Nieuws

Tibhirine in Syrië: vijf trapistinnen weigeren klooster te verlaten


bidden

KERKNET – BRUSSEL/LONDEN (La Vie/CCEE) – 6 mei 2013 – Vijf trapistinnen in een klein maronitisch dorpje nabij de Libanese grens, in een gebied dat overwegend door sjiieten en alawieten wordt bewoond, weigeren hun klooster te verlaten ondanks het gevaar voor ontvoering en het immer dreigende geweld. Dat schrijft het Franse katholieke weekblad ‘La Vie’. De vijf Italiaanse kloosterzusters zeggen dat zij het voorbeeld van de monniken van Tibhirine (Algerije) volgen en de plaatselijke bevolking, waarmee ze intussen uitstekende contacten hebben uitgebouwd, niet in de steek willen laten. “Wij willen de (overwegend islamitische) bevolking nabij blijven.”

De zeven trappisten van het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van de Atlas in het Algerijnse Tibhirine weigeren destijds ondanks het acute gevaar hun klooster achter te laten. Zij werden ontvoerd en twee maanden later op een gewelddadige manier terechtgesteld. De vijf trapistinnen zeggen: “Wij zijn gastvrij en staan voor iedereen ter beschikking zoals onze kloosterregel het voorschrijft. Wij zien wel wat ons te wachten staat. Momenteel kan niemand voorspellingen doen, maar het is onze bedoeling om bij de bevolking te blijven. De inwoners zijn ons heel erkentelijk omdat wij hen niet in de steek laten.”

Gebedsdag voor vrede in Syrië

De christelijke Kerken in Syrië roepen op om op zaterdag 11 mei a.s. een ‘Gebedsdag voor de vrede’ te houden. De dag van vasten en gebed moet het geloof en de hoop van de christenen ter plaatse versterken. Het is de eerste keer dat alle christelijke gemeenschappen in het land samen een dergelijk gemeenschappelijk initiatief nemen. Met de dag willen de kerkgemeenschappen vier eisen kracht bijzetten: de terugkeer van de vrede, de vrijlating van alle ontvoerden, meer hulp en steun voor de kinderen die zwaar getraumatiseerd worden door de oorlog en meer humanitaire steun voor de Syrische vluchtelingen. Volgens verschillende hulporganisaties is intussen 30 % van de Syrische bevolking in het binnen- of het buitenland op de vlucht geslagen.

Europese bisschoppen roepen op tot dialoog met islam

Europese bisschoppen roepen in de slotboodschap van hun overleg in Londen op tot meer dialoog en samenwerking met de islam. “Slechts door dialoog en samenwerking kunnen wij toenadering met moslims bewerken en kunnen wij de wederzijdse vooroordelen overwinnen.” Bisschoppen en afgevaardigden van de Europese bisschoppenconferenties bogen zich, op initiatief van de Raad van Bisschoppenconferenties van Europa (CCEE), drie dagen lang over de dialoog met de moslims en de identiteit van christelijke en islamitische jongeren.

In hun slotboodschap onderstrepen de Europese kerkleiders dat de dialoog met de moslims een onderdeel vormt van het geloofsgetuigenis. “In het Europa van vandaag is de dialoog tussen moslims en christenen onontbeerlijk.” Het onderwijs heeft in een geseculariseerde en pluralistische samenleving als belangrijke opdracht jongeren te leren omgaan met verscheidenheid: “Moslims en christenen hebben allebei te winnen bij een doorgedreven bezinning over de geloofsoverdracht aan jongeren in een geseculariseerde en pluralistische samenleving.” De deelnemers aan het overleg sporen jonge moslims en christenen ook aan om de vraag naar de zin van het leven ter sprake te brengen.

Bron: Kerknet 1, 2, 3.

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Archief