Nieuws

Syrië: nieuwsoverzicht van 10 januari 2014


BdeHTi1CYAA7xBB

Een baby overleeft een luchtaanval in Damascus. (Foto: Reuters)

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 11 januari 2014 – Een overzicht van de gebeurtenissen van 10 januari 2014.

.

Syrië

Iran zal niet deelnemen aan de vredesconferentie over Syrië in Zwitserland, volgens Amerikaanse bronnen. (Reuters)

Gevechten tussen rebellen onderling hebben de voorbije week zo’n 500 doden gemaakt. (Huffington Post) (BNN)

De Antwerpse raadkamer heeft de aanhouding van Fouad Belkacem en vijf vermeende Syriëstrijders met een maand verlengd. Belkacem zit sinds 16 april 2013 in het cachot. De aanklacht zijn activiteiten bij een terreurorganisatie – de salafistenorganisatie Sharia4Belgium – en het ronselen van jongeren voor de jihad in Syrië. De vermeende Syriëstrijders Elias Taketloune (alias ‘Rebenga’ uit Vilvoorde), Walid Lakdim (alias ‘Abu Khalid’ uit Berchem), Hakim Elouassaki (uit Vilvoorde) en Bilal E.M. werden na hun thuiskomst aangehouden. Politieofficieren vroegen hen wat ze in Syrië deden. Ze zeiden ‘we gingen er naartoe en hielpen gewonden in een ziekenhuis’. Ze ontkennen dat ze wapens hebben opgenomen en zouden zich enkel met ‘humanitaire hulp‘ bezig hebben gehouden. ‘Humanitaire hulp’ is ook een gebruikelijk grap onder jihadisten om flink te lachen met diegenen die dit geloven. Een bekentenis van eventuele barbaarse daden zou ongunstig zijn voor de politiek en de Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet, die geen schokgolven wenst te veroorzaken en ‘helden’ van hen te maken in een verkiezingsjaar.

Eén week nadat vijf internationale medewerkers van Artsen Zonder Grenzen (AZG) werden meegenomen uit een huis van de organisatie in het noorden van Syrië, op de avond van 2 januari, blijft Artsen Zonder Grenzen al het nodige doen voor hun vrijlating in alle veiligheid. Lees het volledige artikel…

Iran heeft een definitief akkoord bereikt met Duitsland en de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) over het Iraanse kernprogramma. Over alle openstaande zaken is volgens de Iraanse onderhandelaar Abbas Araghchi overeenstemming bereikt in Genève, meldde het Iraanse persbureau IRNA. (De Volkskrant)

Politiek analiste Sharmine Narwani schreef een nieuw artikel over Iran: Iran is on the rise in 2014, but dangers abound.

Iran en Rusland – twee bondgenoten van Syrië – onderhandelen over een akkoord om Iraanse olie tegen Russische goederen te ruilen. Met de overeenkomst zou Iran de westerse sancties ondermijnen. Het akkoord is goed voor maandelijks 1,5 miljard dollar (ruim 1,1 miljard euro) aan ruilhandel. (Reuters)

Journalist en Knack-correspondent in de Verenigde Staten Tom Vandyck gaat in op de memoires van de voormalige Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates en de Amerikaanse oorlogspolitiek: Tijd om het luidop te zeggen: in Irak en Afghanistan heeft Amerika verloren.

Duitsland gaat de afbraakproducten van mosterdgas verder verwerken die ontstaan bij de vernietiging van Syrisch mosterdgas. De afbraak gebeurt om veiligheidsredenen op een Amerikaans schip op open zee. Syrische rebellen hebben twee keer geprobeerd opslagplaatsen van chemische bestanddelen van gif- en zenuwgassen aan te vallen. Dat zei de Syrische vertegenwoordiger bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) volgens een westerse diplomaat. (AD)

De Syrische minister van Staat Muhammad Turki al-Sayyed stierf aan een hartaanval. (BNN) .

BdPyJGZCMAAK6An

Gevechten tussen rebellen van het VSL en ISIS begin deze week in Aleppo.

.

Aleppo

38 rebellen gaven zichzelf over aan de autoriteiten in Aleppo. (SANA) (BNN)

.

