproken, maar over zielen. Die elke dag worden opgeofferd voor niks meer dan een maaltijd, wat tegenwoordig wel normaal wordt beschouwd, maar eigenlijk is het moord, en dat vind ik het corruptst wat er bestaat.

    Geplaatst door Callum John Hunt | 17 juni 2013, 10:15
  3. Weer twee slachtoffers van de islam dood.Het is zo makkelijk om mensen te brainwashen en ze allerlei onzin te laten geloven.
    Ik heb medelijden met deze jongens, ze hadden een mooi leven kunnen hebben.Hopelijk worden moslims ook eens wakker.

    Geplaatst door Polly | 19 juni 2013, 14:31
  4. Hey Polly volgens mij ben jij meer gehersenspoeld dan hun wie heeft jou nu in hun macht? L-o-L

    Geplaatst door Callum John Hunt | 22 juni 2013, 01:14

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: Jihad geschiedenis Delft | Leefbaar Delft - 23 maart 2013

Plaats een reactie

Archief