Nieuws

“De Irakezen werken aan hun eigen toekomst”


SOLIDAIR – 26 februari 2013 – In Irak vonden de voorbije maanden wekelijks massale demonstraties plaats tegen de huidige regering en voor een vrij en verenigd Irak. Het BRussells Tribunal laat in een panelgesprek de Irakezen zelf aan het woord over hun land.

Tien jaar na de start van de oorlog op 19 maart 2003, organiseert het BRussells Tribunal een avond tegen de oorlogsmisdaden in Irak. Een gesprek met een van de bezielers van BRussells Tribunal, Dirk Adriaensens.

Waarom moeten we de invasie in Irak herdenken?

Maart 2003. Een betoging tegen de oorlog in Irak. “Allen die actief meegewerkt hebben in het creëren van tientallen jaren van lijden voor de Irakezen moeten ter verantwoording worden geroepen”, zegt Dirk Adriaensens van het Brussels Tribunal. (Foto: Solidair, Vinciane Convens)

Dirk Adriaensens. De oorlog die begon met aanval van de Amerikaanse troepen op Irak op 19 maart 2003, was wellicht de meest onrechtvaardige sinds de oorlog in Vietnam. Het gebeurde tegen de wil van de VN en over heel de wereld vonden massale demonstraties plaats. Soms lijkt het alsof men vergeten is dat deze veroveringsoorlog op een soevereine staat illegaal was en een flagrante overtreding van het internationaal recht.

Met deze herdenking willen we duidelijk maken dat de geschiedenis niet zal worden geschreven door de invallers: de inval was illegaal. De toenmalige Amerikaanse president Bush en de toenmalige Britse premier Blair hebben ons op grote schaal belogen en bedrogen. De Iraakse regering had immers geen banden met Al Qaeda en er waren geen massavernietigingswapens. Bush en Blair hebben de grootste humanitaire crisis van deze eeuw op hun geweten.

Elke oorlog zorgt voor menselijke drama’s, maar waarom is alles uit de hand gelopen in Irak?

Dirk Adriaensens. Er zijn onmiskenbare bewijzen van grove schendingen van het nationale en het internationale recht, wreedheden, gebrek aan respect voor de fundamentele menselijke belangen, diefstal van kunstvoorwerpen… Gedurende de bezetting nam het geweld steeds meer toe, waardoor de demografische structuur en het sociaal profiel van Irak fundamenteel werd gewijzigd: ongeveer 4,5 miljoen Iraakse kinderen verloren hun ouders. Dit betekent dat 14% van de bevolking van Irak wees is. 70% van deze kinderen zijn wees geworden na de invasie in 2003.  Ongeveer 600.000 van deze kinderen leven vandaag op straat.

Er is nooit een burgeroorlog geweest in Irak. Er werden sektarische spanningen gecreëerd door de bezetter

Maar die humanitaire ramp heeft toch ook te maken met de burgeroorlog in Irak?

Dirk Adriaensens. Er is nooit een burgeroorlog geweest in Irak. Er werden sektarische spanningen gecreëerd door de bezetter. Deze polarisatie tussen bevolkingsgroepen was voordien onbestaande. De Verenigde Staten hebben in Irak een vuile oorlog gevoerd, gelijkaardig aan wat in Midden- en Zuid-Amerika is gebeurd in de jaren 80 van de vorige eeuw. Dit alles om het verzet te breken.

Bovendien hebben de bezetters de nationale en staatsgeoriënteerde economie vernield en vervangen door een extreme neoliberaal economie, gekenmerkt door privatiseringen en de opening van de fragiele markt voor buitenlands – vooral Amerikaans – kapitaal. De nationale industrie van Irak werd systematisch verwoest.

De sanitaire installaties en watervoorziening verdwenen. Het steeds terugkerende tekort aan geneesmiddelen eerst wegens de internationale sancties sinds de jaren 90 en ook na de invasie van 2003 hebben het ziekte- en sterftecijfer aanzienlijk verhoogd.

Bush en Blair moeten verantwoording afleggen voor hun misdaden. Allen die actief meegewerkt hebben in het creëren van tientallen jaren van lijden voor de Irakezen moeten ter verantwoording worden geroepen.

Wat mogen we verwachten op de Irak-avond van 19 maart in het Brusselse Kaaitheater?

Dirk Adriaensens. In omzeggens elke Iraakse stad, vonden er de voorbije maanden wekelijks massale demonstraties plaats tegen de huidige marionettenregering en voor een vrij en verenigd Irak, maar we horen hierover niets in onze pers. Daarom organiseren we een panelgesprek in het Kaaitheater waar Irakezen zelf komen vertellen over de oorlog, over de vernietiging van hun land en ook over hun toekomstverwachtingen. Want er wordt door de Irakezen gewerkt aan een toekomst.

Het BRussells Tribunal kan dit organiseren omdat we de voorbije tien jaren een unieke positie opgebouwd: we zijn zowat de best geïnformeerde westerse organisatie over wat zich in Irak afspeelt. Irakezen werken actief mee in het uitvoerend comité. We hebben ons ook nooit gemengd in het intern debat tussen de verschillende oppositiekrachten binnen Irak.

We reiken die avond ook de BRussells Prize voor RESISTANCE uit aan Uday Alzaidi, een spilfiguur in het Iraakse verzet tegen de restanten van de bezetting. En er is eveneens een muzikaal optreden.

Ward Treunen.


Irak 10 jaar later

19 maart om 20.30 u.
Kaaitheater, Sainctelettesquare 18 te Brussel.

Meer informatie over de activiteiten in België: www.justice4iraq.info

Bron: Solidair.

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Archief