Nieuws

Door jihadisten ontvoerde Franciscaan vrijgelaten, maar onder ‘huisarrest’


topic

Pater Jallouf werd volgens berichten door een islamitische rechtbank onder huisarrest geplaatst. (Foto: Christians Orient)

ALETEIA – 9 oktober 2014 –  Pater Hanna Jallouf, the Franciscaanse priester die zondagnacht door een groep bewapende leden van het jihadistische al-Nusra front werd ontvoerd, is vrijgelaten, aldus het persbureau Fides.

De geestelijke is echter onder ‘huisarrest’ geplaatst in het St.-Joseph’s klooster in het dorp Qunyeh, zo blijkt uit een korte verklaring van het Custodie van het Heilige Land. Lokale bronnen vertelden Fides dat de maatregel door de ‘islamitische rechtbank’ werd opgedragen.

Daarnaast zijn een aantal vrouwen die tegelijk met Pater Jallouf ontvoerd werden ook vrijgelaten.

We weten dat het goed met hem gaat en dat is belangrijk, maar er is niets bekend over de vrijlating van de mannen die samen met hem ontvoerd werden”, zei bisschop Georges Abou Khazen.

Agence France-Presse (AFP) berichtte op dinsdag dat Qunyeh een dorp is met een paar honderd inwoners in de provincie Idlib, dat zo’n acht kilometer van de Turkse grens ligt.

Volgens het Franse persbureau heeft de Franciscaanse pater Pierbattista Pizzaballa gezegd dat de 62-jarige Syrische priester, die al twaalf jaar in Qunyeh werkt nadat hij lange tijd in Amman in Jordanië actief was, samen met twintig dorpelingen ontvoerd werd.

Ze worden ervan beschuldigd samen te werken met het regime van de Syrische president Bashar al-Assad”, zo zei hij, iets wat volgens hem absoluut niet waar is.

AFP vernam uit een bron met informatie over de Franciscaanse Orde in Aleppo dat al-Nusra rebellen het klooster binnengedrongen zijn en ‘alles leeggeplunderd hebben’. De bron zei tevens dat al-Nusra rebellen ‘boos waren op pater Hanna omdat hij had geweigerd hen olijven te geven die aan de bomen op het land van het klooster groeiden’.

Het al-Nusra front, dat aan de kant van de rebellen tegen het bestuur van president Assad vecht, is de Syrische tak van al-Qaida.

In het AFP-bericht stond verder:

… een lokale Syrische activist zei dat al-Nusra al langer probeert de macht over een deel van de Franciscaanse eigendommen in Qunyeh over te nemen, waardoor pater Hanna vorige week een klacht indiende bij een religieuze rechtbank.

De bron zei tevens dat al-Nusra rebellen in de laatste twee jaren de macht over meerdere Christelijke en moslimdorpen hebben overgenomen.

Lokale bronnen bevestigen dat de ontvoerders bewapend waren, aldus Fides. Tot dusver hebben ze geen contact gezocht met de familie of vrienden van de gijzelaars.

Holy Land Review heeft meer achtergrondinformatie over pater Jallouf:

Zelfs voordat het officieel bevestigd was, verspreidde het nieuws over de ontvoering van pater Jallouf en de christelijken uit Qunyeh zich al snel via Facebook. Volgens de geruchten, op dit moment nog niet bevestigd en die elkaar in rap tempo opvolgen eisten de al-Nusra terroristen een soort belasting van pater Hanna. Daarna zouden zij documenten en postzegels gestolen hebben van de parochie en de priester meegenomen hebben naar de islamitische rechtbank in Darkush, ten noorden van Qunyeh.

Bisschop Abou Khazen zei na de vrijlating van de vier vrouwen, die samen met pater Hanna gevangen gehouden waren, dat de ontvoerders hen geen vragen hadden gesteld. Hij sprak over de eerbied en het ontzag dat veel Syriërs voor de katholieke gemeenschap in Qunyeh hebben en noemde daarbij zuster Patrizia Guarino van het Franciscaanse Zusters van het Onbevlekte Hart van Maria in het bijzonder.

Zuster Patrizia wordt door iedereen vereerd”, aldus bisschop Abou Khazen. “Ze is de dorpsverpleegster en iedereen ziet haar als een spirituele begeleidster, die niet alleen ziektes weet te genezen, maar ook het lijden van de ziel”.

Bron: Aleteia.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: