Nieuws

Massagraven in christelijk dorp Syrië


KERKNIEUWS – 6 november 2013 – Gruwelijke bijzonderheden zijn bekend geworden over de wreedheden gepleegd in een Christelijk dorp in Syrië. 1500 families werden er gevangen genomen, 45 mensen gedood onder wie twee jongeren, hun moeder en drie grootouders. Hun lijken werden in een put gegooid.

Inwoners van Sadad bij Homs, die de overwegend Syrisch Orthodoxe stad ontvluchtten toen rebellen zich hier vorige maand van meester maakten, zijn bij hun terugkeer tot de ontdekking gekomen wat een gruwelijkheden daar zijn gepleegd in wat nu wordt gezien als de ernstigste Christenvervolging sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië.

Berichten van kerkleiders aan Kerk in Nood, maken melding van wat er is gebeurd in deze oude Christelijke stad die reeds in de Bijbel (Ezechiël) wordt genoemd, kwetsbare mensen die niet in staat waren te vluchtten, onder wie bejaarden, vrouwen en kinderen, werden gemarteld en gewurgd. Volgens kerkelijke bronnen werden 30 lijken gevonden in twee afzonderlijke massagraven.

De gemeenschap in de stad, die een meer dan 4000 jaar oude geschiedenis heeft, rouwt over het verlies van deze medemensen die door Kerkelijke leiders worden omschreven als ‘martelaren’.

De wreedheden vonden plaats tijdens de week waarin Sadad door de rebellen groeperingen Al-Nusra Front en Daash, bezet werd gehouden. De rebellen gebruikten 1500 families als ‘menselijke schilden’ in een poging de opmars van regeringstroepen die de stad wilden heroveren, te stoppen. De tragedie in Sadad begon op 21 oktober, toen rebellen de stad binnenvielen en overgingen tot wat aartsbisschop Selwanos Boutros Alnemeh, de Syriaakse Orhodoxe Metropoliet van Homs en Hama, bestempelde als de ‘ernstigste en grootste massamoord op Christenen, sinds het begin van het conflict in Syrië in maart 2011. (Fides – 31/10/13).

Meer dan 2500 families vluchtten met niet meer dan de kleren die zij droegen bij zich, naar hun geloofsgenoten in Homs op 60 km afstand. Enkele vluchtelingen liepen 8 km voordat zij dekking vonden. Degenen die geen heenkomen uit Sadad hadden kunnen vinden, werden door de rebellen snel bijeengedreven als onderdeel van een poging om een tegenoffensief te keren van troepen die trouw zijn aan de Syrische president Bashar Al Assad. In de daarop volgende dagen werden minstens 30 gevangenen gewond, terwijl tien nog werden vermist.

Met een nieuwe oproep om een einde te maken aan het sturen van wapens naar Syrië en vooral naar extremistische rebellen, zei patriarch Gregorios dat de wreedheden al hebben geleid tot een nieuwe golf van Christelijke vluchtelingen uit Syrië. Naar zijn zeggen, zagen de gelovigen tot nu toe Sadad als een plaats die veilig was, vergeleken met soortgelijke enclaves als Homs waar Christen gemeenschappen onder vuur waren komen te liggen.

Bron: Kerknieuws (Kerk in Nood).

.

Misdaden tegen de menselijkheid door terroristen in Sadad op het platteland van Homs.

.

BYVGf57IUAEb-TE

Terroristen van de ‘Islamitische Staat van Irak en Sham’ (ISIS) lieten deze verwoesting achter in een kerk in het christelijke dorp Sadad.

.

BX_I0L5CcAEvjK4

Het vernield tabernakel in een kerk in Sadad na de ‘democratisering’ door door het Westen gesteunde al-Qaida terroristen.

.

BYU9vZOIQAEtmmC

Sobhi Sleiman il Eid kwam om het leven bij het oorlogsgeweld in Sadad. Hij was decennia politiek actief bij de Syrische Socialistische Nationale Partij (SSNP).

.

BYPJvRyCIAE3-Y-

De vernielingen aangebracht door rebellen in een kerk in Sadad.

.

BYOYaNDCIAE_If4

De 18-jarige Raneem Drouj en haar 16-jarige broer Fadi werden met hun moeder en grootouders op 3 november 2013 begraven in Sadad.

.

BYOTu5ECIAAvaqe

Eén doodsbrief voor zes personen in Sadad: grootouders, dochter, twee kinderen en een verwant.

.

Malik Imran.

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Archief