Damascus

De zoon van het hoofd van het Verzoeningscomité in Madaya op het platteland van Damascus raakte gewond door de ontploffing van een bom, aldus het persagentschap SANA.

Een smokkeltunnel voor wapens en munitie werd door het Syrische nationale leger (SNL) ontdekt en vernield in het Palestijns vluchtelingenkamp van Yarmouk in Damascus. De tunnel bevond zich aan de noordelijke toegang tot het kamp. (Syrian Perspective)

In de straat van de Grote Moskee in al-Qaboun in Damascus werden de terroristen Ayman Khaleel en Haatem al-Shaayek gedood. In al-Reehaan, nabij de al-Rushd moskee, werd rebel Sa’eed Ramadhaan gedood. In Khaan al-Shaykh werd de infiltratie om een militaire buitenpost in Durooshaa aan te vallen verhinderd, waarbij twaalf rebellen werden gedood en twee pick-ups met 23mm machinegeweren werden  vernield. Slechts drie lichamen kon men identificeren: Hassan Mushaqlab, Ahmad Baddoor en ‘Ali Al-Jamraawi. In de stad Adra en in Zibdeen werden twee terroristen gedood en vijf anderen gevangen genomen. (Syrian Perspective)

De Syrische jihadistische rebellengroep ‘Jezus, zoon van Maria brigades’ uit Oost-Ghouta gaat een alliantie aan met Jabhat al-Nusra (al-Qaida in Syrië). (@SaqrAnsaar)

.

Homs

Vuurgevechten tussen het SNL en het Vrije Syrische Leger (VSL) braken uit op de al-Shaykh Ibraaheem al-Hakeem gronden en de nabij de al-Mahmoud moskee in de regio van al-Rastan in Homs. In Uqayrabaat, tussen Hama en Homs, werden acht terroristen gedood, waarvan men enkel Adnan al-‘Izzu, Bassaam Zu’ayni en Muhammad Jaber kon identificeren. (Syrian Perspective)

Eén burger werd gedood en anderen raakten gewond bij een terreuraanslag met mortiergranaten in de wijk Karm al-Shami in Homs, aldus SANA. Syrische legereenheden vielen een groep terroristen aan die een wijk ten noorden van de oude binnenstad van Homs wilden binnentrekken. 37 rebellen zouden daarbij volgens het persbureau SANA zijn gedood. De oude binnenstad van Homs is nog steeds in handen van de rebellen. Tot tachtig rebellen werden gedood in al-Qarabees in Homs bij diverse militaire operaties door het SNL de afgelopen dagen. (Syrian Perspective)

.

Lattakia

Nawwaara: Acht terroristen werden gedood en twaalf rebellen werden gevangen genomen door het SNL. (Syrian Perspective)

In Salma werden bijna veertig terroristen gedood en zeventien huurlingen gevangen genomen. Enkele namen van gedode terroristen: Abu-Mujhim al-Iraqi (Irak), Fadhl al-Tarkaawi (Saudi-Arabië), Khaaled al-Rashwaani (Egypte), Abu-Safwaan al-Zaydi (Libië), Abu al-Noor al-Saudi (Saudi-Arabië), Abu-Maroof al-Saudi (Saudi-Arabië), Fudah al-Khalaf (Qatar), Ahmad al-Sayyid (Qatar), Mustafa Juhayman (Saudi-Arabië), Abu Maazen al-Kaafi (Libië), Ahmad Qurh-Ahmad (Turkije), Raif Yoonusu, Majd Iblaq, Zuhayr Hasoun, Umar Shaykhu, Salaama al-Salam en Mahmoud Yusuf. (Syrian Perspective) (SANA)

Op het noordelijk platteland van Lattakia werd ISIS-terreurleider Abo Mihjem samen met de Qatarese terroristen Fadih al-Khalaf en Ahmad al-Khalafan al-Sayyed en twee terroristen uit Saudi-Arabië met de bijnamen Abo al-Nour en Abo Maarouf gedood. (BNN)

Killis: acht rebellen werden gedood. Hun granaatwerper en twee pick-up trucks werden vernietigd. (Syrian Perspective)

.

Raqqa

De ‘Islamitische Staat van Irak en Sham’ (ISIS) kreeg bijna de volledige controle over de noordelijke stad Raqqa. Eerder werd het aan al-Qaida verbonden ISIS bijna volledig verdreven uit Aleppo, waar ze vijftig burgers, waaronder journalisten en media-activisten executeerden. Deze burgers waren al sinds december 2013 in hun gevangenschap. (Press TV)

De terrorist Abu Bakr al-Furati van ISIS werd samen met 25 van zijn rebellen gedood in de wijk al-Meshleb in Raqqa, aldus @SyrianLion_. ISIS bevestigde dit nieuws aan Breaking News Network (BNN).

.

De situatie in Syrië op 8 januari 2014. (ANNA News)

.

De ‘Islamitische Staat van Irak en Sham’ (ISIS) viel met een bomauto het hoofdkwartier van Ahrar ash-Sham in Saraqeb op het platteland van Idlib aan op 10 januari 2014. De aanslag gebeurde één uur nadat ISIS alle onderhandelingen weigerde. Bij deze terreurdaad vielen twee doden.

.

BdkESq1CIAAIFBy

De Tunesische rebel Abu Zakariya werd door tegenstanders van de ‘Islamitische Staat van Irak en Sham’ (ISIS) gedood.

.

BdoW0M4CUAEl_Gj

Deze Egyptische leerkracht van de terreurorganisatie ISIS werd door rebellen gedood in Syrië.

.

BdjCrTMCMAA2Al0

Mirza Ganic, een Serviër die vocht in de rangen van het Vrije Syrische Leger (VSL) in Aleppo, werd door het SNL gedood. Andere bronnen zoals @snufnu hebben het over een ‘Bosniër, die vocht in de rangen van ISIS’.

.

BdplBM_CQAAnbH5

Lin Saloura werd gedood door rebellen die Hama bestookten. Ze kwam net terug van school, waar ze examens deed en werd in haar kamer gedood door een mortiergranaat van het VSL op 9 januari 2014.

.

Negentien doden van terreuraanslag in Hama begraven

Bdpth5XCMAAfbLf

De slachtoffers van de bomaanslag met een auto in Kafat op het platteland van Hama kregen een laatste rustplaats.

.

BdpNXcmCMAA1iwe

De slachtoffers van de bomaanslag met een auto in Kafat op het platteland van Hama kregen een laatste rustplaats.

.

BdsMD5RCYAATS2c

Het kind Agheed Safar behoorde samen met verschillende familieleden tot de dodelijke slachtoffers van de terreuraanslag in al-Kafat in Hama.

.

1549488_490885007695771_678361818_n

Een jihadistische sluipschutter werd door de Koerdische Veiligheidscomités gedood in Till Hamis in de provincie al-Hassake. (Foto: jihadist in leven) – http://wikimapia.org/8649183/Tall-Hamis

.

1044398_490884994362439_1428148091_n

Een jihadistische sluipschutter werd door de Koerdische Veiligheidscomités gedood in Till Hamis in de provincie al-Hassake. (Foto: jihadist gedood) – http://wikimapia.org/8649183/Tall-Hamis

.

BdpzHR8CIAAklHg

Een volledige familie – moeder, dochters, zoon en tante – werd vermoord in Adra op het platteland van Damascus.

.

Bdl6t1dCAAASOT0

De ‘oprichter van de salafistische media in de Balkan’, Mauwla Eddin Sisvara (Bosniër?), werd gedood in Arareb in Aleppo in Syrië, volgens de Nederlandse reporter en Balkanspecialist Harald Doornbos.

.

BdjCD59CYAAAUOH

De Bosnische terrorist Emro Pilipovic werd in Aleppo gedood door het SNL.

.

Bdpwzi2CIAAwStG

Sit-in buiten aan het VN-hoofdkwartier in Damascus uit protest tegen de terreurdaden in Adra op het platteland van Damascus. – http://www.presstv.com/detail/2014/01/09/344713/syrians-hold-demo-to-slam-militants-crimes/

.

Bdps64GCYAAcRcz

De Syrische presidentsvrouw Asma al-Assad bezocht een school voor dochters van martelaren in Damascus.

.

BdprsP7CIAAlqyj

De Syrische minister van Informatie lanceerde de webstek ‘Tishreen online’: http://tishreen.news.sy/tishreen/public/ (Arabisch) en http://tishreen.news.sy/tishreen/public/syria-millennium (Engels).

.

Bdp33NwCMAAjJdI

Damascus.

.

BdgMysGCQAA1Rgn

De lichamen van door ISIS gedode burgers in het Ayoun Hospitaal in Aleppo. Dat ze in vrede mogen rusten.

.

BdRa1BrCMAAMHTK

Jabhat al-Khara rebellen in hun overbeladen 1978 Toyota Dumpster vormen zo een makkelijk doelwit voor het SNL.

.

Bdp2mJXCQAAabpX

Ahmed Abu Isa is officieel in oorlog met ISIS nadat deze terreurbeweging zogenaamde ‘Juliani gesprekken’ weigerde met het Islamitisch Front en het al-Nusra front in Saraqeb op het platteland van Idlib.

.

BdoSJnHCEAAogv7

Hassan Hishmeh, Fayez Hishmeh en hun moeder Sanaa werden gedood door het ‘Islam Leger’ in Adra op het platteland van Damascus.

.

1239706_631017603610575_121364470_n

Rebellen van het VSL hangen hun vlag uit in het voormalige hoofdkwartier van ISIS in de stad Manbij nabij Aleppo, dat ze in bezit namen op 8 januari 2014. (Foto: Reuters)

.

BdpHIYuCUAE8pRV

‘Ala Tha’ban, een strijder van het sjiitische Kata’ib Sayyid al-Shuhada, werd op 30 december 2013 in Syrië gedood.

.

BdmbMAbCUAE7ZnC

De zestienjarige Hezbollah-strijder Qasim al-Bazal werd in Syrië gedood. Volgens @PhillipSmyth stierf hij bij de slag om Qusair in april-juni 2013.

.

BdmVhsfCcAAYtpW

Hezbollah-strijder Zulfiqar Hasan Izzadine met zijn geweer en waterpijn (arguilah). Rebellen onthoofden hem in Oost-Ghouta.

.

Bc3SWOFCQAAeiu6

Zulfiqar Hasan Izzadine, de Hezbollah-strijder die door rebellen in 2013 werd onthoofd in Oost-Ghouta op het platteland van Damascus in Syrië.

.

BdhN5heCMAAdu9-

Muhammed al-Yasiri, de eerste officieel dood verklaarde strijder van Sariyya al-Tali’a al-Khurasani in Syrië.

.

BdROHvWCAAAyQJZ

Een tweede foto van Muhammed al-Yasiri, de eerste officieel dood verklaarde strijder van Sariyya al-Tali’a al-Khurasani in Syrië.

.

BdguH1rCIAAA4bs

De gezamenlijke uitvaartplechtigheid voor vijf sjiitische strijders van de Iraakse organisatie Badr die sneuvelden in Syrië. Merk de foto van Khamenei op.

.

Bdb_KVOCEAAlRkK

De jonge Iraakse sjiiet Muhammad Hasan Huri stierf in 2013 aan het front in Syrië.

.

BdbqThqCEAAn_um

De begrafenis op 6 januari 2013 in de Iraakse stad Basra voor zes in Syrië gesneuvelde strijders van Kata’ib Sayyid al-Shuhada.

.

BdLSwBNCYAAZuBH

Samer Husayn al-Ali’awi van Kata’ib Sayyid al-Shuhada werd op 30 december 2013 in Syrië gedood. Kata’ib Sayyid al-Shuhada (KSS) of ‘Het Bataljon van Sayyid’s Martelaren’ werd in 2013 opgericht als een Iraakse sjiitische militie om voornamelijk te vechten in het zuiden van Damascus en sjiitische heiligdommen te beschermen zoals het schrijn van Sayyida Zeinab. De groepering is ook bekend onder de benamingen Kata’ib Karbala en Kata’ib Abu Fadl al-Abbas.

.

BdLXJ0LCIAAXhI-

Mustafa ‘Abd al-Wahed Jaber van Kata’ib Hizballah werd op 14 december 2013 in Syrië gedood.

