Nieuws

Irak beschuldigt Koerden van verovering van olievelden


Oil Minister Luaibi (left), Deputy Premier Shahristani (center), and Premier Maliki (right) at the opening ceremony of Basra's new oil terminal, Feb. 12, 2012 (Reuters)

De Iraakse minister van Olie Luaibi (links), vice-premier Shahristani (midden), en premier Maliki (rechts) bij de openingsceremonie van Basra’s nieuwste olieterminal op 12 februari 2012. (Foto: Reuters)

AL MANAR – 11 juli 2014 – Irak beschuldigde de Koerdische strijdkrachten van de verovering van twee olievelden nabij de betwiste stad Kirkuk. De betrekkingen tussen Bagdad en de autonome Koerdische regio bereikten daarmee een nieuw dieptepunt.

Het regionale Koerdische bestuur verwierp de aanklacht. Een escalatie van spanningen is het gevolg. “Het ministerie van Olie veroordeelt sterk de machtsovername van de aardoliebronnen in de olievelden van Kirkuk en Bey Hassan door Koerdische Peshmerga strijdkrachten”, luidt de verklaring van het Iraaks ministerie van Olie.

Het ministerie van Olie waarschuwt de Koerdische regio sterk voor het gevaar van dergelijk onverantwoord gedrag. Dit wordt gezien als een schending van de grondwet en de nationale rijkdommen, het negeren van de federale autoriteiten en een bedreiging van de nationale eenheid.”

Halkurd Mulla Ali, de woordvoerder van het ministerie dat verantwoordelijk is voor de Koerdische Peshmerga strijdkrachten, verklaarde tegen het persbureau AFP: “Peshmerga strijders zijn de olievelden in de provincie van Kirkuk niet genaderd.”

Iraakse wetgevers komen zondag bij elkaar voor een parlementaire sessie, bedoeld om de moeizame inspanningen van een nieuw te vormen regering nieuw leven in te blazen. De enige keer, dat het parlement bijeen is geweest sinds de verkiezingen in april, resulteerde dit in een verstoring van de orde en parlementsleden die wegliepen.

Bron: Al Manar.

 

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: