Nieuws

VCD: wat moeten we doen voor Syrië?


mqdefault

Artikel door VCD

POLITICS.BE – 23 april 2013 – Minister van Binnenlandse zaken Joëlle Milquet deed een voorstel om een wet in te dienen met als doel de jongeren te verbieden te gaan strijden naar Syrië en om de identiteitskaarten te kunnen afnemen van jongeren van wie het risico bestaat dat ze naar Syrië zouden vertrekken. Dat dit wetsontwerp nog niet is goedgekeurd door de regering verbaast ons niet. De huidige terrorismewet biedt zogezegd voldoende mogelijkheden, namelijk het strafbaar stellen van het ronselen van jongeren en het strafbaar stellen van het gaan strijden met buitenlandse terroristische groepen. We zijn benieuwd wat ervan in huis zal komen. Minister Reynders riep een paar maanden terug nog op om de Syrische oppositie tegen Assad te steunen.

Dat de regering enkel preventief ingrijpt op nationaal niveau is onvoldoende, nu men hoort dat er wekelijks jongeren vertrekken naar het strijdveld. Men moet de jongeren die geradicaliseerd zijn, duidelijk verhinderen te gaan door hun paspoort af te nemen. En de jongeren die terugkomen, moet men aanhouden en een gepaste straf opleggen. Dit zal de jongeren die volgen afschrikken en laten zien dat de regering dit daadwerkelijk verbiedt.

De westerse media zijn er mee schuldig aan dat jongeren gaan strijden naar Syrië. Zij polariseren die situatie. Zij schilderen President Assad af als een dictator die zijn eigen bevolking uitmoordt en de rebellen als vrijheidsstrijders. Niets is minder waar. De vele slachtoffers, lijken in rivieren, vermiste, verminkte en geëxecuteerde burgers zijn het werk van de rebellen. Zodra zij de wapens neerleggen, stopt de oorlog. Dat enkele bombardementen toch burgers hebben geraakt, wil niet zeggen dat dit systematisch gebeurd. Er is trouwens nooit een volksopstand geweest in Syrië en de burgers wensen geen verandering. Zij willen dat de regering Assad aanblijft. Zij weten dat anders een radicaal islamitisch bewind zal aantreden, wat het Westen ook belooft. Het Westen kan die democratie op afstand niet installeren en waarborgen; dat hebben we reeds gezien in de getroffen gebieden Irak, Afganistan, Egypte en Libië. Het leger van de regering Assad beschermt de burgers zoveel ze kunnen, zelfs vrouwen strijden mee omdat ze vrezen al hun rechten te verliezen onder een islamitisch bewind. Dat er oorlog slachtoffers vallen is niet te vermijden. De echte reden van de oorlog is dat de VS de controle willen over dat land op politiek en economisch gebied en daarom moet er een regeringswissel komen, zodat er een regering aantreed die dat pact wel ziet zitten. Hetzelfde is gebeurd in Irak, Egypte, Afganistan en Libië. De VS maken gebruik van de terroristische groeperingen om hun doel te bereiken. Dat deze dan ook een bewind willen opzetten met hun eigen ideologie, nemen ze erbij. Ook in andere gebieden gaan de rebellengroepen op dezelfde manier te werk om terrein in te nemen. Dat doet zich voor in Mali, Nigeria, Israël…

We weten dat er in Syrië intussen een 5000-tal rebellen aanwezig zijn die niet behoren tot het Syrische volk. De Los Angeles Times erkent dat de door Amerika en de NAVO gesteunde rebellen in Syrië voor een groot deel bestaan uit het Jabad Al Nusra Front, een extreem-islamitsche verzetsbeweging, die onlangs toegaf een onderdeel te zijn van Al Qaida. Ook de Hezbollah is er actief. De strijd van de rebellen dient om een radicaal islamitisch bewind te lanceren in Syrië. Het gematigd regime van Assad is hun een doorn in het oog.

Dat de VS nu nog hun steun aan de zogenaamde ‘vrienden van Syrië’ zal uitbreiden toont duidelijk aan dat hun eigen belangen voorgaan. Wanneer de wapenlevering voor de rebellen zal stoppen, zal ook de oorlog uitdoven.

Het is aan de VN en de EU om van de bestaande rebellengroepen een lijst te maken, die op te sporen en die te verbieden nog de wapens op te nemen. Ook landen die rebellen steunen, moeten voor het oorlogstribunaal verschijnen. Want dat is een verdoken vorm van oorlog voeren.

Ondertussen moet men in Europees verband pleiten voor een verlenging van het wapenembargo en het instellen van een veilige humanitaire zone voor minderheden, zoals Alevieten en Christenen in het Noord-Oosten van Syrië.

,,Als er voor deze groepen geen veilige plek gecreëerd kan worden in Syrië zelf, zullen ze verdwijnen” aldus kamerlid Voordewind van Christen Unie.

Europa moet de wapenwedloop van de VS niet steunen. Wat ze niet gedaan kunnen krijgen in de VN, proberen ze naar Europa en de Navo toe te schuiven. We hopen dat er voldoende steun is om het wapenembargo te verlengen en we zien ernaar uit dat mandatarissen op diverse niveaus het nodige doen om die spiraal van geweld te doorbreken.

Bron: Politics.be

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Archief