.

BdUgJK9CUAAyHGw

Een spotprent die de ronde doet op sjiitische islamitische webpagina’s over hun vijanden: ‘Saudi’s creëren jihadisten’.

.

Bcsbpv7CIAA1E5k

Sayyid Hasan Nasrallah met Sayyid Muhammed Baqir al-Sadr toen deze studeerde in Najaf. Baqir al-Sadr was een Iraakse geestelijke, filosoof en de ideologische oprichter van de Islamitische Dawa partij. Hij werd op 1 maart 1935 geboren in al-Kazimiya in Irak en stierf op 9 april 1980.

.

BdqYTcHCQAApfb1

Vernielingen door de al-Farouq brigades aangericht tegen burgers in al-Duwayr, een stad in Homs, waar het SNL nooit vertoefde.

Gruwelijke foto’s van het bloedbad door rebellen aangericht in al-Duwayr in Homs: hier en hier.

.

BboGur1CEAAO85_

De foto van sjiieten die een kerk huurden in Duitsland werd misbruikt door propaganda als ‘sjiieten die een kerk in Syrië in bezit namen’.

.

Bdc8rOGIQAAIkZH

Lichamen gevonden nabij het kinderziekenhuis in Qadi Askar in Aleppo van burgers die werden terechtgesteld door ISIS, volgens activisten.

.

BdquEWUIgAAvj5x

Bloedbad aangericht door terroristen van ISIS in Aleppo voordat ze deze Noord-Syrische stad verlieten.

.

BdfhljSCIAAi6AU

De helden die hun leven riskeerden na een dag van hard en gevaarlijk werk om de inwoners van Aleppo opnieuw van elektriciteit te voorzien.

.

BdgKUUqCAAA4czx

Een kind wordt gered onder het puin van een ingestort gebouw in de wijk Maysar in Aleppo.

.

BcqZvXaCYAAILRu

Een tweede kind wordt gered onder het puin van een ingestort gebouw in de wijk Maysar in Aleppo.

.

BdkS7diCEAAkUdz

Identiteitspapieren gevonden in het voormalig hoofdkwartier van ISIS in Aleppo afkomstig uit diverse landen: Iran, Turkije, Saudi-Arabië, Rusland, Kazakhstan, enz.

.

BdnaJpJCYAAApLB

Verkoper van kibbeh in Aleppo.

.

BdKtObfIUAAcq5I

Fadwa, een twintigjarige rebel, weduwe en moeder van drie kinderen in Aleppo.

.

BdJsriYCEAAO6Pi

Een uitgebrande bus nadat een raket door de Syrische luchtmacht was afgevuurd op schuilplaatsen van rebellen in al-Bab in Aleppo, volgens de Pakistaande jouranlist Khalid Khan.

.

BddKJwICMAAUOYV

Twee broers van ISIS, Alper al-Kurdi en Serhat at-Turki, werden gedood bij een hinderlaag door het VSL in Aleppo op 6 januari 2014.

.

Bcu8QF6CIAAq_gn

De leider van Ansar al-Sharia in Tunesië, Iyad al-Tunisi, zou in de Libische stad Misrata opgepakt zijn door speciale eenheden van de Verenigde Staten (VS), aldus @AbuYahya29. Het nieuws bleek nadien een kwakkel. – http://www.longwarjournal.org/threat-matrix/archives/2013/12/ansar_al_sharia_tunisia_denies.php

.

BdPsNtlCUAAHyqo

De Marokkaanse huurling Abu Amran van ISIS werd door het SNL in Aleppo gedood.

.

BWt550QIgAAJeLt

Deze rebel van ISIS, Talha Ansari, werd in Azaz gedood door zijn eigen granaatwerper. Azaz is een kleine stad op 30 kilometer ten noordnoordwesten van Aleppo in de gelijknamige provincie.

.

BdJhLGkIUAAM0C7

Abu Jalad al-Hijazi, werd in Azaz gedood door het VSL en Liwa Tawheed.

.

Bdj0U7GCcAAHNyc

Volgens tegenstanders van de Syrische regering werd de decaan architectuur aan de Nationale Universiteit, Dr. Bahjat Jandali, gedood door een granaat van het SNL op de Omar moskee in Malaab in Homs.

.

52d0f93c5d7e1

Gewapende mannen ontvoerden een activist van het mediacentrum van de oppositie in Aleppo. Hussam al-Halabi werd ontvoerd na de bestorming door terroristen van het kantoor in de wijk al-Ma’srania in Aleppo op 10 januari 2014.

.

BdGXKN-CYAA6YkX

Nasr (7 jaar) en Muhammed (9 jaar) werden op 4 augustus 2013 door terroristen ontvoerd op het platteland van Lattakia. Sindsdien ontbreekt elk spoor naar hen.

.

BdTMB2VCUAAKUl4

De 22-jarige Razan Saleem werd in augustus 2013 door terroristen ontvoerd uit haar huis in Balouteh in Lattakia en wordt nog steeds vermist.

.

BdTSOMSCAAA53IY

De dertigjarige verpleegster Rehab al-Tezeh werd in augustus 2013 door terroristen ontvoerd uit haar huis in Balouteh in Lattakia en wordt nog steeds vermist.

.

Bdo1ZP8CIAA1r_s

Enkele van de vele kinderen die door terroristen ontvoerd werden in de provincie Lattakia. Ook in andere provincies in Syrië werden vele kinderen ontvoerd.

.

BW5zGkpCYAE7u21

De Syrische media-activist Rami al-Razzouk die op 1 oktober 2013 werd ontvoerd door ISIS.

.

BUdcKoNCEAA6hf4

Dokter Farouq Farah die ontvoerd werd door ISIS nadat deze rebellen het veldhospitaal in Azaz bestormden.

.

BdIv8XuCcAAnsSn

Rebellen in Syrië leren hun naam schrijven en dat is een pak moeilijker dan iemand dood knallen…

.

BdsTmeCCAAAacmV

De Amerikaanse majoor-generaal ‘op rust’ Paul E. Vallely met rebellen van het VSL. ‘Op rust’ of in dienst van de CIA? – http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_E._Vallely

.

BdsJ7mrCQAAVt_8

Syrische Koerden in Irbil in Noord-Irak riepen op 9 januari 2014 op om zes mannen, die een Syrische tienervluchteling verkracht hadden, te executeren.

.

BdrLiptCAAAqH49

Klasgenoten van een Pakistaanse jongen die omkwam toen hij een zelfmoordterrorist stopte, hebben een foto op zijn lege stoel gezet. (Foto: Harald Doornbos)

.

BdpT99JIMAADz-1

Iraakse speciale eenheden bestrijden ISIS in de Iraakse provincie Anbar.

.

BdpTFWgCcAAgx7h

Iraakse speciale eenheden bestrijden ISIS in de Iraakse provincie Anbar.

.

BdpZhkzCEAAmfbp.

BckfM1dCcAAlW53

Speciale Iraakse eenheden arresteerden het soennitische parlementslid Ahmad al-Alwani op beschuldiging van terrorisme in Anbar.

.

BRyKFGLCEAAJZtW

De Armeense soldaat van het SNL, Vrez Keshisian, werd gedood tijdens gevechten in Idlib.

.

BcAv05WCQAAIgXt

VSL-commandant Anas wordt vermist in Idlib. Mogelijk werd hij ontvoerd door Daesh?

.

BdKzuhYCEAAZlBG

Syrische terroristen blijven oorlogsgevangenen – burgers en ongewapende soldaten van het SNL – executeren.

.

Malik Imran.

Reacties

Een gedachte over “Syrië: nieuwsoverzicht van 10 januari 2014

  1. na ik dit allemaal heb door lezen vind ik het echt heel spijtig dat ik dit moet zeggen maar waar jullie jullie nieuws vandaag hebben klopt gewoon helemaal niet wees geen volk enkel deeltjes van het nieuws neemt wat goed lijkt te zijn voor jullie en besef ook dat de rollen hier goed zijn om gedraaid en de broeders die daar op de grond liggen zijn broeders van ISIS en niet anders om en op jullie do3a amien moge ALLAH azza wa djall hun in shaa ALLAH het paradijs schenken

    Geplaatst door Aaishah | 25 januari 2014, 20:41

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: